Συζήτηση:Γιάννης Ιωαννίδης (στέλεχος ΚΚΕ)

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το οικείο λήμμα δεν είναι ουδέτερο γιατί στηρίζεται σε αυτοβιογραφικές σημειώσεις και σε πηγές φίλα προσκείμενεςDG--"~", 12:28, 3 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Φίλα προσκείμενες πηγές οι Νεφελούδης, Μανούσακας, Δρίτσιος, Κούσουλας, Χαριτόπουλος; Μάλλον κύριε DG δεν διάβασες το κείμενο. Οι αυτοβιογραφικές σημειώσεις υποστηρίζουν δημογραφικά στοιχεία (γέννηση, τόπος κατοικίας, σπουδές, επάγγελμα) οπότε δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας ή διασταύρωσης πηγών. Για την κομματική-πολιτική δράση του ανδρός οι πηγές είναι πολύπλευρες καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα.

Οι "αηδίες του Μανούσακα"[επεξεργασία κώδικα]

Φίλε Istoria 1944 το βιβλίο του Μανούσακα είναι το πιο πλήρες βιβλίο που έχει γραφεί για την Ακροναυπλία. Παρουσιάζει με αξιοσημείωτη χρονολογική σειρά, συστηματικά, κατά το δυνατόν αντικειμενικά, ζωντανά και ανάγλυφα τα τεκταινόμενα εκεί. Με ένα ζωντανό λόγο που όταν πρέπει είναι λογοτεχνικός και όταν πρέπει ντοκουμενταρισμένος ιστορικός. Για όσους μελετάνε τα σχετιζόμενα με το ΚΚΕ την περίοδο από το 1939 μέχρι το 1944 το βιβλίο είναι σημαντικότατο. Ο Άγγελος Ελεφάντης αναγνωρίζει την ιστορική αξία του βιβλίου και το θεωρεί σαν ένα από τα ελάχιστα βιβλία στελεχών-μελών του ΚΚΕ με προσωπικές μαρτυρίες που μπορεί να συνισφέρει αρκετά στην ιστορική έρευνα και πρέπει να μελετηθεί.

Τα άλλα βιβλία για την Ακροναυπλία είναι του Γιαννόγκωνα (ελάχιστες σελίδες, γύρω στις 60), του Μπαρτζιώτα (πολύ μεροληπτικό, προσδεδεμένο στην εγκεκριμένη κομματική γραμμή), του Φλούντζη (αναφέρεται λίγο στην Ακροναυπλία).

Sotiris 67 (συζήτηση) 21:10, 9 Μαρτίου 2014 (UTC)[απάντηση]


Πολλά πραγματολογικά λάθη συνεχίζουν. Ουσιαστικά γίνεται πλήρης υιοθέτηση της γραμμής των αηδιών του Μανούσακα περί μη απόδρασης. Δηλαδή με την εκ των υστέρων γνώση "ότι αποδράσανε πολλά άτομα σε πολλούς τόπους" μας λέει ο Μανούσακας ότι ο Ιωαννίδης έπαιξε ύποπτο ρόλο γιατί πρόσμενε τους ΝΑΖΙ. Το ότι συγκρίνεται η Γαύδος ή η Ανάφη με την Ακροναυπλία είναι φοβερό πραγματολογικό λάθος. Στη Γαύδο ήταν πέντε κακόμοιροι χωροφύλακες που δεν είχανε να φάνε, και στην Ακροναυπλία ήταν μεταξικοί αξιωματικοί που μισούσαν τους κομμουνιστές. Αλλά κατά τα άλλα τα ίδιο και το αυτό;;

Να υπογραμμίσω ότι α) δεν τονίζεται ο σπουδαιότατος ρόλος του Ιωαννίδη στη γιγάντωση του ΕΑΜ. Ο Ιωαννίδης ήταν το ΕΑΜ. Αυτό δε τονίζεται. Αν χρεώνεται τα λάθη, πρέπει να χρεώνεται και τα σωστά. β) ο ρόλος του στα Δεκεμβριανά δεν ήταν αυτός. Ήταν άρρωστος και ο Σιάντος αποφάσιζε μόνος του. γ)Η Βάρκιζα πρέπει να χρεωθεί κυρίως στη Χρύσα Χατζηβασιλείου που ήταν η πρώτη που έκραζε τον Βελουχιώτη από τον Νοέμβριο του 1944, και τον Δεκέμβρη του 44 έλεγε για τα "εγκλήματα" του ΕΑΜ. Αλλά και εδώ (!!!) χρεώνεται στον άρρωστο Ιωαννίδη.

