Συζήτηση:Όρος Ρενιέρ/Καλό λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Όρος Ρενιέρ (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Το λήμμα αυτό δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί Propozycja DA.svg ή απορριφθεί Crystal Clear action editdelete.png ως καλό λήμμα, με βάση τα Κριτήρια καλών λημμάτων
Ψήφοι & σχόλια στα επιχειρήματα σύμφωνα με τα κριτήρια
 • Ναι {{v+}} Ναι
 • Ναι υπό προϋποθέσεις {{v+!}} Ναι υπό προϋποθέσεις
 • Όχι {{v-}} Όχι
 • Σχόλιο, άποψη {{v!}} Σχόλιο
 • Ουδέτερο {{v=}} Ουδέτερη θέση
 • Αλλαγή θέσης {{v/}} Αλλαγή γνωμάτευσης
 • Μεταβολή {{v~}} Μεταβάλλεται


Αξιολόγηση
1. Καλογραμμένο; Ναι
2. Επαληθεύσιμο; Ναι
3. Ευρεία κάλυψη; Ναι
4. Ουδέτερη οπτική γωνία; Ναι
5. Σταθερό; Ναι
6. Εικονογραφημένο; Ναι

Σχόλια[επεξεργασία κώδικα]

C messier: Πριν γράψω οποιοδήποτε χαρακτηρισμό στα παραπάνω θα προτιμήσω να ανοίξουμε την κουβέντα και αν δεν σε πειράζει, να το κάνω σταδιακά. Νομίζω δεν υπάρχει βιάση. Αν κάποιος βιάζεται ή προτιμά να το κάνει πιο γρήγορα δεν έχω πρόβλημα να με παρακάμψει. Θα κάνω τα σχόλια μου ούτως ή άλλως. Θα προτιμήσω, εκτός ίσως από κάποιο πιθανό ορθογραφικό να μην κάνω ο ίδιος τίποτα. Αν το θεωρείς εκνευριστικό αυτό ή θεωρείς ότι μπορώ να κάνω και εγώ κάτι, κατόπιν υπόδειξης σου ότι συμφωνείς μέ κάποια σχόλια και προτάσεις θα να κάνω και εγώ κάποιες από τις αλλαγές που θα συμφωνήσουμε. —Ah3kal (συζήτηση) 13:59, 10 Ιουνίου 2015 (UTC)

