Στικτή νεροχελώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στικτή νεροχελώνα

Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Reptilia (Ερπετά)
Τάξη: Testudines (Χελώνια)
Υποτάξη: Cryptodira (Κρυπτόδειρα)
Οικογένεια: Emydidae
Γένος: Emys
Είδος: E. orbicularis
Διώνυμο
Emys orbicularis
(Linnaeus, 1758)

Γεωγραφική κατανομή της στικτής νεροχελώνας

Η στικτή νεροχελώνα, Emys orbicularis (Linnaeus, 1758), είναι ένας είδος χελώνας γλυκού νερού. Απαντάται στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική[1]. Η γεωγραφική κατανομή του είδους στην Ελλάδα περιλαμβάνει τον ηπειρωτικό κορμό, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, ορισμένα νησιά του Ιονίου, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και πιθανότατα τη Θάσο[2].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μήκος χελύου (καβουκιού) δεν ξεπερνά τα 25 εκ., συνήθως όμως φτάνει τα 20 εκ. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά[2].

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτιμά στάσιμα ή ελαφρώς ρέοντα νερά με υδρόβια βλάστηση. Πρόκειται για δειλή και ντροπαλή χελώνα, που κρύβεται αμέσως στο νερό μόλις αισθανθεί κίνδυνο. Είναι αρκετά σπανιότερη από τη γραμμωτή νεροχελώνα (Mauremys rivulata) στην Ελλάδα[2]. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, αλλά και με ψάρια, αμφίβια, μικρά φίδια, πτώματα και φυτά[2]. Τα θηλυκά γεννούν 3-18 αυγά σε τρύπες που σκάβουν σε μαλακό χώμα, τα οποία εκκολάπτονται μετά από 2-4 μήνες. Τα νεογνά έχουν μήκος χελύου 2-2,5 εκ. και φέρουν μία τρόπιδα κατά μήκος του. Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά κατά το 6ο με 13ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα θηλυκά πολύ αργότερα, κατά το 18ο με 20ό έτος τους[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Emys orbicularis (European Pond Turtle)». www.iucnredlist.org. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «herpetofauna.gr - Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2018.