Σπύρος Λυκούδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπύρος Λυκούδης
Ζ΄ Αντιπρόεδρος
του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
6 Ιουλίου 2016 – 8 Φεβρουαρίου 2019
ΠρόεδροςΝίκος Βούτσης
ΠροκάτοχοςΓιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ)
Στ΄ Αντιπρόεδρος
του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
5 Φεβρουαρίου 2015 – 4 Οκτωβρίου 2015
ΠρόεδροςΖωή Κωνσταντοπούλου
ΠροκάτοχοςΜαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ)
ΔιάδοχοςΔημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη)
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
17 Μαΐου 2012 – 10 Ιουνίου 2019
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1945, Αθήνα
ΕθνότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΤο Ποτάμι
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών[1]
ΕπάγγελμαΝομικός

Ο Σπύρος Λυκούδης είναι Έλληνας πολιτικός, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς επί δεκαετίες. Βουλευτής επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς από τις εκλογές του 2012, ανεξαρτητοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και, τον Οκτώβριο του 2014, ίδρυσε τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα ήδη από μαθητής. Φοίτησε στο Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ήταν μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Κατά την περίοδο της Δικτατορίας υπέστη τη χαφιεδοκρατία, τις συλλήψεις και τους περιορισμούς που επιφύλασσε το καθεστώς στους αριστερούς πολίτες, και εξέτισε τη στρατιωτική θητεία του σε στρατόπεδο χαρακτηρισμένων αριστερών στην Ελευθερούπολη της Καβάλας. Στη μεταπολίτευση ακολούθησε, στην πρώτη γραμμή, την περιπέτεια της Ανανεωτικής Αριστεράς: από το ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ και, έπειτα, στον Συνασπισμό. Την ίδια περίοδο, η πολιτική και προσωπική του σχέση με τον Λεωνίδα Κύρκο εξελίχθηκε στη στενή φιλία που τους συνέδεσε διά βίου. Διαφώνησε με τη δημιουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπήρξε πρωτεργάτης της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού και ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) το 2010.

Γραμματέας της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ[2], στις εκλογές του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας. Εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του για τον τρόπο, το χρόνο και την αφορμή της αποχώρησης του κόμματος από τη συγκυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2013, που έκρινε ότι σήμανε αλλαγή πολιτικής πλεύσης για τη ΔΗΜΑΡ. Τον Σεπτέμβριο του 2014 δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του στη Βουλή[3]. Στις 21 Οκτωβρίου 2014, σε δημόσια εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη[4], παρουσίασε τη νέα του πολιτική πρωτοβουλία, τους Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη[5].

Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σταύρο Θεοδωράκη στην Παλιά Βουλή ανακοινώθηκε η συνεργασία των ΜΕΤΑρρυθμιστών με το Ποτάμι[6]. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο Σπύρος Λυκούδης εκλέχθηκε Βουλευτής Α' Αθήνας με Το Ποτάμι.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 επανεξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με Το Ποτάμι και τον Ιούλιο του 2016 Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής. 

Στις 20 Νοεμβρίου 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Δρόμοι Αριστεροί-Διαψεύσεις Προσδοκίες» από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Στα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αποτυπώνεται ο δημόσιος πολιτικός λόγος του κατά την τελευταία τετραετία.[7]

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 ήταν ένας εκ των 153 Ελλήνων βουλευτών που υπερψήφισε την λεγόμενη "Συμφωνία των Πρεσπών" μεταξύ των Κρατών της Ελλάδος και της "Βόρειας Μακεδονίας" (πρώην F.Y.R.o.M.).

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]