Συζήτηση:Αμάρυνθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Λίγο παράλογο, το 90% ενός άρθρου για τοπωνύμιο να αναφέρεται σε περιστατικό βιασμού που συνέβη εκεί;; --Kostisl 12:00, 1 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Εκτός αυτού, η Πέμπτη ήταν 26 Οκτωβρίου και η Παρασκευή 27... --Kostisl 12:02, 1 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Δεν είναι "λίγο παράλογο", γελοίο είναι! Τουλάχιστον για εγκυκλοπαίδεια. Αν πρέπει να έχουμε άρθρο για το περιστατικό (και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έπρεπε, μιας και τότε θα έπρεπε να γεμίσουμε τις σελίδες μας με κάθε είδους περιστατικά, εγκλήματα της επικαιρότητας και πάει λέγοντας), αυτό θα πρέπει να γίνει σε ξεχωριστή σελίδα. Έτσι όπως είναι γραμμένο, δύο πράγματα μπορεί να αφήνει να εννοηθούν:

  1. Με την ευκαιρία του βιασμού, μάθαμε ότι υπήρχε η Αμάρυνθος
  2. "Εκεί κάτω στην Αμάρυνθο" βιάζουν Βουλγάρες (ενώ αλλού, όχι...)

Αν συμβαίνει το πρώτο, μάλλον δεν χρειαζόμαστε άρθρο ούτε για την Αμάρυνθο. Όσο για το δεύτερο, ουδέν σχόλιον...

(όχι πως έχω καμιά ιδιαίτερη σχέση με την Αμάρυνθο)

Το αφαιρώ. --Diderot 12:54, 5 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)


Ναι, φυσικά είναι γελοίο, άλλωστε είναι γνωστό ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε μια συλλογή από διαφημιστικά τουριστικά φυλλάδια όπου μπορεί ο κάθε τόπος να παρουσιάζεται όπως είναι "αγγελικά πλασμένος", αγαπημένος τόπος παραθερισμού (Rooms To Lent, souvlaki), ηλιόλουστες παραλίες και φιλόξενους κάτοικους. Κανένα ψεγάδι δεν υπάρχει στον τόπο μας, και δεκάδες άρθρα αξιόλογων ανθρώπων γράφτηκαν απλώς για ένα "απλό περιστατικό", έπεσε ξύλο [1] μεταξύ αντιεξουσιαστών και κατοίκων επειδή οι πρώτοι είναι κακολογητές, αλλά οι πραγματικοί πατριώτες γνωρίζουν ότι δεν έγινε και κάτι σοβαρό [2]. Η Αμάρυνθος δεν ήταν ένα περιστατικό "βιασμού", δεν ήταν το αρχικό γεγονός που κίνησε το ενδιαφέρον, αλλά το πως αντιμετωπίστηκε. Δεν έχουμε έγκλημα λοιπόν, αλλά κοινωνικό φαινόμενο. Προφανώς αν μετά τον (υποτιθέμενο ή όχι) βιασμό, όλα έπαιρναν τον δρόμο τους όπως έπρεπε, δεν θα ασχολούνταν κανείς, και δεν θα μαθαίναμε ποτέ την Αμάρυνθο. Οπότε ναι, αν δεν αναφέρεται κάτι, δεν χρειαζόμαστε άρθρο για την Αμάρυνθο, τον αγαπημένο τόπο παραθερισμού αρκετών Αθηναίων... — Geraki ΣΜ - 2006-12-06T 16:09Z.

