Συζήτηση:Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Όπως σωστά παρατηρησε ο Dead3y3, χωρίς πηγή δε στέκει αυτό που επιμένει να γράφει ο άγνωστος ότι φθίνει η αδελφότητα κλπ. Ας βρει πηγή και το συητάμε.--Αρχίδαμοςμίλα μου 10:15, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Φίλε Αρχίδαμε , τι είδους πηγή θέλεις να σου βρω για το συγκεκριμένο ; Έχεις κάποια γνώση για την αδερφότητα; Έγω επειδή είμαι πολύ κοντα κάτι παραπάνω θα ξέρω. Η παρακμή είναι γεγονός που ισχύει.Αν μου αποδείξεις το αντίθετο έχει καλώς. Δηλαδή πρέπει να σου φέρω τα αρχεία της αδελφότητας για να δεις πόσο κόσμο είχε παλιότερα και πόσο τώρα ;


Οποιοδήποτε περιεχόμενο πρέπει να είναι επαληθεύσιμο από αξιόπιστες πηγές. Η υποχρέωση να παρέχουν μια αξιόπιστη πηγή εναπόκειται στους συντάκτες που επιθυμούν να συμπεριλάβουν το υλικό, όχι σε εκείνους που επιδιώκουν να το αφαιρέσουν (Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα). Δηλαδή θα μπορούσε να γραφεί κάτι αν το αναφέρει κάποιος τρίτος που η γνώμη του θεωρείται βαρύνουσας σημασίας (π.χ. ένας σημαντικός θεολόγος ή ιεράρχης). Σας προτείνω την δημιουργία ενός λογαριασμού. — Geraki ΣΜ - 2007-01-18T 11:51Z.

Γινόμαστε υπερβολικοί. Είναι γνώστο οτι περνάει κρίση η συγκεκριμένη αδελφότητα.--Eonwe 12:15, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)
Ρίξε μια ματιά στο Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα και θα καταλάβεις τι εννοώ. Χωρίς μια πηγή που να το επιβεβαιώνει προφανώς δεν μπορεί να μπει κάτι τέτοιο. Η έκφραση «Οι ιδέες της διαχέονται από συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση» είναι προφανές ότι είναι αξιολογική κρίση. Θα μπορούσε μόνο να σταθεί ως γνώμη τρίτου γνωστού προσώπου. Με άλλα λόγια παρ'τον Γιανναρά, βρες και κανα-δυο άλλους συγγραφείς και ανάπτυξε την ενότητα «Κριτική», αν σε καίει το θέμα. Και επειδή πολλοί την πατάνε έτσι, μην ξεχνάς ότι μπορεί να έρθει και η άλλη πλευρά με δικά της στοιχεία και να ισχυριστεί το αντίθετο (π.χ. ότι τα μέλη είναι λιγότερα αλλά πιο ποιοτικά ή δεν ξέρω κι εγώ τι). Γι' αυτό βρες πηγές και βάλε ό,τι θέλεις.--Αρχίδαμοςμίλα μου 10:39, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)
Και επιπλέον ο φίλος δεν προσθέτει μόνο τα περί συρρίκνωσης, αλλά και τα περί συντηρητισμού κλπ. Προσωπικά ως περιεχόμενο συμφωνώ απόλυτα και με τα δύο. Χωρίς πηγή όμως δεν μπορεί να μπει τίποτα από αυτά.--Αρχίδαμοςμίλα μου 12:56, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Εγω προσωπικά είμαι υπέρ της άποψης περι παρακμής (με συγκεκριμένη αιτιολόγηση, δηλαδή μείωση μελών κ.α. Δεν νομίζω οτι χρειάζονται πηγές σε ενδεχόμενη αιτιολόγηση. Είναι γνωστό έτσι και αλλιώς οτι είναι σε παρακμή. --Eonwe 13:40, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Παρ'ολα αυτά να μία χρήσιμη πηγή που βρήκα. Θα ψάξω αργότερα και για άλλες.

Η αδελφότητα έφτασε στη παρακμή λόγω των ιδεών της.

