Συζήτηση:Γιώργος Λεονάρδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ίσως; Ερμηνεία κάνεις; Ή είναι ή δεν είναι. Βάσει του ονόματος χρήστη είναι αυτοβιογραφία. Τι με ενδιαφέρει το επαληθεύσιμο δεν κατάλαβα. Εδώ υπάρχει ξεκάθαρη Σύγκρουση ενδιαφέροντος--ΗΠΣΤΓ 16:41, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ναι αλλά τι δεν είναι αλήθεια; Το άρθρο θα μπορούσα να το γράψω και εγώ.--Diu 16:44, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Δεν το έγραψες όμως--ΗΠΣΤΓ 16:45, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Η Σύγκρουση ενδιαφέροντος έχει σημασία όταν κάποιος γράφει για τον ευατό του ή για τον φίλο του πληροφορίες που ξεφεύγουν απο την ουδέτερη σκοπιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω οτι έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Ο Λεονάρδος πράγματι είναι αναγνωρισμένος δημοσιογράφος (Βραβείο ιδρύματος Μπότση, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.) και συγγραφέας. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Κανε αυτό που νομίζεις.--Diu 16:54, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Άσχετα με το συγκεκριμένο άρθρο: H σύγκρουση ενδιαφέροντος έχει σημασία και όταν δημιουργεί κάποιος ένα άρθρο για τον εαυτό του ή για τον φίλο του, ενώ κανείς άλλος δεν θα σκεφτόταν να γράψει ένα εγκυκλοπαιδικό άρθρο. Νομίζω ότι είναι κατανοητό πως αν κάποιος έχει σκοπό να εμπλουτίσει μια εγκυκλοπαίδεια, δεν ξεκινά από ένα άρθρο για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ομοίως μπορεί να μην περιλάβει λανθασμένες πληροφορίες, αλλά μπορεί να περιλάβει υπερβολικές πληροφορίες που είτε δεν επαληθεύονται, είτε είναι χωρίς σημασία. Παράδειγμα τα όσα άρθρα αναφέρουν πόσα παιδιά έχει ο βιογραφούμενος και πόσες γλώσσες μιλάει ή τι επιτυχίες είχε στο δημοτικό. Ακόμη και το στήσιμο και η επιλογή συγκεκριμένων επαληθεύσιμων πληροφοριών μπορεί να έχουν σκοπό την προβολή. Για το συγκεκριμένο άρθρο έχω να παρατηρήσω μόνο ότι το κείμενο βασίζεται εδώ (σχεδόν το ίδιο με αυτό που υπάρχει στα βιβλία όπως και η φωτογραφία είναι αυτή που υπάρχει και στα εξώφυλλα των βιβλίων). Είναι λοιπόν προφανής η σύγκρουση ενδιαφέροντος με τον ορισμό της που αφορά τα κίνητρα συγγραφής ενός άρθρου και είναι διαφορετική από την επαληθευσιμότητα και την ουδετερότητα. Σαφέστατα όμως από την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου επαληθεύεται μόνο από την επίσημη αυτο-βιογραφία, δικαιολογείται η τοποθέτηση του προτύπου {{αυτοβιογραφία}} μέχρι να μπουν άλλες πηγές που να επαληθεύουν τις ίδιες πληροφορίες. Άλλωστε η προειδοποίηση γράφει ότι "βασίζεται αποκλειστικά σε αυτοβιογραφικά στοιχεία" και θα μπορούσε να μπει ακόμη και αν το έγραφες εσύ βασιζόμενος μόνο στην αυτοβιογραφία του. — Geraki ΣΜ 19:53, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Μπήκαν κάποιες πηγές που πιστοποιούν οτι είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει τιμηθεί με βραβείο για την δημοσιογραφική του καριέρα απο το ίδρυμα Μπότση. Το συγγραφικό του έργο απο την άλλη είναι αδιαμφισβήτητο. Επι της ουσίας το άρθρο δεν νομίζω οτι έχει μέσα υπερβολές ή ψευδή στοιχεία για να υφίσταται κάποιο πρόβλημα.