Πέρα από το γεγονός πως δεν εννοώ τα πράγματα καταπώς γράφεις (και επιπλέον, το ξέρεις πως δεν τα εννοώ έτσι), θα ήθελα να μου εξηγήσεις πού αλλού έχεις δει σε εγκυκλοπαίδεια να οργανώνεται έτσι το υλικό. Υποτίθεται πως γράφουμε σε ένα άρθρο τα σχετικά με το θέμα, και σε ένα άλλο άρθρο τα σχετικά με ένα άλλο θέμα. Εδώ έχουμε μια αναφορά, σε μισή φράση, ενός περιστατικού που συνέβη στην Αμάρυνθο, χωρίς καμία άλλη εξήγηση. Αν το περιστατικό είναι σημαντικό (και είναι, αλλά παραμένει απλώς ένα περιστατικό), περιμένω να διαβάσω και κάτι άλλο σχετικά, σε ένα άλλο άρθρο, για το οποίο μπορεί ίσως να υπάρχει σύνδεσμος. Αλλά αν δεν έχουμε τίποτα άλλο να γράψουμε πέρα από το ότι συνέβη στην Αμάρυνθο, πού έγκειται η "σημασία" του "περιστατικού" - αναρωτιέμαι; Κι αν πρόκειται για "κοινωνικό φαινόμενο", τότε σίγουρα δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο στην Αμάρυνθο, έτσι; Για άλλη μια φορά, πού είναι μία, έστω, παράγραφος, γι' αυτό το κοινωνικό φαινόμενο;

Αν το "κοινωνικό φαινόμενο" που υπονοείς είναι ο ρατσισμός - γιατί γι' αυτό γίνεται, ή υποτίθεται πως γίνεται, η φασαρία - η πρέπουσα αναφορά δεν είναι το περιστατικό του βιασμού, αλλά τα όσα ακολούθησαν μεταξύ γονέων, μαθητών, καθηγητών, "αντιεξουσιαστών" κλπ. (Παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά εν πλήρει συνειδήσει). Επίσης, και πάλι αφήνουμε να εννοηθεί ήσυχα-ήσυχα ότι οι κακοί "ρατσιστές" που θέλουν να τα κουκουλώσουν βρίσκονται σε μεμονωμένες περιοχές στην περιφέρεια. Ενώ εμείς, που είμαστε εντάξει άνθρωποι, το συζητάμε το "κοινωνικό φαινόμενο", κάνουμε αναλυσάρες, δείχνουμε όσο περισσότερο "υλικό" μπορούμε να βρούμε, νοιαζόμαστε (όσο πουλάει το πράγμα, μετά που θα μπαγιατέψει το ξεχνάμε και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη υποκριτική "έκπληξη". Το ενδιαφέρον μας εξαντλείται στην αναλυσάρα). Στο μεταξύ, η καθημερινή συμπεριφορά μας δεν αλλάζει καθόλου, μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όσο ρατσιστές και λαμόγια θέλουμε, αρκεί να καυτηριάζουμε αυτό το απαράδεκτο "φαινόμενο" - στα λόγια.

Τώρα, αν για κάποιο λόγο πιστεύεις ότι θίχτηκα για τη δυσφήμηση της Αμαρύνθου, αυτό θα ήταν όντως γελοίο. Όχι επειδή δεν γνώριζα το μέρος πριν τη σχετική ιστορία, αλλά επειδή κατά πάσα πιθανότητα μετά το συνηθισμένο βραδινό δελτίο ειδήσεων θα έχω να ντρέπομαι πολύ περισσότερο για την Αθήνα, όπου ζω - αν έχω, δηλαδή, τη συνήθεια να ντρέπομαι. Δεν επιθυμώ να αποκρύψω το συγκεκριμένο περιστατικό ή να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Προσπαθώ αντίθετα να δείξω ότι το ενδιαφέρον και η κρίση μας είναι άκρως επιλεκτικά και, αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, πρέπει να σταματήσουμε να εφευρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους.