Το λήμμα έχει λογική λιβέλου.--Istoria1944 (συζήτηση) 14:09, 17 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέγονται[επεξεργασία κώδικα]

Ο υποστηρικτής της Απόδρασης, ο μέγας θεωρητικός της επανάστασης, ο αντισταλινικός Πουλιόπουλος, όταν ΑΥΤΟΣ είχε την επιλογή να αποδράσει δεν το έκανε, για να μη τη πληρώσει ένας χωροφύλακας! Το ότι ο Ιωαννίδης έπαιρνε απόφαση για 600 ψυχές, και έπαιζε για 600 ψυχές έναντί 600 πυροβόλων που τα είχαν Μεταξικοί αξιωματικοί είναι λεπτομέρεια;--Istoria1944 (συζήτηση) 14:53, 17 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Σε κάθε περίπτωση έχουμε τον Μανούσακα, Χατζή (διαγράφηκε από τον Ιωαννίδη) και Χαριτόπουλο (υπέρμαχος μιας θεώρησης ότι ο Βελουχιώτης ήταν πατριώτης και όχι κομμουνιστής!!) όλοι πολιτικά ενάντιοι στον Ιωαννίδη να του "χρεώνουν" την ματαίωση της απόδρασης, ενώ ο συνεργάτης του Μπαρτζιώτας τον στηρίζει. Ο Χαριτόπουλος και τα όσα γράφει πλησιάζουν περισσότερο τις μυθιστορίες παρά δευτερογεννή ματιά ιστορικού Οπότε προτείνω να βρούμε δευτερογεννή πηγή σοβαρού ιστορικού, για να χρεώσουμε ή μη την μη απόδραση στον Ιωαννίδη. --Istoria1944 (συζήτηση) 15:01, 20 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Άγγελος Ελεφαντής για Ζαχαριάδη (βάλτε Ιωαννίδη)[επεξεργασία κώδικα]

Το δόγμα, τόσο συνηθισμένο στις μέρες μας, ότι ο Ζαχαριάδης φταίει για όλα τα δύσμορφα χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, ότι εισήγαγε ο ίδιος - η ΚΔ και ο Στάλιν - την προσωπολατρεία, δεν είναι παρά ένα δόγμα. Εφόσον σκέπτονται έτσι οι επίγονοι και σημερινοί του αντίπαλοι, τότε θα πρέπει να του αποδώσουν κι όλα τα καλά και μεγάλα του κομμουνιστικού κινήματος, πράγμα που δεν συνηθίζουν βέβαια.

--Istoria1944 (συζήτηση) 14:21, 17 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

αρχειακά τεκμήρια η επιβολή θεσης;[επεξεργασία κώδικα]

Διαφωνώ απόλυτα με την παράθεση πρωτογενούς πηγής της αυτοκριτικής του Ιωαννίδη. --Istoria1944 (συζήτηση) 17:51, 13 Φεβρουαρίου 2017 (UTC) Το κείμενο γράφτηκε ως αυτοκριτική και δεν είναι αντικειμενικό για την άξια του οργανωτή του εαμ. Ο Ιωαννίδης απολογείται ουσιαστικά και αναπαράγει την οπτική το Ζαχαριάδη για τον σιαντο μετα την συντριπτική ηττα στον εμφυλιο. Αν αρχίσουμε να βγάζουμε τεκμηρια τοτε δεν θα εχει σταματημό αυτη η κατάστασή . Ως εκ τουτου ζήτω τη διαγραφή του αρχειακού τεκμηρίου καθώς δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Ενας που έφτιαξε το εαμ των 2.000.000 μελων δεν ηταν τυχαιος και ας ελεγε για να υπερασπισει την πολιτικη του οτι ηταν --Istoria1944 (συζήτηση) 18:45, 13 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Ιωαννίδης: ΕΑΜ, εκτελέσεις και αυτοκριτική[επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωαννίδης δεν ήταν ο οργανωτής του ΕΑΜ, αφού εντάχθηκε σε αυτό έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ίδρυσή του και όταν αυτό ήδη είχε αποκτήσει βαθειές ρίζες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Οι Γληνός - Σιάντος - Χατζής - Πλουμπίδης - Αποστόλου - Χατζηβασιλείου - Παρτσαλίδης κ.α έπαιξαν τον κύριο ρόλο στην γιγάντωση του ΕΑΜ, ενώ ο Ιωαννίδης δεν είχε υπό την εποπτεία του το ΕΑΜ, αλλά ήταν ο θεματοφύλακας της Μαρξιστολενινιστικής γραμμής του ΚΚΕ. Ένας εντελώς αγράμματος άνθρωπος απόφοιτος Δημοτικού και κουρέας, είχε το θράσος να είναι ο τιμητής του μαρξισμού, τον οποίο δεν μπορούσε βέβαια να καταλάβει, ακόμη και αν τον διάβαζε.