--Diu 20:01, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Νομίζω ότι καταλαβαίνεις το πρόβλημα όλων αυτών των άρθρων· το ίδιο τους το στήσιμο είναι επιτηδευμένο, όπως και όλα τα προσωπικά επιμελημένα βιογραφικά έστω και ακούσια. Βλέπεις ότι παραπάνω έγραψα "μπορεί να μην περιλάβει λανθασμένες πληροφορίες, αλλά μπορεί να περιλάβει υπερβολικές πληροφορίες που είτε δεν επαληθεύονται, είτε είναι χωρίς σημασία". Για παράδειγμα όλα αυτά τα άρθρα που αναφέρουν για τον βιογραφούμενο ότι "είναι παντρεμένος με την τάδε και έχει δύο παιδιά" που στα περισσότερα είναι η πλέον άχρηστη πληροφορία, ή "ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και παίζει κιθάρα". Όπως άλλωστε και τα βιογραφικά των Playmates ("μιλάει αγγλικά, γαλλικά, της αρέσει η κλασική μουσική και το πιάνο"). Ομοίως μπορεί κάποιος να γεμίσει ένα άρθρο επιλεκτικά με απόλυτα αληθείς θετικές πληροφορίες παραλείποντας άλλες αρνητικές, ή απλά να παρουσιάζουν φυσιολογικά γεγονότα ως ξεχωριστά. Για το συγκεκριμένο οι προσθήκη πηγών όπως οι παραπάνω είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει, γιατί οποιαδήποτε άλλη πληροφορία προς το παρόν προέρχεται σχεδόν άμεσα από τον ίδιο, για παράδειγμα ποιός τρίτος έγραψε ότι ο Λεονάρδος μιλάει σερβικά και αραβικά; Ή για παράδειγμα ότι ανέλαβε δημοσιογραφική αποστολή στον Πόλεμο του Βιετνάμ; (Το οποίο βεβαίως δεν το έκανε μετά το 1977, ο πόλεμος έληξε το 1975.) Είναι σαφές λοιπόν ότι είναι απαραίτητο ένα ανεξάρτητο βιογραφικό (αν δεν έχει γράψει κανείς άλλος για τον Λεονάρδο εκτός από τον εκδότη του τότε μάλλον το πρόβλημα είναι διαφορετικό). Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που δεν προέρχονται από την αυτοβιογραφία του είναι η εργογραφία του, και αυτές στις οποίες έβαλες παραπομπές. Εάν αφαιρεθούν όλες οι υπόλοιπες, ναι, μπορεί και να μην μπει το πρότυπο. — Geraki ΣΜ 21:50, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Νομίζω οτι τώρα είναι εντάξει. Στα κυριότερα σημεία έχουν προστεθεί ανεξάρτητες πηγές.--Diu 23:21, 3 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Μπορεί να έχει στα κυριότερα σημεία ανεξάρτητες πηγές όπως λέτε, αλλά απο την στιγμή που στο μεγαλύτερο (σχεδόν όλο) τμήμα του ιστορικού υπάρχει μόνος συνδεδεμένος χρήστης που δημειουργεί και επεξεργάζεται το άρθρο ο Gleonardos (ο ίδιος δηλαδή) ε τότε δέν είναι αυτοβιογραφία ρε παιδιά.?Αυτό δέν τον μειώνει τον άνθρωπο στην αξία του!Δηλαδή εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να γράψει την αυτοβιογραφία του αυτό τί σημαίνει ?...οτι δηλαδή δέν έχει κύρος και αξία αδιαμφισβήτητα ?...όχι φυσικά!...αλλά ούτε αυτό θα έπαυε να είναι μια αυτοβιογραφία.Έχω άδικο μήπως?--Iordanis 777ακούω 08:19, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Μπαίνω για πρώτη φορά στη συζήτηση, γιατί δεν ήξερα ότι μπορούσα να μετάσχω κι εγώ και ακόμα περισσότερο ότι καλύτερα θα ήταν οι τυχόν προσθήκες να τίθονταν εδώ, πριν δημοσιευθούν. Συγγνώμη! Οπωσδήποτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο άρθρο - στεγνά και αφυδατωμένα - ανταποκρίνονται στην αλήθεια και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να τα αμφισβητήσει. Αν πάλι μπορεί, ευχαρίστως να το συζητήσουμε... Πάντως δεν βάζω ούτε συζύγους ούτε παιδιά, ούτε σκυλιά, ούτε ξένες γλώσσες. Όσον αφορά τα περί αυτοβιογραφίας, θα μπορούσα να αντιτάξω ότι και άλλος να έγραφε για μένα, τα ίδια θα έγραφε, αφού το δημοσιευμένο κείμενο είναι παρόμοιο - και πιο ξερό - από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στα ποικίλα "Who's Who" που κυκλοφορούν, ή και στους εκδοτικούς Οίκους "Καστανιώτη", "Λιβάνη" κλπ. ή ακόμα και στο Μορφωτικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, στο οποίο είμαι μέλος, ενώ είχα διατελέσει για τρεις θητείες μέλος του Πιθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Τι άλλο να πω, για να μη χαρακτηρίζομαι ως αυτοδιαφημιζόμενος; Πάντως παραμένω ανοιχτός σε οποιαδήποτε κριτική των αναγνωστών και η συζήτηση αυτή, ειλικρινά, με ικανοποιεί και χαροποιεί απόλυτα. Γιώργος Λεονάρδος ΥΓ. Την υπογραφή πώς την βάζουν; Μόνο με τέσσερις περισπωμένες; Έτσι; Gleonardos 09:47, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC) Ζητώ τη βοήθειά σας. Και πάντα δικός σας. Γ.Λ.