Τέλος, αν θέλεις μπορείς να επαναφέρεις τη φράση. Δεν πρόκειται να επιμείνω άλλο. --Diderot 18:20, 6 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Το ξέρω ότι δεν το εννοείς όπως φαίνεται, και συμφωνώ μαζί σου· ΔΕΝ είναι κάτι που αφορά μόνο την Αμάρυνθο, θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, και φυσικά συμφωνούμε στο ότι το άξιο να αναφερθεί δεν είναι το περιστατικό αλλά αυτά που ακολούθησαν. Ωστόσο ενώ συμφωνούμε και στο ότι ήταν μια σχετικά άγνωστη κωμόπολη που για κάποιο συγκεκριμένο λόγο έγινε γνωστή, δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο πρέπει να φύγουν όλες οι αναφορές σ'αυτό. Σίγουρα όχι όπως ήταν το αρχικό κείμενο, σίγουρα όχι το 90% του κειμένου να ασχολείται με αυτό, αλλά τρεις-τέσσερις γραμμούλες είναι απαραίτητες (επειδή φαντάζομαι ότι θα μπει και λίγο ακόμη υλικό για το χωριό). — Geraki ΣΜ - 2006-12-06T 19:38Z.

Η αλήθεια είναι ότι, αφού αφαίρεσα την αναφορά, άρχισα να ξανασκέφτομαι το θέμα. Απλώς, ο τρόπος που το είδα γραμμένο μου φαινόταν να δίνει μια εντελώς εσφαλμένη διάσταση στο θέμα, αλλά δεν είχα και κάποια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να γραφτεί σωστά· έτσι, το αφαίρεσα. Ψάχνοντας όμως και στην αγγλική Βικιπαίδεια, είδα περιπτώσεις όπου ένας τόπος ή μια τοποθεσία έχουν, πράγματι, συνδεθεί με κάποιο σημαντικό περιστατικό που συνέβη εκεί (π.χ. στο άρθρο Columbine High School, όπου αναφέρεται το "μακελειό" που συνέβη εκεί, και μάλιστα στις πρώτες γραμμές, ενώ υπάρχει διαμάχη στη σχετική σελίδα συζήτησης για το αν αυτό είναι σωστό). Για να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο παράδειγμα, η έκταση και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα παγκόσμια, ο προβληματισμός που προκάλεσε και το γεγονός ότι ήταν κυριολεκτικά το μόνο που έκανε το σχολείο γνωστό και αξιομνημόνευτο, κάνουν μια τέτοια αναφορά να φαίνεται εύλογη. Ισχύει όμως το ίδιο για την περίπτωση της Αμαρύνθου; Μολονότι έγινε μεγάλος "χαμός" από τα μέσα ενημέρωσης, ξέρουμε ότι δυστυχώς τα ελληνικά ΜΜΕ βασίζονται ακριβώς σε τέτοιες "ειδήσεις-σοκ" για την εξασφάλιση δημοσιότητας και τις εκμεταλλεύονται, με υπερβολή και φαρισαϊσμό, για όσο περισσότερο γίνεται. Εξίσου όμως γρήγορα τις βάζουν στο αρχείο. Αναρωτιέμαι εάν, σε ένα χρόνο από σήμερα, αυτή η ιστορία θα φαντάζει το ίδιο σοκαριστική, ή αν (δυστυχώς) θα έρθουν άλλες παρόμοιες και χειρότερες να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Φυσικά δεν υποστηρίζω ότι "δεν έγινε και τίποτα", αλλά ότι αυτό το, πολύ σοβαρό και δυσάρεστο, που έγινε είναι ίσως κοινότερο από όσο θέλουμε να πιστεύουμε και αυτό ακριβώς καθιστά την ενασχόληση του τύπου με το συγκεκριμένο περιστατικό δυσανάλογα μεγάλη. Επίσης, συγχέουμε δυστυχώς το "ασχολούνται τα κανάλια" με το "αντιμετωπίζεται το πρόβλημα". Η τόση ενασχόληση των καναλιών με πολλά από τα θέματα που μας καίνε, είναι μάλλον μαρτυρία θλιβερή για το ότι το κράτος, η δικαιοσύνη και οι κοινωνικοί φορείς που θα έπρεπε τακτικά και έννομα να παρεμβαίνουν, δεν το κάνουν παρά μόνον όταν βρεθούν υπό την απειλή της δημοσιότητας. --Diderot 19:48, 7 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)
Η αναφορά σε τέτοια εγκλήματα που δεν είναι ξεκάθαρα πριν βγουν δικαστικές αποφάσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη και καταλήγει συνήθως να μην έχει νόημα. Αναγκαστικά εξισώνεις θύμα και θύτη (αφού δεν ξέρεις ποιος είναι ποιος). Τουλάχιστον με την απόφαση, και λάθος να είναι, έχεις κάπου να πιαστείς. Επίσης υπάρχουν εγκλήματα που μένουν στη ιστορία (λίγα) και εγκλήματα που ξεχνιούνται (τα περισσότερα). Το να γράψουμε τα πρώτα μπορεί να προσφέρει κάτι στο άρθρο, τα δεύτερα μόνο μελέτες εγκληματολογίας ή νοσηρή περιέργεια εξυπηρετούν. Θα έλεγα να μην το γράψουμε, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.--Αρχίδαμοςμίλα μου 20:36, 7 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Τα εν λόγω γεγονότα και εφόσον υπάρξει δικαστική απόδαση -έχει δίκιο ο Αρχίδαμος- είναι δυνατόν να καταγραφούν ως αναφορά ίσως εδώ, αλλά και ως παραδείγματα σε ένα άλλο λήμμα π.χ. Βιασμός--ΗΠΣΤΓ 20:39, 7 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Παπαλέξη το κάναμε--Eonwe 21:47, 7 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Αν εννοείς το Κωσταλέξη (-ι), είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα εγκλήματος που έμεινε στην ιστορία και συνδέθηκε με το όνομα του τόπου. Εκεί θα πρέπει να γραφτεί το έγκλημα (εγκλεισμός πνευματικά διαταραγμένης κόρης/αδερφής επί 30 χρόνια σε υπόγειο), γιατί όλος ο κόσμος από κει το ξέρει το όνομα. Εδώ δεν είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) έτσι τα πράγματα--Αρχίδαμοςμίλα μου 21:53, 7 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Κι όμως δεν έχει σχέση με το ίδιο το έγκλημα. Δεν έχει καν σχέση με το αν όντως υπήρξε βιασμός ή όχι. Έχει σχέση με το πως αντιμετωπίστηκε, με το ότι αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, η τοπική (ίσως και ευρύτερη) κοινωνία υποστήριξε άμεσα την αθωότητα των καταγγελλόμενων και την ενοχή της καταγγέλουσας. Το θύμα (υποτιθέμενο ή όχι) είναι το ίδιο αθώο με τους θύτες μέχρι το δικαστήριο, κάτι που ακυρώθηκε από τους πολίτες (ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα λυντσάριζαν τους βιαστές). Αυτό είναι με το οποίο ασχολούνται οι σοβαρότερες των έντυπων αναφορών, και όχι για το αν υπήρξε πράγματι ή όχι βιασμός. — Geraki ΣΜ - 2006-12-08T 08:27Z.

