Στέφαν Κονσταντίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στέφανος Κωνσταντίνος των Νεμάνια
Konstantin Gracanica loza lik.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1282
Θάνατος1322
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Οικογένεια
ΤέκναStevo Vasojević
ΓονείςΣτέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν και Ελίζαμπεθ Αρπάντ
ΑδέλφιαΣτέφανος Ούρος Γ΄
Άννα Νέδα της Σερβίας
ΟικογένειαΟίκος Νεμάνια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέφανος Κωνσταντίνος των Νεμάνια (σερβικά : Стефан Константин од Немањића) ήταν σέρβος πρίγκιπας της δυναστείας των Ζουπάνων (Νεμανιδών), γιος και διάδοχος του εστεμμένου βασιλιά Μιλούτιν (1282 - 1321). Μετά το θάνατο του πατέρα του και σαν νόμιμος κληρονόμος του βασίλεψε για ένα έτος, σκοτώθηκε σε εμφύλιο πόλεμο ενάντια στον αδελφό του Στέφανο Ούρο Γ΄ (1322 - 1.331), τάφηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ζβεκάνε. Ήταν ο Στέφανος Ζ΄ στην σειρά διαδοχής των Νεμάνια και Στέφανος ΣΤ΄ στην σειρά διαδοχής του Βασίλειου της Σερβίας.

Γεννήθηκε γύρω στο 1282 ή 1283 και ήταν το δεύτερο παιδί του Μιλούτιν και της Ελένης πριγκίπισσας της Θεσσαλίας. Μόλις αποσύρθηκε ο πατέρας του το 1316 έλαβε τον τίτλο του βασιλιά , και τιμήθηκε με τη διοίκηση της Ζέτα και ουσιαστικά κατείχε την ιδιότητά ως κληρονόμου του θρόνου. Αυτό υποστηρίζεται από το πορτρέτο του στην Γκρατσάνιτσα καθώς και αναφορά του Μιλούτιν που συνδέονται με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι.

Ωστόσο ο Μιλούτιν ποτέ δεν ανακοίνωσε επίσημο διάδοχό του και μετά τον θάνατο του το 1321 οι δύο γιοί του ήρθαν σε σύγκρουση για τον θρόνο.

Χάρη στην υποστήριξη της εκκλησίας ο Στέφανος το 1322 στέφθηκε βασιλιάς της Σερβίας, ο αδελφός του δεν αναγνώρισε την διαδοχή και ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος. Λεπτομέρειες της σύγκρουσης δεν είναι γνωστές, αλλά είναι σίγουρο ότι στη μάχη μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του 1323 έχασε ο Στέφανος Κωνσταντίνος τις δυνάμεις του αδελφού του.

Σε ορισμένα χρονικά έχει καταγραφεί η βάρβαρη εκτέλεσή του, ενώ κατά άλλες σκοτώθηκε σε μάχη . Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου, το σώμα του μεταφέρθηκε και θάφτηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ζβεκάνε όπου ήταν ένα από τα παλάτια των Νεμάνια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Константин Немањић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).