 1. Γενικά: Θεωρώ (νομίζω ότι δεν υπάρχει ως κανόνας μορφής, οπότε προφανώς είναι προαιρετικό) ότι η τεκμηρίωση πρέπει να είναι εμφανώς διαχωρισμένη από τις σημειώσεις. Π.χ. το [2] θα ήταν πολύ καλύτερο σως [σημ. 1] ή κάτι παρόμοιο.
 2. Εισαγωγή: Ως προς τα ονόματα και τις παραλλαγές, και αφού δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που να δημιουργεί ένταση, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να μεταφερθούν (όσα δεν υπάρχουν) σε υποσημείωση μαζί με τις παραπομπές τους (γιατί και οι σημειώσεις κανονικά θέλουν τις δικές τους παραπομπές) και να κρατηθεί μόνο η παραλλαγή που δίνει η πιο ισχυρή πηγή (εγκυκλοπαίδεια) και η αγγλική ονομασία στην εισαγωγή.
 3. Εισαγωγή: Στο «Ηφαίστεια της Δεκαετίας» θα ήθελα τουλάχιστον ένα κόκκινο σύνδεσμο, και αν είναι δυνατόν εκτός από την παραπομπή και μία σημείωση με δυο φράσεις για το τι είναι αυτά συνοπτικά (και η σημείωση αυτή προφανώς προαιρετική και υπό συζήτηση)
 4. Γενικά: Υπάρχουν νεκροί σύνδεσμοι στις παραπομπές, [1] την ώρα που κοιτώ, στην έκδοση 5290390 νεκροί είναι οι 50, 62, 48, 38, 39, 24, και ο 8 ανακατευθύνει σε σελίδα που δεν έχει περιεχόμενο αυτό που λέει η παραπομπή.
 5. Εισαγωγή: Νομίζω η διατύπωση «είναι το πιο εξέχον όρος» είτε πρέπει να γραφτεί με άλλο τρόπο ή να διευκρινιστεί. Δεν μου είναι αμέσως εμφανές τι εννοείται με το «εξέχον», το πιο ψηλό; το πιο χαρακτηριστικό; το πιο ενδιαφέρον;
 6. Εισαγωγή: θα ήθελα κόκκινο σύνδεσμο στον ποταμό Πουγιαλάπ.
 7. Γεωγραφία: Το τοπογραφικό έξαρμα με προβληματίζει. Σίγουρα θέλει μια μικρή επεξήγηση (πιθανώς σε υποσημείωση) και σύνδεσμο. Ενώ μου ακούγεται οικείο (χωρίς όμως το τοπογραφικό από μπροστά) δεν κατάφερα να το διασταυρώσω. Υπάρχει επίσης και ο όρος τοπογραφική έξαρση αλλά δεν ξέρω τους αυστηρούς ορισμούς τους και αν ανταποκρίνονται σε αυτό που αναφέρεται στο λήμμα.
 8. Δες και την παραπομπή 25, πρέπει να έχει αλλάξει domain. Επιπλέον θεωρώ ότι η φράση «Αυτό το ρεκόρ έσπασε τη περίοδο 1998-1999 όταν στο όρος Μπέικερ, ένα άλλο βουνό της οροσειράς Κασκέιντ συσσωρεύτηκε χιόνι ύψους 29 μέτρων.» δεν τεκμηριώνεται. Πέρα από το ότι πιστεύω ότι δεν είναι η παραπομπή αυτή καθ' ευατή και η πιο αξιόπιστη, δεν αναφέρει πιο ρεκόρ έσπασε το 98-99. Μπορεί κάλλιστα να είχε σπάσει και πριν και μία και δύο φορές κτλ. Η παραπομπή είναι συνοθύλευμα αξιοπερίεργων πληροφοριών που μάζεψε κάποιος πιθανά όχι ειδικός από δω και από κει και τις δημοσίευσε σε ένα ελαφρό ιστότοπο, χωρίς να παρατίθενται και πηγές ώστε να ελεγθούν, και με βάση την εμπειρία του ίντερνετ, συνήθως τέτοιες λίστες αξιοπερίεργων και ρεκόρ σε χαμηλής αξιοπιστίας δημοσιεύσεις είναι όχι απλά ανακριβείς αλλά συχνότατα περιέχουν και κοτσάνες. Π.χ. η [2] είναι αρκετά πιο αξιόπιστη, αναφέρει και η ίδια την πηγή των πληροφοριών.
 9. Οι εικόνες είναι εντάξει από άποψη αδειών, και ικανοποιητικές. Η εικόνα του αναμνηστικού νομίσματος θέλει λεζάντα. ίσως δε να αρκεί απλώς να μεταφερθεί η αναφορά που υπάρχει στο κείμενο ως λεζάντα στην εικόνα. Είναι μία πρόταση, και εξυπηρετεί καλύτερα ως λεζάντα, παρά πεταμένη έτσι μόνη της μέσα στο κείμενο. Θα προτιμούσα στην εικόνα Αρχείο:Mount Rainier 3D version 1.JPG κάτι σαν «Τρισδιάστατη απεικόνιση του όρους Ρενιέρ και της γύρω περιοχής» ή κάτι παρόμοιο.
 10. Ο εξωτερικός σύνδεσμος Mt. Rainier Eruption Task Force pdf δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν, έπεται συνέχεια. Αν δεις ότι ξεχνιέμαι και δεν απαντώ για πάνω από ημέρα, σε παρακαλώ να με ενοχλήσεις. —Ah3kal (συζήτηση) 13:59, 10 Ιουνίου 2015 (UTC)

Ah3kal, Διόρθωσα τα περισσότερα από όσα αναφέρεις παραπάνω. --C Messier 17:43, 30 Αυγούστου 2015 (UTC)


@C messier:

 • Υπάρχουν ακόμα μερικοί νεκροί σύνδεσμοι [3].
 • Το δείτε επίσης δεν πρέπει να έχει κόκκινους σύνδεσμους: Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής
 • Το ηφαίστειο έχει διαβρωθεί έντονα, με παγετώνες στις πλαγιές του, και φαίνεται να αποτελείται κυρίως από ανδεσίτη. Το Ρενιέρ πιθανότατα στο παρελθόν ήταν ψηλότερο, με ύψος που έφτανε τα 4.900 μέτρα περίπου, πριν μια μεγάλη κατολίσθηση που δημιούργησε τη λασπορροή Οσκεόλα πριν περίπου 5.000 χρόνια
με παγετώνες ή από παγετώνες; Η τελευταία πρόταση μου φαίνεται λίγο περιέργη, ίσως μια αναδιατύπωση; π.χ. «Πιθανότατα στο παρελθόν το Ρενιέρ να ήταν ψηλότερο, με ύψος 4.900 μέτρα, όμως μια μεγάλη κατολίσθηση πριν περίπου 5.000 χρόνια δημιούργησε τη λασπορροή Οσκεόλα και μείωσε το ύψος του»
 • Πρόσφατη δραστηριότητα και Κίνδυνοι -> μήπως Πρόσφατη ηφαιστιακή δραστηριότητα και κίνδυνοι;
 • «Ο κίνδυνος από τις ηφαιστειακές εκρήξεις γίνεται μικρότερος εξαιτίας των σειρήνων προειδοποίησης λαχάρ και σήματα για διαδρομές εκκένωσης στη κομητεία Πιρς» και εδώ χρειάζεται μία μικρή αναδιατύπωση ίσως.
 • «Το 1888 ο Τζον Μούιρ ανέβηκε στο όρος Ρενιέρ και, αν και απόλαυσε τη θέα, αποφάνθηκε ότι ήταν καλύτερη από κάτω.» Το δεύτερο κομμάτι μου φαίνεται περίεργο και δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται στο λήμμα, εκτός αν θεωρείται σημαντικό σχόλιο από τις πηγές.
 • «Το 1998, το USGS άρχισε την εγκατάσταση του συστήματος προειδοποίησης λαχάρ του Ρενιέρ για να βοηθήσει την εκκένωση της κοιλάδας του ποταμού Πουγιαλάπ σε περίπτωση λασπορροής» . Αυτή η πρόταση και ίσως και παρακάτω έχω την αίσθηση ότι θα ήταν πιο χρήσιμη εκεί που λέει «Ο κίνδυνος από τις ηφαιστειακές εκρήξεις...» σε προηγούμενη παράγραφο.

Αυτά, δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Η γλωσσική μου ικανότητα δεν επιτρέπει να σχολιάσω και να εκτιμήσω σε μεγαλύτερο βάθος την εκφραστική ποιότητα του λήμματος. Κατανοώ τη δυσκολία της μετάφρασης, δεν είναι μομφή αυτό, αλλά ίσως θέλει από κάποιον πιο ικανό από μένα ένα έλεγχο ώστε να γίνει η γλώσσα ακόμια πιο φυσική καθώς ως μη επαγγελματίες έχουμε την τάση να παραμένουμε πιο πολύ από όσο πρέπει πιστοί στην αρχική σύνταξη του ξενόγλωσου κειμένου, γεγονός που δεν παράγει πάντα στρωτά ελληνικά, ωστόσο εμένα προσωπικά με ικανοποιεί απόλυτα γλωσσικά ως έχει. Αν τελειώσουμε με τα παραπάνω δεν έχω άλλο θέμα.

Τέλος, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι όλα τα σχόλια και ο τρόπος που ελέγχω (επειδή μπορεί να είναι παρεξηγήσιμος), ακολουθούν την αντίληψη μου ότι «Στην καλή δουλειά αξίζει καλός έλεγχος» (όσο καλό τέλος μπάντων μπορώ να κάνω) οπότε θα ήθελα να μην εκληφθεί η συμπεριφορά μου ως κάτι άλλο εκτός από κοπλιμέντο σε ένα λήμμα που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.—Ah3kal (συζήτηση) 10:32, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Σχόλιο Την παραπομπή 25 την μισώ... Κάθε χρόνο αλλάζει url. --C Messier 10:35, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

 Έγινε Ah3kal. Σχετικά με το τι είπε ο Τζον Μούιρ μαντεύω ότι προκείται για κάποιο anekdote (όπως το εννοούν οι Άγγλοι). Σχετικά με «έχει διαβρωθεί έντονα, με παγετώνες στις πλαγιές» όπως το βλέπω στα αγγλικά, απλά έχει το νόημα ότι το βουνό είναι καλυμμένο με παγετώνες, κάτι που αναφέρεται αναλυτικά παραπάνω, γι'αυτό και το έσβησα. Καμία παρεξήγηση, αρκεί να μη φτάνει σε επίπεδο διύλισης κώνωπα. --C Messier 11:45, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Ναι Ως προς εμένα είμαστε εντάξει λοιπόν. —Ah3kal (συζήτηση) 16:35, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)