Επισφραγίζοντας τα παραραπάνω σε συχέτιση με την ένδειξη αυτοβιογραφία η προσώπων του περιβάλλοντός του, του αναφερομένου στο άρθρο, θα ήθελα να δηλώσω πως για ένα μεγάλο μέρος του κειμένου του άρθρου που "ανέβασα" στις 2 και 5 Αυγούστου, και μετά από παρατήρησή μου για Λεοναρδισμούς (λόγω των κεφαλαίων γραμμάτων), δεν έχω καμία σχέση με τον κ. Γ. Λεονάρδο και καμία επαγγελματική με το χώρο του. Απλά συμβαίνει μια επαληθευσιμότητα από τον ίδιον, χωρίς ιδιαίτερες αναπτύξεις και λεπτομέρειες, που δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε αυτοβιογραφία.--Templar52 10:12, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους ενδιαφέρθηκαν για μένα και για τα καλοπροαίρετα σχόλιά τους και ακόμα γιατί με βοήθησαν να βελτιώσω αυτό το κείμενο. Ελπίζω και εύχομαι να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία μας.Gleonardos 10:27, 13 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Απαγορεύεται η διαγραφή ολόκληρου του περιεχομένου άρθρων ακόμα και απο αυτόν που τα έχει γράψει εξ' ολοκλήρου.--Iordanis 777ακούω 11:52, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ευχαριστώ για τη βοήθεια και για την επιδιόρθωση. Ειλικρινά δεν ήξερα ότι απαγορεύεται η διαγραφή άρθρου και από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Γηράσκω αεί διδασκόμενος που έλεγε και ο Σωκράτης, νομίζω; Τέλος πάντων. Ευκαιρία να επικοινωνούμε και λίγο. Και πάλι ευχαριστώGleonardos 12:51, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Με την ευκαιρία της επαφής μας, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι: Πώς αλλάζει κανείς τον τίτλο ενός άρθρου, έστω και δικού του; Ας πούμε αυτό που αποπειράθηκα να κάνω προηγουμένως. Να αλλάξω από Γιώργος Λεονάρδος σε Λεονάρδος Γιώργος... Gleonardos 12:57, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Είναι πιο σωστό να είναι το όνομα μπροστά από το επίθετο (αν δεις σχεδόν όλα ... αν όχι όλα τα ονόματα είναι μπροστά από το επίθετο πχ.Διονύσιος Σολωμός). Αυτό που απαγορεύεται η απευθείας διαγραφή γίνεται γιατί όταν γράφει κάποιος κάτι στην Βικιπαίδεια το δωρίζει ουσιαστικά στην κοινότητα και σε όλους συνολικά, οπότε εάν εκ' των υστέρων θέλει να το σβήσει διορθωτικά μπορεί αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να του το επαναφέρει ή να το τροποποιήσει επιπλέον και εάν θέλει να το σβήσει ολοκληρωτικά πρέπει εάν απλά δεν συμφωνεί για τους Χ Ψ λόγους με το περιεχόμενό του να βάλει το πρότυπο της διαγραφής και να θέσει το θέμα σε συζήτηση και να εκθέσει τις ενστάσεις του στην κοινότητα ή εάν πιστεύει πως οι Χ Ψ λόγοι ανήκουν στα κριτήρια γρήγορης διαγραφής να του βάλει το πρότυπο της γρήγορης διαγραφής και με μια σύντομη αλλά περιεκτική αιτιολόγηση να ζητά από τους διαχειριστές να διαγράψουν το άρθρο αυτό οπότε το θέτει στην κρίση τους. Ευχαριστώ και ελπίζω με την πρόχειρη περιγραφή μου να βοήθησα.