Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία
Samfylkingin
Alliance Logotype (parti politique islandais).png
Πρόεδρος Όντνι Γκούντμπιεργκ Χαρνταρντότιρ
Ίδρυση 5 Μαΐου 2000
Έδρα Hallveigarstígur 1, 101 Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (συνεργαζόμενο μέλος)
Διεθνής προσχώρηση Σοσιαλιστική Διεθνής
Αλθίνγκι
7 / 63
Ιστοσελίδα
http://www.samfylkingin.is/
Πολιτικό σύστημα Ισλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία (ισλ. Samfylkingin) είναι ένα ισλανδικό σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα[1]. Τοποθετείται στην κεντροαριστερά στο πολιτικό φάσμα και ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχει και το Κίνημα Αριστερών Πρασίνων. Έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της Ισλανδίας μετά τις εκλογές του 2009, ενώ η τωρινή αρχηγός του Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ είναι η νυν πρωθυπουργός της χώρας.

Η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία ιδρύθηκε το 1999 ως εκλογικός συνασπισμός για τις εκλογές του ίδιου έτους, στον οποίο συμμετείχαν τα τέσσερα σημαντικότερα αριστερά κόμματα της χώρας: το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η Λαϊκή Συμμαχία, η Λίστα Γυναικών και η Εθνική Αφύπνιση. Η συμμαχία μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα στις 5 Μαΐου 2000. Η συγχώνευση πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας ενιαίος κεντροαριστερός αντίπαλος του κεντροδεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας. Ένα τμήμα του κόμματος, όμως, αντιδρώντας σε ορισμένες αρχές του κόμματος που βασίζονταν στις αντίστοιχες αρχές του Εργατικού Κόμματος Ηνωμένου Βασιλείου υπό του Τόνι Μπλερ, αποχώρησε και δημιούργησε το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα. Η ιδεολογία του τελευταίου βασίζεται σε αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού με στοιχεία πολιτικής οικολογίας και ευρωσκεπτικισμού. Το Ισλανδικό Κίνημα - Ζωντανή Χώρα ενσωματώθηκε στη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία τον Μάρτιο του 2009.

Αρχηγός του κόμματος είναι από το 2016 ο Λόγκι Μαρ Έιναρσον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Social Democratic Alliance της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).