Επίσης δεν αναφέρεται καθόλου στο λήμμα η στάση του το καλοκαίρι του 44 στην Ευρυτανία όπου έδωσε εντολή για την εκτέλεση του Δαμασκόπουλου, Σκαφίδα και άλλων.

Όσο για την αυτοκριτική που κάνει το 1952, για να γλυτώσει το τομάρι του βέβαια, δείχνει το πόσο μικρός και φιλοτομαριστής ήταν καθώς και άθλιος λασπολόγος που πέταγε τις ευθύνες από πάνω του εκτοξεύοντας λάσπη σε συντρόφους του όπως ο Σιάντος (πράκτορας), ο Βαφειάδης (βούρκο που έκρυβε μέσα του) κλπ.

Sotiris 67 (συζήτηση) 22:14, 15 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Είμαι από θέση αρχής με τον κουρέα και τους αμόρφωτους. Μόνο τίτλος τιμής είναι το να είσαι απόφοιτος Δημοτικού, κουρέας και να καθιερώνεσαι στους αστοκομμουνιστές με τάση στη βία Γληνούς ως ο νο1.--Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 11:35, 16 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]

Όπως γράφεται και εδώ http://www.kathimerini.gr/840452/article/epikairothta/ellada/peta3an-poly-kosmo-sta-phgadia Γρήγορα όμως ο παράδεισος θα μετατραπεί σε κόλαση για τους περισσότερους. Με το που εγκαταστάθηκαν στο χωριό, άρχισαν οι φασαρίες. Πολλοί αντάρτες και «καπετάνιοι», αμέσως μετά την εγκατάσταση στο Μπούλκες, ζήτησαν εξηγήσεις από την ιεραρχία του ΚΚΕ για την «προδοσία» της Βάρκιζας και την «παράδοσης της εξουσίας στον εχθρό». Η ελεγχόμενη από τον Ζαχαριάδη τοπική κομματική ηγεσία θα αντιδράσει σκληρά. Οσοι δεν συντάσσονταν με την επίσημη γραμμή διώκονταν αμείλικτα. Πολλοί εξ αυτών δολοφονήθηκαν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν σε πηγάδια, ενώ όσοι έπεφταν σε μόνιμη δυσμένεια διαγράφονταν, στέλνονταν σ’ ένα «γκούλαγκ» σε νησάκι του Δούναβη, κοντά στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, για «διαπαιδαγώγηση».

Οι προσπάθειες του Πεχτασίδη απέδωσαν καρπούς και εντοπίστηκαν αρκετοί «προδότες»οι περισσότεροι απο τους οποίους ήταν παλιοί καπετάνιοι του ΕΛΑΣ, το ατίθασο πνεύμα των οποίων είχε έρθει από νωρίς, ήδη από την κατοχή, σε σύγκρουση με τον σταλινισμό και τον ολοκληρωτισμό του ΚΚΕ. Πολλοί παλιοί αγωνιστές κατηγορήθηκαν για προδότες διαπομπεύτηκαν σε τελετές δημόσιου εξευτελισμού, όπου το πλήθος τους προπυλάκιζε τους έφτυνε και τους χτυπούσε και ως ποινή στάλθηκαν πίσω στην Ελλάδα βορρά των παραστρατιωτικών οργανώσεων και του κυβερνητικού στρατου. Κάποιοι από αυτούς επέζησαν και εντάχθηκαν στις δυνάμεις του ΔΣΕ για να πεθάνουν αργότερα στις τάξεις του ως τιμημένοι νεκροί. http://xrisaxatzivasiliou.blogspot.com/2010/01/normal-0-false-false-false.html