Και τι μπορούμε τώρα να γράψουμε γι'αυτό, ότι στην Αμάρυνθο είναι ρατσιστές και άδικοι; Σημειωτέον ακόμα κι αυτό είναι δύσκολο να το γράψεις, αφού (άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας) μπορεί θεωρητικά να αποδειχτεί ότι "είχαν ένστικτο" τελικά.--Αρχίδαμοςμίλα μου 11:22, 8 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)


Κάτι σαν το ακόλουθο;

Τον Νοέμβριο του 2006 η Αμάρυνθος τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ και του κοινού, για την καταγγελία ενός βιασμού μέσα σε σχολείο, όπου μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος η τοπική κοινωνία υπερασπίστηκε τους καταγγελόμενους, και υποστήριξε την αναξιοπιστία της καταγγέλουσας χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανάκριση. Αυτή η αντίδραση θεωρήθηκε από αρκετούς δημοσιογράφους ότι προκλήθηκε από το γεγονός ότι η καταγγέλουσα ήταν αλλοδαπή ενώ οι καταγγελόμενοι παιδιά του χωριού [παραπομπές]. Το χωριό δέχθηκε επισκέψεις από πολιτικούς παράγοντες και οργανώσεις ενώ σε μία περίπτωση σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές [παραπομπές]. Εκτός από την ειδική διάσταση του συμβάντος, συζήτηση προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο πολλά ΜΜΕ (κυρίως τηλεοπτικά) εκμεταλλεύτηκαν το θέμα [παραπομπές].

