Συζήτηση:Βέροια Συρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

POV[επεξεργασία κώδικα]

Και αυτή όπως και πολλές ελληνιστικές πόλεις που καλύπτονται στην ελληνική βικιπαίδεια ήταν για ελάχιστο χρόνο σε σχέση με την ιστορία τους ελληνικές και είναι ευρέως γνωστές με το προηγούμενο ή το επόμενο όνομα, καλή ώρα αυτή. Δεν είναι όλες οι πόλεις Κωνστατνινούπολη ή Αλεξάνδρεια που θα μπορούσε να γραφτεί ένα άρθρο για ξάθε ιστορική περίοδο της πόλης ή το πέρασμα κάθε πολιτισμού από πάνω της. Για όσες αγνοείται πλέον η τύχη τους ή δεν ξέρουμε καν που ήταν καλώς ίσως, αλλά η Βέροια μου φαίνεται υπερβολική. Με την ίδια λογική κάθε πόλη της δυτικής ευρώπης που ανάγεται σε ρωμαϊκή αποικία ή ρωμαικό φρούριο ή την κατέλαβαν η ρωμαίοι θα πρέπει να έχει αντίστοιχο άρθρο 4-5 γραμμών και στέκει ακόμα η πόλη στην θέση της με άλλο όνομα και ακμάζει. --Egmontaz συζήτηση 00:47, 16 Μαΐου 2009 (UTC)

Συμφωνώ γενικά, αλλά από την άλλη είναι άδικος ο χαρακτηρισμός POV. Θα είχε νόημα αν το άρθρο ονομαζόταν Αλέπο, οπότε όντως θα ήταν έλλειψη ουδετερότητας να αναφέρεται μόνο στην ελληνιστική περίοδο της πόλης. Έτσι όπως είναι τώρα όμως δηλώνει σαφώς το τι έχει σκοπό να περιγράψει, τόσο με το όνομα, όσο και με το περιεχόμενο, αλλά και με τις κατηγορίες και την έλλειψη interwiki που να συνδέουν προς τα άρθρα για τη σύγχρονη πόλη. Τώρα κατά πόσο τεκμηριώνει εγκυκλοπαιδικότητα ένα άρθρο μόνο για την συγκεκριμένη περίοδο της πόλης, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Πάντως απ' ότι έχω δει οι περισσότερες ελληνιστικές πόλεις δεν υπάρχουν πλέον σε κάποια σύγχρονη μορφή, οπότε εκεί έχει σαφώς νόημα η ύπαρξη του άρθρου. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 11:49, 17 Μαΐου 2009 (UTC)

Εβγαλα το POV, με βάση τα παραπάνω από τον Ferengi, με τον οποίο δεν συμφωνώ απόλυτα αλλά δεν βρίσκω να ταιριάζει ο χαρακτηρισμός POV εδώ. Και η ενσωμάτωση στο άρθρο για τη σύγχρονη πόλη θα έστεκε μια χαρά. Οσο για τη λέξη Χαλυβών, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Νομίζω πως είναι ελληνική απόδοση της "Χάλεπ" ή κάτι τέτοιο και δεν πρέπει να αναφέρεται ως το παλιό όνομα της πόλης (δεν έχω χρόνο να το ψάξω τώρα).--Dipa1965 22:26, 13 Οκτωβρίου 2009 (UTC)