Συζήτηση:Διάττων αστέρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Συγχώνευση με μετέωρο, καθώς το μόνο στο οποίο διαφέρουν οι βολίδες και οι διάττοντες αστέρες είναι το μέγεθος, και αν κρίνω από το μέγεθος που αφιερώνεται σε αυτό το λήμμα για τις βολίδες δεν έχει νόημα να υπάρχουν δύο λήμματα που αναλύουν το ίδιο πράγμα. Συγχώνευση στο μετέωρο. --C Messier 14:57, 23 Ιουλίου 2013 (UTC)

− Η μόνη ένσταση είναι ότι η διαφορά στο μέγεθος / διαστάσεις προκαλεί και «ποιοτικές» διαφορές, π.χ. οι διάττοντες είναι πάντα αθόρυβοι, ενώ η βολίδα συνήθως προκαλεί ακουστό ήχο και εκρήγνυται. −V-astro (συζήτηση) 08:32, 24 Ιουλίου 2013 (UTC)

Αυτό μπορεί να αναφερθεί και στο λήμμα για το μετέωρο. H άποψή μου από ότι έχω δει στη βιβλιογραφία οι διαφορές είναι τόσο λίγες που δεν δικαιολογούν την ύπαρξη αυτόνομου λήμματος, ενώ πολλές φορές οι όροι μετέωρο και διάττοντας αστέρας (shooting star) εναλλάσονται (ίσως καταχρηστικά), πχ. βροχή μετεώρων και βροχή διαττόντων. --C Messier 08:49, 24 Ιουλίου 2013 (UTC)

Οι έννοιες μπορεί να είναι παραπλήσιες, ωστόσο δεν είναι ταυτόσημες. Συμφωνώ με τον V-astro. --Ttzavarasσυζήτηση 09:07, 24 Ιουλίου 2013 (UTC)

Όπως και να έχει συνεχίζω να πιστεύω ότι αν το λήμμα μετέωρο γραφεί ολοκληρωμένα, αυτό το λήμμα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης και θα πρέπει να γίνει ανακατεύθυνση. --C Messier 15:25, 24 Ιουλίου 2013 (UTC)
Τότε δεν έχεις παρά να το γράψεις!! SFriendly.svg --Ttzavarasσυζήτηση 17:34, 24 Ιουλίου 2013 (UTC)
Υποψιάζομαι πως η λύση των τρειών λημματων (μετέωρο-διαττων αστάρας-βολίδα) θα μας δώσει 3 stub λημματα. Ωστόσο θεωρητικά, μπορούνε να σταθούνε σαν ξεχωριστά λήμματα καθώς εχουν αρκετές αναφορές. Είμαι ήπια υπερ της συγχώνευσης. Cinadon36μίλαμου 08:44, 29 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Μετακίνηση σε Διάττων Αστέρας[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί φίλοι, πήρα την πρωτοβουλία να μετονομάσω το λήμμα σε Διάττων αστέρας. Η λέξη διάττων είναι αρχαία μετοχή, η οποία δεν έχει ουσιαστικοποιηθεί εφόσον εν προκειμένω συνοδεύει ουσιαστικό· επομένως εντάσσεται στο μορφολογικό σύστημα παρόμοιων επιθέτων, π.χ. ενδιαφέρων, πρωτεύων, επείγων, επιβλέπων. Όλα τα επίθετα αυτής της κατηγορίας διατηρούν τα αρχαία επιθήματα σε όλες τις πτώσεις στη Νέα Ελληνική (π.χ. ο διάττων, του διάττοντος, τον διάττοντα ... των διαττόντων), όπως αναφέρεται και στη νέα σχολική γραμματική (δείτε εδώ σελ. 55). Ευχαριστώ. Dr Moshe

Πολύ σωστή η γλωσσολογική παρατήρηση, ευχαριστούμε αγαπητέ. --Ttzavarasσυζήτηση 09:27, 24 Ιουλίου 2013 (UTC)