Στάση του Άσπαρ (470)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Στάση του Άσπαρ ήταν μία εξέγερση που έγινε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 470, ο Άσπαρ ήταν Αλανός στην καταγωγή και μάγιστρος.

Ο Άσπαρ ήταν στρατηγός και ήταν αυτός που είχε ανεβάσει τον Λέωντα στον Θρόνο επειδή ο ίδιος λόγω του ότι δεν ήταν ορθόδοξος αλλά Αρειανός δεν μπορούσε. Ο Ασπάρ πίστευε ότι θα έλεγχε τον Λέωντα και να κυβερνούσε ο ίδιος αλλά ο Λέωντας συμμάχησε με τους Ισαύρους και τον παραγκώνισε. Με την βοήθεια του γιου του Αρνατμπούρ, έκαναν εξέγερση του στρατού στην Θράκη με σκοπό ο γιος του Αρνατμπούρ να γίνει αυτοκράτορας, η οποία όμως απέτυχε[1].

Το 471 με εντολή του αυτοκράτορα Λέων Α΄ του Θραξ οι Άσπαρ και ο γιος του Αρνατμπούρ θανατώθηκαν από ευνούχους στην Κωνσταντινούπολη, δολοφονήθηκε ή τραυματίστηκε και ο άλλος του γιος Ιούλιος Πατρίκιος[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βυζαντινός χρονικόν, Λέων Α’ ο Θραξ(457-474)
  2. «Wace, Henry. Dictionary of Christian Biography and Literature to the End of the Sixth Century A.D., with an Account of the Principal Sects and Heresie». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014.