Βικιπαίδεια:Σύγκρουση κινήτρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:ΣΕ

Η σύγκρουση κινήτρων στην Βικιπαίδεια είναι η ασυμβατότητα μεταξύ του στόχου της Βικιπαίδειας, που είναι να παράγει μια ουδέτερη, επαληθεύσιμη εγκυκλοπαίδεια, και των στόχων ενός συγκεκριμένου συντάκτη.

Η σύγκρουση κινήτρων περιλαμβάνει συνεισφορά στην Βικιπαίδεια με σκοπό την προώθηση των δικών σας ενδιαφερόντων ή άλλων ατόμων, εταιρειών ή κοινοτήτων. Όταν ένας συντάκτης πρέπει να παρακάμψει τους στόχους της Βικιπαίδειας, προκειμένου να προωθήσει εξωτερικά ενδιαφέροντα, αυτός ο συντάκτης βρίσκεται σε σύγκρουση κινήτρου.

Η συνεισφορά όπου υπάρχει σύγκρουση κινήτρου αποθαρρύνεται. Όταν προκαλούν αναστάτωση στην εγκυκλοπαίδεια σύμφωνα με την γνώμη ενός μη εμπλεκόμενου διαχειριστή, μπορεί να οδηγήσει στην φραγή λογαριασμών και στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων για τα άτομα και τις ομάδες που προωθούνταν.

Τι είναι σύγκρουση κινήτρου;[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια, και όχι χώρος για διαφήμιση ή αυτοπροβολή. Ως τέτοια θα πρέπει να περιέχει μόνο υλικό που συμφωνεί με τις υπάρχουσες πολιτικές περιεχομένου, και οι Βικιπαιδιστές πρέπει να υιοθετούν πρώτα τα ενδιαφέροντα της εγκυκλοπαίδειας. Κάθε συντάκτης που δίνει προτεραιότητα σε εξωτερικά ενδιαφέροντα μπορεί να υπόκειται σε σύγκρουση κινήτρου.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την διαπίστωση αν υπάρχει σύγκρουση κινήτρου, αλλά υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία. Η προσθήκη υλικού που φαίνεται να προωθεί τα ενδιαφέροντα ή τον οραματισμό του συντάκτη ενός λήμματος, των μελών της οικογενείας του, του εργοδότη, των συνεργατών ή τα επαγγελματικά ή προσωπικά του ενδιαφέροντα, θέτει τον συντάκτη σε μια σύγκρουση κινήτρων. Όταν οι συντάκτες γράφουν για να προωθήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, η συνεισφορά τους συχνά δείχνει μια χαρακτηριστική απώλεια σύνδεσης με αυτό που θα ήθελε να συμβουλευθεί για να ενημερωθεί ο αναγνώστης.

Παραδείγματα[επεξεργασία κώδικα]

Οικονομική σχέση 
αν αναμένεται ότι η συνεισφορά σας στην Βικιπαίδεια θα σας αποφέρει χρήματα, ή εργάζεστε για τον άνθρωπο ή οργανισμό που αναφέρεται στο λήμμα
Αυτοπροβολή 
περιλαμβάνει τοποθέτηση συνδέσμων προς προσωπικούς ιστότοπους, προσωπικές φωτογραφίες, συνδέσμους προς προϊόντα, καθώς και εκτενές βιογραφικό υλικό που δεν προσθέτει κάτι στην ποιότητα του λήμματος.
Αυτοβιογραφία 
δεν συνιστάται να γράψετε ένα λήμμα για τον εαυτό σας. Αν είστε εγκυκλοπαιδικά αξιομνημόνευτος, τότε κάποιος τρίτος θα σας προσέξει και θα γράψει λήμμα μόνος του.
Στενή σχέση 
είναι εξαιρετικά δύσκολο να γραφεί ένα ουδέτερο λήμμα από κάποιον που έχει στενή δέσμευση με το θέμα, είτε αυτή η σχέση είναι δεσμοί αίματος, φιλική, επαγγελματική ή πολιτική.
Προώθηση δράσεων και ιδεών 
δραστηριότητες που για κάποιους σχετικούς είναι απλά "εκστρατεία ενημέρωσης" για κάποιους άλλους μπορεί να φαίνονται πιεστική προώθηση ή προπαγάνδα. Αν επεξεργάζεστε λήμματα που έχουν σχέση με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα μπορεί να υποπέσετε σε σύγκρουση κινήτρου.

Πώς να αποφύγετε σύγκρουση κινήτρων[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια είναι "η εγκυκλοπαίδεια που καθένας μπορεί να επεξεργαστεί", αλλά αν έχετε σύγκρουση κινήτρων αποφύγετε να ή δείξτε μεγάλη προσοχή όταν:

  1. Επεξεργάζεστε λήμματα που σχετίζονται με εσάς, τον οργανισμό ή εταιρεία, ή τους ανταγωνιστές της, όπως και εγχειρήματα ή προϊόντα με τα οποία σχετίζονται,
  2. Συμμετέχετε σε συζητήσεις για διαγραφή λημμάτων που σχετίζονται με τον οργανισμό ή εταιρεία και τους ανταγωνιστές της,
  3. Τοποθετείτε συνδέσμους προς το λήμμα της Βικιπαίδειας ή τον ιστότοπο του οργανισμού ή εταιρείας σε άλλα λήμματα, και πρέπει πάντα να:
  4. Αποφύγετε την παραβίαση σχετικών πολιτικών και οδηγιών, ειδικότερα τις ουδετερότητα και επαληθευσιμότητα.

Διευκρινίζεται πως αν και είναι δύσκολο να διαμορφώσει κανείς πραγματικά ουδέτερο και εγκυκλοπαιδικό λήμμα για τον εαυτό του, εντούτοις η άμεση ή έμμεση σύγκρουση κινήτρων δεν είναι αιτία για τη διαγραφή ή τη γρήγορη διαγραφή ενός λήμματος, εκτός αν παραβιάζονται οι πολιτικές ουδετερότητας και επαληθευσιμότητας.