Στρούμιτσα (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρούμιτσα (ποταμός)
Strumeshnitsa-river-2.jpg
ΠηγέςPlačkovica
ΕκβολέςΣτρυμόνας
Μήκος114 χλμ
Μέση εκροή105 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοιd:Q29390139

Ο Στρούμιτσα ή Στρωμνιτσιώτης (βουλγαρικά και σλαβομακεδονικά: Струмица‎ / Στρούμιτσα ή βουλγαρικά: Струмешница / Στρουμέσνιτσα) είναι ποταμός της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας[1] με συνολικό μήκος 114 χλμ. από τα οποία τα 81 χλμ. στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Διαρρέει την πόλη της Στρώμνιτσας και εκβάλλει στον ποταμό Στρυμόνα, του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος.

Ο Στρούμιτσα πηγάζει από το βουνό Πλατσκόβιτσα στο δήμο Ράντοβις της Βόρειας Μακεδονίας, ρέοντας προς νότο σε μια βαθιά κοιλάδα. Στη συνέχεια εισέρχεται στην κοιλάδα Ράντοβις και περνά μέσα από την ομώνυμη πόλη. Στη συνέχεια ο Στρούμιτσα ρέει νοτιοανατολικά μέσω της ομώνυμης κοιλάδας (δήμοι Βασίλεβο, Στρώμνιτσας και Νόβο Σέλο), περνώντας από την πόλη της Στρώμνιτσας και στρέφεται ανατολικά για να μπει στη Βουλγαρία νότια του Ζλατάρεβο. Ακολουθεί μια πλατειά ελικοειδής κοιλάδα μέχρι ο ποταμός να εκβάλει στο Στρυμόνα ως δεξιός παραπόταμός του, βορειοανατολικά του Mίτινο, κοντά στο Ρούπιτε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Сигнал за замърсяване на река Струмешница Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine., БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας.