Συζήτηση:Γραικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εγώ έβαλα την ετυμολογία παιδιά. Ήταν ελλειπές εντελώς το άρθρο. ΣτυμφάλιοςΜινωίτης 07:56, 26 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Η ετυμολογία είναι άγνωστη και καλό είναι να μην εισάγουμε ατεκμηρίωτες εικασίες. Ειδικά η ετυμολόγηση του Graeculus ήταν τελείως αστεία και ενδεικτική πλήρους άγνοια των κανόνων μιας ξένης γλώσσας. Συμμάζεψα κάπως τα υπόλοιπα αλλά αφήνω την προειδοποίηση πηγών.--Dipa1965 09:31, 12 Ιουνίου 2010 (UTC)

Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Προτείνω να συγχωνευτεί στο άρθρο Έλληνες. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ετυμολογία, δεν αξίζει δικό της άρθρο. --Dead3y3 Συζήτηση 09:52, 12 Ιουνίου 2010 (UTC)

Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Αν συγχωνευτεί, να μη παραληφθούν οι παραπομπές και η εισαγωγή.--Dipa1965 18:25, 12 Ιουνίου 2010 (UTC)
Δεν νομίζει να υπάρχει πρόβλημα ώστε να παραλειφθούν. --Dead3y3 Συζήτηση 18:29, 12 Ιουνίου 2010 (UTC)

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ετυμολογία στην Ελληνική γλώσσα πάντοτε υπάρχει. Πρέπει όμως να την βλέπωμεν παραβλέποντας τα των λεξικών και ετυμολογικών διότι κανένα μα κανένα δεν έχει ασχοληθεί με την ετυμολογία αλλά με την ιστορία μιας λέξεως. Ξέρετε, ούτε η ιστορία είναι ετυμολογία ούτε η ετυμολογία είναι ιστορία ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΓΡΑΙΚΟΣ... κατ αρχάς αφαιρούμε την πτωτική κατάληξη ΟΣ και έχομεν γραικ (το θέμα). Εδώ έγκειται η ετυμολογία στην Ελληνική γλώσσα. Φαίνεται να έχωμεν μια συλλαβή γραικ αλλα έχομεν δύο συλλαβες κατοπιν διαιρέσεως ΓΡΑ και ΙΚ εν διαστάσει. Δεν θα προχωρήσω περισσότερο. Ο νέος διαχειριστής τα γνωρίζει αυτά. Και ο θείος τα γνωρίζει.... Το μόνο που έχω να πω είναι ότι φαίνεται ΟΙ ΓΡΑΙΚΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ.--Nestanaios 11:07, 12 Ιουνίου 2010 (UTC)

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ. Δεν ξέρω αν εκκρεμεί ακόμα η πρόταση για συγχώνευση, αλλά η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για έναν όρο ξεχωριστό από το "Έλλην". Νομίζω ότι Έλληνες λέγονταν μεταφορικά και ορισμένοι ελληνίζοντες (π.χ. Εβραίοι) αλλά δεν νομίζω ότι αυτοί λέγονταν "Γραικοί". Δεσμοί από το ένα άρθρο στο άλλο αρκούν. --Skylax30 (συζήτηση) 12:44, 24 Νοεμβρίου 2012 (UTC)

Έχει διακριτό εννοιολογικό πεδίο το λήμμα, δε χρειάζεται συγχώνευση--The Elder (συζήτηση) 12:49, 24 Νοεμβρίου 2012 (UTC)


Να παραμείνει και να εμπλουτιστεί με ετυμολογικά αλλά και ιστορικά στοιχεία..

Σχόλιο 1-2-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Το Γραικος φενεται πως η ετυμολογια τοθ προερχεται απο την Πρωτο- Ινδο Ευρωπαικη (Σανσκριτικη) ριζα -Greu, δηλ. γκριζο, δηλ. γκριζο χρωμα. Εξου και οι Γραικοι, δηλ. οι γκριζοχρωμοι, δηλ. βασικα θα αναφερεται στα μαλια, δηλ. οι γκριζομαλλοι, δηλ. οι 'μεγαλοι σε ιλικια' σε εισαγωγικα, δηλ. οι αρχαιοι, οι παλιοι, οι σοφοι. Επισης αναφερεται στον Γκριζομαλλο, δηλ. ο θεοσ Διας που εχει γκριζα μαλια, δηλ. ως ο αρχαιος, ο Πρωτογενης, ο Σοφος ασφαλως, επισης ο Πατερας/ μπαμπας δηλ. Δηλ. ο Πατερας των Ελληνων, των Γραικων δηλ. Δηλ. Γραικοι, βασικα ως επεκταση τα παιδια τοθ θεου Δια, αλλα οχι μονο αυτοι ως παιδια τοθ Δια, αλλα ως θεος πατερας δηλ. ο διμιουργος ολων των ανθρωπων, δηλ. τελικα ολες οι φυλες ειναι γενικως αδελφια, ετσι ωστε να μην το βλεπουν οι Ελληνες ωσ προνομιο μονο δικο τους αλλα ισος ομως οτι η νοητη οραση των Ελληνων ειναι αυτοι που ειδαν οι οραματιστικαν τον θεο αυτο, δηλ. τον Θεο Δια, η Ζευς. Αναφορά: Κρις 46.251.102.152 07:18, 1 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)