Σούσιτσα (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σούσιτσα
Ο ποταμός Σούσιτσα κοντά στη Ντρασοβίτσα
ΕκβολέςΑώος
ΧώραΑλβανία
Μήκος80 χλμ

Ο ποταμός Σούσιτσα (αλβανικά: Shushicë‎‎) ή Βλόρα (Vlora) είναι ποταμός στη νότια Αλβανία, παραπόταμος του Αώου. Η πηγή του βρίσκεται στον νομό Αυλώνα, κοντά στο χωριό Κούτσι του δήμου Χειμάρρας. Ρέει κυρίως βορειοδυτικά μέσω των Μπρατάι, Κότα και Σούσιτσα και εκβάλλει στον Αώο κοντά στο Αρμέν, βορειοανατολικά του Αυλώνα.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πολύανθος και Χαονίτης.

Η γεωργία στην κοιλάδα του ποταμού είναι πολύ έντονη και ξεκινάει από τις πηγές του ποταμού. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν τρεις γέφυρες που βρίσκονται στις περιοχές Πεσκέπι, Ντρασοβίτσα και Κότα.

Τον Δεκέμβριο του 1940, κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι προωθημένες ελληνικές δυνάμεις διείσδυσαν μέσω της κοιλάδας του ποταμού Σούσιτσα, αναγκάζοντας τις ιταλικές μονάδες να υποχωρήσουν σε μια επιτυχημένη επιχείρηση που οδήγησε στη Μάχη της Χειμάρρας.[1] Στα τέλη του 1943 η περιοχή ήταν το πεδίο της μάχης της Ντρασοβίτσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. An abridged history of the Greek-Italian and Greek-German war, 1940-1941: (land operations). Athens: Hellenic Army General Staff, Army History Directorate. 1997. σελ. 117.