Στρούμιτσα (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στρούμιτσα (ποταμός)
Strumeshnitsa-river-2.jpg
Εκβολές Στρυμόνας
Θέση Βουλγαρία και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Μήκος 114 km
Μέση εκροή 105 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοι d:Q29390139

O Στρούμιτσα ή Στρωμνιτσιώτης (σλαβομακεδονικά και βουλγαρικά: Струмица / Στρούμιτσα ή βουλγαρικά: Струмешница / Στρουμέσνιτσα) είναι ποταμός της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας[1] με συνολικό μήκος 114 χλμ. από τα οποία τα 81 χλμ. στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Διαρρέει την πόλη της Στρώμνιτσας και εκβάλλει στον ποταμό Στρυμόνα, του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος.

Ο Στρούμιτσα πηγάζει από το βουνό Πλατσκόβιτσα στο δήμο Ράντοβις της ΠΓΔΜ, ρέοντας προς νότο σε μια βαθιά κοιλάδα. Στη συνέχεια εισέρχεται στην κοιλάδα Ράντοβις και περνά μέσα από την ομώνυμη πόλη. Στη συνέχεια ο Στρούμιτσα ρέει νοτιοανατολικά μέσω της ομώνυμης κοιλάδας (δήμοι Βασίλεβο, Στρώμνιτσας και Νόβο Σέλο), περνώντας από την πόλη της Στρώμνιτσας και στρέφεται ανατολικά για να μπει στη Βουλγαρία νότια του Ζλατάρεβο. Ακολουθεί μια πλατειά ελικοειδής κοιλάδα μέχρι ο ποταμός να εκβάλει στο Στρυμόνα ως δεξιός παραπόταμός του, βορειοανατολικά του Mίτινο, κοντά στο Ρούπιτε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Сигнал за замърсяване на река Струмешница, БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας.