Συζήτηση:Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Το λήμμα είναι τελείως άνισο, εκφράζει -με λυρικό μάλιστα τρόπο- κρίσεις υποκειμενικές, δεν μιλά για την προσωπική ζωή του ποιητή ως ενήλικα, ασχολείται λεπτομερώς με θέματα που θα έπρεπε ν' αναφερθούν συνοπτικά (Δεκεμβριστές, Ελληνική Επανάσταση, συνάντηση με τον Τσάρο), παραθέτει στίχους και πάλι στίχους και καμιά αναφορά εντός κειμένου για τα μείζονα έργα του, και τίποτα για τον τραγικό του θάνατο.---Pagaeos (συζήτηση) 00:25, 5 Ιουνίου 2012 (UTC)

Πέρα από τις πολύ σωστές παρατηρήσεις του Pagaeos για το κατ'εμέ ύποπτης προέλευσης λήμμα (κόπι?), από πού προκύπτει ότι ο Πούσκιν ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας για να ανήκει στην κατηγορία; --cubic[*]star 12:52, 28 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Προσπάθησα να βελτιώσω κάπως γλωσσικά και υφολογικά αυτό το προβληματικό λήμμα που, στην αμέσως προηγούμενη εκδοχή του, ήταν παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να είναι ένα λήμμα εγκυκλοπαίδειας. Οι παρατηρήσεις του Pagaeos για το περιεχόμενο ισχύουν, δυστυχώς όμως δεν έχω τις γνώσεις για να τις διορθώσω. --cubic[*]star 23:24, 28 Ιανουαρίου 2013 (UTC)


Πολύ καλή η «αποκάθαρση» που έκανες. Και μια και άρχισες καλόν είναι να συνεχίσεις. Προτείνω :

  • Οι γνώμες των Γκόγκολ και Γκόρκι να μπούνε στο τέλος, σε νέο κεφάλαιο «Αποτίμηση» με ό,τι άλλο βρεθεί.
  • Τα σχετικά με Το τραγούδι του σοφού Ολέγκ να περιοριστούν στο ελάχιστο μια και δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή κι αφού δεν αναφέρεται τίποτα για τα μείζονα έργα του Πολτάβα, Μπόρις Γκοντουνόφ και Ευγένιος Ονέγκιν, αν και θα έπρεπε.
  • Τα περί Δεκεμβριστών να συμπυκνωθούν. Να φύγουν επίσης οι λεπτομέρειες της συνάντησης με τον τσάρο (σόμπες, χειραψίες κτλ), εκτός αν τεκμηριωθούν.
  • Έσβησα μόνο τα περί Γεωργάκη Ολύμπιου γιατί δεν συνάγεται με βεβαιότητα αν είναι εκπεφρασμένη άποψη του Πούσκιν ή συμπέρασμα του συντάκτη. Αν τεκμηριωθεί ισχυρότατα (όπως και το περί Φιλικής Εταιρείας), έχει καλώς.
  • Να πω τέλος, ότι παρά το ότι δεν είμαι φανατικός των πηγών, καλόν είναι να υπάρξει μια τεκμηρίωση, ειδικά για τις πολιτικές και τις σχετικές με την Ελληνική Επανάσταση ιδέες του ποιητή. ---Pagaeos (συζήτηση) 00:01, 29 Ιανουαρίου 2013 (UTC)
Τα τρία πρώτα ώς ένα βαθμό έγιναν. Για περισσότερες προσθήκες, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν έχω τις γνώσεις ή τις πηγές και δεν μπορώ να προχωρήσω. --cubic[*]star 00:03, 31 Ιανουαρίου 2013 (UTC)