Συγγνώμη, αλλά είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, ο "Σωτήρας" έχει σήμερα 60+ μέλη. Όταν ιδρύθηκε το 1960, είχε 63 μέλη και ποτέ στην 45χρονη πορεία του δεν έπεσε κάτω των 60 μελών. Αυτό κάποιοι, μπορούν να το δουν ως θαύμα. Πάντως είναι γεγονός, το οποίο με ένα τηλέφωνο στο κεντρικό τηλέφωνο της αδελφότητας μπορεί να επαληθευθεί. Αυτή είναι η παρακμή; Άντε γιατί μιλάμε χωρίς να έχουμε ιδέα... Rhodion 13:57, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Δηλαδή 60 μέλη είναι πολλά;;! --Lord Makro 14:13, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Κοίταξε να δεις: Τα μέλη του Σωτήρα δεν είναι, φερ' ειπείν, όπως τα μέλη της WWF: δίνω τη συνδρομή μου, πάω σε εκδηλώσεις κι αυτό ήταν όλο. Έχουν απόλυτη υπακοή στην αδελφότητα, όπως ακριβώς ένας μοναχός από το μοναστήρι του. Και να πω την αλήθεια, εγώ δεν ξέρω πολλά μοναστήρια που να έχουν πάνω από 60 μοναχούς. Εξάλλου, για να μιλήσουμε για παρακμή, πρέπει να κάνουμε σύγκριση με κάτι μεγαλύτερο. Εδώ, όμως, τα συγκρινόμενα είναι ίσα. Rhodion 14:18, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Εγώ νομίζω το αντίθετο. Καταπρώτον την έχει παραγκωνίσει η ιδια η εκκλησία.--Eonwe 15:52, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Εκκλησία είναι το σύνολο των πιστών που είναι Ορθόδοξοι. Μήπως δεν είναι ορθόδοξοι οι αδελφοί του Σωτήρα; Η φράση σου "την έχει παραγκωνίσει η ιδια η εκκλησία" θυμίζει τη Σπάρτη που πετούσε τα παιδιά της στον Καιάδα. Εξάλλου, αν εννοούσες ότι "η ιεραρχία έχει επιτιμήσει", "περιορίσει" ή "χάσει την εμπιστοσύνη της προς - την αδελφότητα", αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι μητροπολίτες επευλογούν το επιχώριο έργο της αδελφότητας, ενώ πολλοί ζητούν τη βοηθειά της στο ποιμαντικό και άλλο έργο τους. Καλό είναι όταν μιλάμε για την Εκκλησία, να ξέρουμε λίγη θεολογία. Φιλικά Rhodion 16:01, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Νομίζω ότι τώρα μπορεί να μπει ο ισχυρισμός περί παρακμής, βάσει του άρθρου των Νέων. Καλή η συζήτηση, αλλά αν θέλει κάποιος να στηρίξει το αντίθετο οφείλει να έχει πηγές. --Dead3y3 Συζήτηση 15:56, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Το ίδιο το άρθρο των Νέων λέει ότι τα μέλη εξακολουθούν να είναι 60 Rhodion 16:01, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Ε ναι και?--Eonwe 16:38, 22 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Σχετικά με αναφορές για Μητροπολίτες από το Σωτήρα[επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρθηκε ότι κατά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε επισκόπους μέλη του "Σωτήρα". Αυτό είναι ανακριβές, γιατί πάγια θέση της οργάνωσης ήταν ότι δεν επέτρεπε στα μέλη της να χειροτονούνται επίσκοποι, επί ποινή αποβολής από την Αδελφότητα. Αυτό συνέβη φερ' ειπείν με τον επίσκοπο Σαλαμίνος κ. Βαρνάβα, ο οποίος λόγω της χειροτονίας του το 1973 στην Εκκλησία της Κύπρου διαγράφηκε από την Αδελφότητα. Για το λόγο αυτό, προχώρησα σε αφαίρεση της παραγράφου. Παρακαλώ, να αναφερθούν ονομαστικά παραδείγματα τέτοιων επισκόπων. Rhodion (συζήτηση) 18:41, 17 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)