Στρατιωτικό Συμβούλιο Εθνικής Σωτηρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Σωτηρίας στις 14 Δεκεμβρίου 1981
"WRONa, WRONa über alles ", ένα πολιτικό φυλλάδιο-καρικατούρα από τη δεκαετία του 1980. O «κόρακας» φοράει γυαλιά ηλίου, όπως έκανε συχνά ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο Εθνικής Σωτηρίας[1] (πολωνικά: Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego‎, συντομογραφία WRON) ήταν μια στρατιωτική χούντα που διοικούσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία μεταξύ 1981 και 1983. Επικεφαλής του ήταν ο Στρατηγός και Πρώτος Γραμματέας του Πολωνικού Ενωτικού Εργατικού Κόμματος Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι.

Το σώμα δημιουργήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1981 και διαλύθηκε στις 22 Ιουλίου 1983. Αποτελούνταν από 21 μέλη: δεκαπέντε στρατηγούς, έναν ναύαρχο και πέντε συνταγματάρχες . Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων μελών ήταν οι στρατηγοί Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, Florian Siwicki, Michał Janiszewski και Czesław Kiszczak . Ένα μέλος, ο Αντισυνταγματάρχης και κοσμονάυτης Μιρόσουαφ Χερμασέφσκι, συμπεριλήφθηκε χωρίς τη συγκατάθεση και τη γνώση του.

Το ακρωνύμιο WRON συνδέθηκε άμεσα με τη λέξη wrona, που σημαίνει κοράκι[2], από όσους το καθεστώς ήθελε να καταπιέσει και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε αντιπολιτευτικά ανέκδοτα. Ένα ρητό ήταν το "orła wrona nie pokona - το κοράκι δεν θα νικήσει τον αετό" (ο "Λευκός αετός" είναι το εθνικό σύμβολο της Πολωνίας).

Το 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι το WRON ήταν μια παράνομη εγκληματική ένοπλη επιχείρηση που παραβίαζε το πολωνικό σύνταγμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «wrona». Βικιλεξικό. 2021-11-02. https://el.wiktionary.org/w/index.php?title=wrona&oldid=5333132. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]