Ταραχές της Αλεξάνδρειας επί έπαρχου Τιβερίου Αλέξανδρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ταραχές της Αλεξάνδρειας (68) αποτέλεσαν το αποκορύφωμα σε μια σειρά βίαιων περιστατικών που είχαν προηγηθεί μεταξύ των δυο κοινοτήτων πόλης και συνέβησαν την στιγμή που ο Πρώτος Ιουδαϊκός Πόλεμος είχε μόλις ξεσπάσει.

Η αφορμή των ταραχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετοί Έλληνες της Αλεξάνδρειας συγκεντρώθηκαν σε ένα αμφιθέατρο προκειμένου να στείλουν πρεσβεία στον Νέρωνα για να καταγγείλει τις επιθέσεις των Ιουδαίων συμπολιτών τους εναντίον τους. Μέσα στο αμφιθέατρο βρέθηκαν και πολλοί Ιουδαίοι. Όταν οι Έλληνες το αντιλήφθηκαν τους απομάκρυναν βιαία εν μέσω ύβρεων και αποδοκιμασιών [1]. Αυτοί που είχαν απομακρυνθεί ζήτησαν την βοήθεια των ομοεθνών τους . Σύντομα περικύκλωσαν το αμφιθέατρο πολυάριθμοι Ιουδαίοι που απείλησαν ότι θα του έβαζαν φωτιά καίγοντας μαζί και όσους είχαν αποκλειστεί μέσα σε αυτό [2].

Η επέμβαση των Ρωμαίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έπαρχος Τιβέριος Ιούλιος Αλέξανδρος , προσπάθησε με την βοήθεια Ιουδαίων προκρίτων να τους σταματήσει όμως εκείνοι τον χλεύασαν. Τότε κάλεσε μέσα στην πόλη στρατό ο οποίος αποτελούνταν από δυο λεγεώνες που έτυχε να βρίσκονται εκεί και 2.000 επικουρικούς. Οι πολυάριθμοι στρατιώτες αφού επιτέθηκαν στους εξεγερμένους και τους διέλυσαν κατόπιν επιτέθηκαν στην ιουδαϊκή συνοικία της πόλης ( την συνοικία Δέλτα) [3]. Ακολούθησαν πυρπολήσεις σπιτιών , λεηλασίες και ανελέητη σφαγή γυναικόπαιδων και γερόντων , μέχρι την στιγμή που ο έπαρχος έδωσε την διαταγή της παύσης της επίθεσης[4] . Τα θύματα της επίθεσης έφτασαν τους 50.000 νεκρούς[5] .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιώσηπος Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου προς Ρωμαίους .Βιβλίο Β ΧVIII.7. σελ .177
  2. Ιώσηπος Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου προς Ρωμαίους .Βιβλίο Β ΧVIII.7. σελ .179
  3. Ιώσηπος Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου προς Ρωμαίους .Βιβλίο Β ΧVIII.8. σελ .179
  4. Ιώσηπος Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου προς Ρωμαίους .Βιβλίο Β ΧVIII.8. σελ .181
  5. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους Τομ.ΣΤ Ελληνισμός και Ρώμη.Αίγυπτος.Σχέσεις του ελληνισμού με το κράτος και τις άλλες εθνικές ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού.σελ. 353

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιώσηπος Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου προς Ρωμαίους. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία «Οι Έλληνες», Εκδόσεις Κάκτος 1997
  • Ιστορία του Ελληνικού Εθνους. Τόμος ΣΤ΄Ελληνισμός και Ρώμη. Εκδοτική Αθηνών 1979