Το ατίθασο πνεύμα = εναντίωση στην Βάρκιζα και στη πολιτική ειρήνευσης του ΚΚΕ την περίοδο 1945-1947.


Δηλαδή το ΚΚΕ του Ιωαννίδη, του Ζαχαριάδη με την γραμμή της Χρύσα Χατζηβασιλείου την περίοδο 45-47 έστελνε όσους διαφωνούσαν με τη συνθηκολόγηση της Βάρκιζας στα πηγάδια. Αυτό που έγινε πρέπει να το χρεωθεί συνολικά του ΚΚΕ και η ηγεσία του εκείνη την περίοδο. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι εξ'αυτών ήταν στην γραμμή του Τίτο το 1946. Και φυσικά κάποιοι όπως ο Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής) λόγω της προγενέστερης τους ιδιότητας στον ΕΛΑΣ την έβγαλαν καθαρή.

Το αστείο του άρθρου είναι ότι ο συγγραφέας της Καθημερινής από ότι μια γράφει ότι το ΚΚΕ έπνιγε σε πηγάδια άτομα που διαφωνούσαν με την Βάρκιζα, ενώ παράλληλα γράφει ότι προετοίμαζε το ΚΚΕ "δεύτερο γύρο". Εντάξει κλασική περίπτωση μονά ζυγά όλα δικά μας. Κάτι που και οι του ΚΚΕ εσωτερικού άρχισαν πρώτοι. Ο Ιωαννίδης φταίει που παίρναναγε μαχαίρι το ΚΚΕ τους καπεταναίους το 46, αλλά η κάθε Χρύσα που ήταν το think tank της Βάρκιζας όχι. Τι να πεις. 2018 και γράφονται τα ίδια μια ζωή.


εδώ μια καλή Ιστοσελίδα για το Μπούλκες https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/05/09/gcw-174/ Γράφει πολλά, περιγράφει αναλυτικά τη βία με την προσφιλή τακτική των κκε-εσωτερικάριων και ακροδεξιών, αλλά ξεχνά -ως συνήθως- να μας πει ποια αυτή η αιτία της βίας. Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε καιρό να καταλάβω το λόγο της αυτολογοκρισίας, το ταμπού, το ψέμα για το τι θέλανε τέλος πάντων αυτοί το 1945-7. Μισόλογα, αναχρονισμοί κ.ο.κ Είναι προφανές όμως, και μπορώ να το τεκμηριώσω ότι η βία στο Μπούλκες ήταν ενάντια στους πολέμιους της Βάρκιζας, ενάντια στην σκέψη της "Χρύσας Χατζηβασιλείου", ενάντια στη λογική ότι το ΕΑΜ έκανε εγκλήματα στα Δεκεμβριάνα όπως ισχυριζόταν η Χρύσα που υπηρέτησε το κόμμα πολύ!

Ελπίζω να μην υπάρχει αντίρρηση, να γράψω ότι οι εξαφανισμένοι, πνιγμένοι ήταν άτομα που ήταν ενάντια στην Βάρκιζα, και θέλανε να περάσουν στην Ελλάδα με φραξιονισμό για να γίνει ντε φάκτο εμφύλιος.

--Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 11:22, 16 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]

Ηθικά ένοχος ... Σύμφωνα με τον Βαφειάδη[επεξεργασία κώδικα]

εδω η μελετη δημοσιογράφου http://farosthermaikou.blogspot.com/2017/11/blog-post_11.html?m=1


προφανώς η πηγή οτι ο Ιωαννίδης ηταν ηθικα ένοχος είναι ο ... Βαφειάδης. μιλάμε για τον τύπο που ελεγε οτι ο Ζαχαριάδης ήταν καγκεμπιτης.

Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 23:37, 28 Νοεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]