Βγαίνει παραπάνω από τις 3-4 γραμμές που έλεγα, αλλά σίγουρα αρκεί και νομίζω ότι δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον για το θέμα. — Geraki ΣΜ - 2006-12-08T 12:39Z.


Το μόνο εντυπωσιακό που υπάρχει στην υπόθεση της Αμαρύνθου είναι η φασιστική συμπεριφορά των ΜΜΕ και των αντιεξιουσιαστών (και όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα και χούλιγκαν της ΑΕΚ) που συμπεριφέρονται ως S-A. Μόνο τα S-A θα τολμούσαν να κάνουν οργανωμένη εκδρομή βίας. Όπως και πρόσφατα να περικυκλώσουν το σπίτι Υπουργού Δικαιοσύνης και άλλοτε να τον προπηλακίσουν εποχούμενοι σε μηχανάκια !! Αν είναι δυνατόν. Μόνο στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης υπήρχαν τέτοιες συμπεριφορές.

Στην Αμάρυνθο τόσο ο Σύλλογος Καθηγητών όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος αποστασιοποιήθηκαν από την λογική των ΜΜΕ. Αλλά όπως είπε ο Καμπουράκης στον Θέμο (ΟΛΑ 7) "Πήγα στην Αμάρυνθο και μυρίστηκα την υπόθεση". Δηλαδή τα ΜΜΕ και ο πολιτικός κόσμος έδωσε βαρύτητα στον Καμπουράκη και όχι στον Σύλλογο των Καθηγητών, θεωρώντας ότι το εν λόγω επιστημονικό όργανο είναι ικανό να συγκαλύψει ένα βαρύτατο κακούργημα, αλλά ευτυχώς υπάρχει ο ηθικός Καμπουράκης ο οποίος αποκάλυψε την αλήθεια. Ξυπνήστε!!! το να πίνεις καφέ στο Ντα Κάπω δεν σημαίνει ότι είσαι και πιο καταρτισμένος ηθικά και επιστημονικά από ότι έναν επαρχιακό επιστημονικό και επαγγελματικό σύλλογο --Dimitriou 17:42, 18 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)


Ναι το Κωσταλέξη εννοώ (τι έγραψα ο αθεόφοβος). Πάντως κατα τη γνώμη μου δεν πρέπει να αναφερθεί αυτό το περιστατικό αφού δεν υπάρχει ακόμα δικαστική απόφαση αλλα εκτός αυτού παρόμοια περιστατικά γίνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Θα ήταν λίγο υπερβολικό η οποιαδήποτε αναφορά.--Eonwe 12:44, 8 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Σήμερα βγήκε η Αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου. Κοιτάξτε τι έγραψα το 2006 (Dimitriou -εγώ είμαι). Αξίζει να αναφερθεί το περιστατικό ως παράδειγμα της μισαλλοδοξίας εναντίον των Ελλήνων και της λογικής των λαϊκών δικαστηρίων που επικρατεί από το κράτος των Αθηνών. Επρόκειτο για υπόθεση χωρίς προηγούμενο. Είναι απαραίτητη η αναφορά τώρα που βγήκε η απόφαση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση "λιντσαρίσματος" πολιτών από τα μέσα και τους πολιτικούς στην Ιστορία της Ελλάδας--79.107.113.205 13:42, 23 Μαρτίου 2010 (UTC)

Μόλις πρόσθεσα ότι έστειλαν επιστολή διάφορες οργανώσεις σχολιάζοντας αρνητικά την απόφαση του δικαστηρίου με σχετικό reference. Καλό θα είναι να μπουν και αναφορές και στο προηγούμενο κείμενο.. Ggia 20:15, 17 Απριλίου 2010 (UTC)