Συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια επί Κλαύδιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ύστερα από την δολοφονία του Καλιγούλα με παρέμβαση του Ηρώδη Αγρίππα αποκαταστάθηκαν τα προνόμια των Ιουδαίων της Αλεξάνδρειας με δυο διατάγματα που εξέδωσε ο νέος αυτοκράτορας Κλαύδιος. Οι συγκρούσεις όμως συνεχίζονταν ασταμάτητες και συνεχώς κατέφθαναν στην Ρώμη πρεσβείες και από τις δυο κοινότητες ζητώντας από τον αυτοκράτορα να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους [1].

Η πολιτική του Κλαυδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι αυτοί οι απεσταλμένοι δεν κατάφεραν τίποτα. Ο Κλαύδιος έστειλε μια επιστολή που απευθύνονταν στους κατοίκους της πόλης με την οποία τους ζητούσε να ομονοήσουν. Ο Κλαύδιος κατοχύρωσε τα προνόμια της πλευράς των Ιουδαίων , τους αρνήθηκε όμως το δικαίωμα της αλεξανδρινής πολιτείας και το δικαίωμα συμμετοχής σε γυμνικούς αγώνες . Ταυτόχρονα σε ότι αφορούσε την πλευρά των Ελλήνων απάντησε αρνητικά στο αίτημα τους για επανίδρυση της Βουλής τους και διπλωματικά παρέπεμψε το ζήτημα στον έπαρχο [2].

Ισίδωρος και Λάμπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εχθρότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων παρέμενε αμείωτη . Οι ηγέτες της ελληνικής κοινότητας ο Ισίδωρος που ήταν γυμνασίαρχος και ο Λάμπων έφτασαν μέχρι του σημείου να κατηγορήσουν μπροστά στον αυτοκράτορα τον Ηρώδη Αγρίππα Β΄ ως υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη και να ζητήσουν την παραπομπή του σε δίκη. Ο Κλαύδιος τους τιμώρησε με θάνατο για την θράσος τους ( 53) [1]. Οι Έλληνες τους θεώρησαν μάρτυρες της αντιστάσεως εναντίον των Ρωμαίων και κυκλοφόρησαν πολλά κείμενα με τους τολμηρούς λόγους τους [1] .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Τομ.ΣΤ Ελληνισμός και Ρώμη.Αίγυπτος.Σχέσεις του ελληνισμού με το κράτος και τις άλλες εθνικές ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού.σελ. 353
  2. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Τομ.ΣΤ Ελληνισμός και Ρώμη. Αίγυπτος.Σχέσεις του ελληνισμού με το κράτος και τις άλλες εθνικές ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού . σελ. 353

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Τομ.ΣΤ Ελληνισμός και Ρώμη. Εκδοτική Αθηνών (1979)