Συζήτηση:Αρχιεπισκοπική Λατινική Βαρωνία της Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αρχιεπισκοπική "βαρωνία"[επεξεργασία κώδικα]

Μου φαίνεται ότι έχει γίνει ένα μπουρδούκλωμα τίτλων και εννοιών εδώ. Υπήρξε η Λατινική Αρχιεπισκοπή Πατρών και η κοσμική Βαρωνία της Πάτρας. Όποια πηγή και να έχω κοιτάξει (Longnon, Bon, Miller, ο Θωμόπουλος που χρησιμοποιείται εδώ, η σύνοψη της Ντούρου-Ηλιοπούλου) ξεχωρίζει τον αρχιεπίσκοπο και την κοσμική βαρωνία, αλλά πουθενά δεν έχω δει να γίνεται λόγος για "αρχιεπισκοπική βαρωνία". Ο αρχιεπίσκοπος ex officio ήταν εκ των grands seigneurs του Πριγκιπάτου, και όντως, όπως και ο της Κορίνθου, είχε οκτώ φέουδα, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ως "Αρχιεπίσκοπος-Βαρώνος". Ακόμα και μετά το 1276, οπότε ανέλαβε την κοσμική Βαρωνία της Πάτρας, ο τίτλος του ήταν "Αρχιεπίσκοπος Πατρών". Επειδή μάλλον έχει γίνει μια παρανόηση εδώ, η κατοχή φέουδων δεν συνεπάγεται τίτλο βαρώνου. Φέουδα μπορούσαν να έχουν και (πλούσιοι και σημαίνοντες) ιδιώτες, ακόμα και ορθόδοξοι Έλληνες, και αποτελούν μια μονάδα εισοδήματος μάλλον και σημάδι φεουδαρχικών υποχρεώσεων απέναντι στον ηγεμόνα που τα παραχωρεί, παρά σημάδι κατοχής συγκεκριμένου τίτλου ευγενείας. Το παρόν άρθρο θα έπρεπε να συγχωνευτεί με το Κατάλογος Λατίνων Αρχιεπισκόπων Πάτρας όσον αφορά την Αρχιεπισκοπή, και με το Βαρωνία της Πάτρας όσον αφορά την πολιτική ιστορία της Πάτρας ως το 1430. Τα δε άλλα άρθρα περί "επισκοπικών βαρωνιών" ίσως θα έπρεπε απλά να αφορούν τις επισκοπικές έδρες αυτές, ενώ για τις "βαρωνίες" των εκκλησιαστικών ιπποτικών ταγμάτων δεν ξέρω.--Κώστας 12:27, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)


Νομίζω ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο η αναφορά των αρχιεπισκοπικών / επισκοπικών εδρών με τον ίδιο τρόπο που αναφέρονται και οι κοσμικές βαρωνίες στο Χρονικό του Μορέως. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση για το θέμα, αλλά στο σωστό χώρο, στο Συζήτηση:Διοικητική διαίρεση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Αν η συζήτηση εκεί καταλήξει ότι είναι λάθος η χρήση του όρου βαρωνία στο παρόν λήμμα, μπορεί να μετακινηθεί στο Λατινική Αρχεπισκοπή της Πάτρας. --Focal Point 12:45, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)

Focal, μόλις έγραψα μια ειδοποίηση στο Συζήτηση:Διοικητική διαίρεση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Προτιμάς να συνεχιστεί η συχήτηση εκεί; --Κώστας 12:46, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)
χαχααχα έχουμε μεγάλη πλάκα, με τις ταυτόχρονες επεξεργασίες. Ναι, νομίζω ορθότερο να γίνει εκεί η συζήτηση γιατί δεν αφορά μόνο την παρούσα οντότητα (βαρωνία ή όχι :) ). --Focal Point 12:49, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)

Καλησπέρα κι από εμένα, εχω λίγο περιορισένο χρόνο αυτές τις ημέρες για την βικιπαίδεια, αλλά ο Θωμόπουλος μιλά για αρχιεπίσκοπους βαρόνους , διαφωνώ σε συγχώνευση πρέπει να μέινει ανεξάρτητο, και το χρονικό για εκκλησιαστικες Μπαρονίες μιλά. --✻tony esopi λέγε 12:48, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)

Μπορείς σε παρακαλώ να με παραπέμψεις πού ακριβώς το λέει ο Θωμόπουλος και το Χρονικό; --Κώστας 12:50, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)
ΟΚ, λοιπόν, για να αποφύγουμε τη σύγχυση, μεταφέρουμε τη συζήτηση στο --Κώστας 12:51, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)Συζήτηση:Διοικητική διαίρεση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

άμα διαβάσεις τον Θωμόπουλο όλους τους αρχιεπίσκοπους βαρώνους τους αναφέρει, εχω λίγο χρόνο αν προλάβω κάποια στιγμή θα ψάξω κι άλλα. --✻tony esopi λέγε 12:55, 22 Ιουνίου 2013 (UTC)