Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1922

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1920
ΣκηνοθεσίαΜαρία Ηλιού
ΠαραγωγήΠρωτέας

Proteus NY Inc

Με την υποστήριξη των

  • Argyros Foundation
  • Nicholas J & Anna K. Bouras Foundation
  • James Chanos
  • Marianthi Foundation
  • Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
  • Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου
  • Ίδρυμα Μποδοσάκη
  • Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
ΣενάριοΜαρία Ηλιού
ΜουσικήΝίκος Πλατύραχος Γιώργος Μικρογιαννάκης
ΦωτογραφίαAllen Moore
ΜοντάζΑλίκη Παναγή
Πρώτη προβολή2012
ΚυκλοφορίαDVD, 2013, Μουσείο Μπενάκη
Διάρκεια80’
ΠροέλευσηΕλλάδα ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Το Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1920, είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του 2012, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού.

Το ντοκιμαντέρ, που είχε μεγάλη επιτυχία, φέρνει στο φως άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό για τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Φέρνει συγχρόνως μια νέα ματιά στην ιστορία της πόλης κρατώντας αποστάσεις τόσο από εθνικιστικές αφηγήσεις όσο και από αφηγήσεις που ωραιοποιούν τις δραματικές στιγμές της καταστροφής της κοσμοπολίτικης πόλης. Επίσης συνδυάζει την ιστορία με προσωπικές αφηγήσεις από απογόνους της χριστιανικής, μουσουλμανικής και αρμένικης κοινότητας. Ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ. Μιλούν στο ντοκιμαντέρ: Ζιλ Μίλτον (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτωρία Σολομωνίδου (Fellow, Kings College, δεύτερη γενιά με καταγωγή από τη Σμύρνη), Βικτώρια Σολομωνίδου,[1] Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico, τρίτη γενιά με καταγωγή από τη Σμύρνη), Λειλά Νεϊζί (Sabanci University), Τζακ Ναλμπατιάν (γεννημένος στη Σμύρνη). Η παραγωγή είναι των μη κερδοσκοπικών οργανισμών Proteus NY Inc & Πρωτέας.

H προβολή του ντοκιμαντέρ ξεκίνησε στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του 2012, όπου προβαλλόταν καθημερινά για τρεις μήνες, παράλληλα με μια φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια της Μαρίας Ηλιού. Επίσης κυκλοφόρησε φωτογραφικό λεύκωμα με τον ίδιο τίτλο και με την επιμέλεια των ίδιων συνεργατών. (Εκδόσεις Μουσείου Μπενάκη και Μίνωας).

  1. Δημήτρης, Δανίκας (12 Σεπτεμβρίου 2012). «Οι όμορφες εικόνες όμορφα καίγονται». Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2023.