--Iordanis 777ακούω 13:11, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Δηλαδή μετονομασίαμιας σελίδας δεν γίνεται... Gleonardos 14:58, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Γίνεται. Έχει γίνει για την ακρίβεια με ανακατεύθυνση Βλ. Λεονάρδος Γιώργος--The Elder 15:02, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ. Τώρα κατάλαβα. Και συγγνώμη για τη γκάφα μου. Πού θα μου πάει; Θα το μάθω...Gleonardos 15:07, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Η παρουσία και η προσφορά είναι ήδη μεγάλη υπόθεση φίλτατε. --The Elder 15:29, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θα επανέλθω... δριμύτερος. Λέω να γράψω ένα άρθρο για τον Ιβάν 3ο το Μέγα, το σύζυγο της Σοφίας Παλαιολογίνας. Τι λέτε; Να προχωρήσω; Μόνο που θα χρειαστώ βοήθεια σε φωτογραφίες κλπ. που, όπως γνωρίζετε καλά, δεν τα κατέχω. Gleonardos 16:22, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ιβάν Γ' της Ρωσίας; Μεγάλη φυσιογνωμία. Ναι εφόσον υπάρχουν ελεύθερες εικόνες θα βοηθήσουμε--The Elder 16:27, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Από μια πρόχειρη ματιά που έριξα, υπάρχουν 3 ελεύθερες εικόνες (πορταίτα) του Ιβάν του 3ου και είναι εύκολο να προστεθούν. Καλή συνέχεια. Dimitrissss 16:28, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

οκ. Σε μερικές μέρες θα το στείλω. Το έχω έτοιμο, αλλά θέλω να το επεξεργαστώ λίγο περισσότερο και να προσθέσω τις πηγές. Όσο για τις φωτογραφίες του Ιβάν, υπάρχουν πράγματι. Τις έχω κι εγώ αλλά δεν ξέρω πώς να τις βάλω στο κείμενο. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα! που λένε... Γεια σας Gleonardos 16:34, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Όντως, για μελλοντική χρήση λοιπόν:

Μην ανησυχείς καθόλου -:)--The Elder 16:38, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Ωραία. Κι εγώ αυτές ήξερα. Μόνο για τη άκρα δεξιά φωτογραφία έχω μερικές αμφιβολίες, επειδή τον παρουσιάζει ως "άγιο", και άγιος ουδέποτε ανακηρύχθηκε. Τέλος πάντων όταν στείλω το άρθρο μου τα ξαναλέμε. Γεια χαρά Gleonardos 16:49, 20 Οκτωβρίου 2008 (UTC)΄

Χάρηκα που πιάσατε αμέσως και φτιάξατε το άρθρο για τον Ιβάν Γ΄. Πφροσπάθησα να επικοινωνήσω από εκείνη τη σελίδα συζήτησης ( εννοώ του Ιβάν) αλλά ο κένσορας βγαίνει έξω από το τετράγωνο του κειμένου και δεν γράφει τίποτα. Γιατί; Και πώς μπορώ να τον... ξαναβάλω μέσα; Αν θέλετε μου λέτε, γιατί όλη τηνώρα αυτό το πρόβλημα μου παρουσιάζει και δεν μπορώ να σας ενημερώσω από τη σελίδα του σχετικού άρθρου και καταφεύγω εδώ. Λοιπόν έχω μερικές ακόμα εικόνες και για τον Ιβάν και για τη Σοφία, που είναι σχετικά σπάνιες. Ενδιαφέρεστε να τις δώσω, αλλά πώς; Που δεν ξέρω πώς να τις προσθέσω στο κείμενο; Γίνεται να μου δώσετε μια διεύθυνση και να σας τις στείλω; Περιμένω εκδήλωση ενδιαφέροντος... --Gleonardos 14:44, 21 Οκτωβρίου 2008 (UTC)