Σκωρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΣΚΟΡΙΑ


Η Σκορία είναι ένας ηφαιστειακός βράχος με υψηλή φυσαλιδώδη μορφή , σκουρόχρωμου χρώματος που μπορεί να περιέχει κρυστάλλους ( φαινοκρύστες ) ή όχι . Είναι τυπικά σκούρο χρώματος (γενικά σκούρο καφέ, μαύρο ή μωβ-κόκκινο). Η σκορία είναι σχετικά χαμηλή σε πυκνότητα ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων μακροσκοπικών ελλειψοειδών κυστιδίων της, αλλά σε αντίθεση με την ελαφρόπετρα , όλες οι σκορίες έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από 1 και βυθίζονται στο νερό. Οι οπές ή τα κυστίδια σχηματίζονται όταν αέρια που διαλύθηκαν στο μάγμα βγαίνει από το διάλυμα καθώς εκρήγνυται, δημιουργώντας φυσαλίδες στο λιωμένο βράχο, μερικές από τις οποίες παγώνουν στη θέση τους καθώς ο βράχος κρυώνει και στερεοποιείται. Η Σκορία μπορεί να σχηματιστεί ως μέρος μιας ροής λάβας, συνήθως κοντά στην επιφάνειά της, ή ως αποσπασματική εκτίναξη ( λάπιλες , μπλοκ και βόμβες), για παράδειγμα στις εκρήξεις του Στρομπόλ που σχηματίζουν κώνους σκορίας με απότομες πλευρές . Η χημική ανάλυση της σκορίας που βρέθηκε στην Υεμένη έδειξε ότι αποτελούνταν κυρίως από ηφαιστειακό γυαλί με λίγους ζεόλιθους (π.χ. κλινοπτιλόλιθος ). Τα περισσότερα scoria αποτελούνται από υαλώδη θραύσματα και μπορεί να περιέχουν φαινοκρυστάλλους . Η λέξη scoria προέρχεται από την ελληνικήσκωρία, skōria , rust. Ένας συνηθισμένος όρος για τη σκορία είναι το cinder .

Το Scoria διαφέρει από την ελαφρόπετρα , ένα άλλο φυσαλιδώδες ηφαιστειακό πέτρωμα, στο ότι έχει μεγαλύτερα κυστίδια και παχύτερα τοιχώματα κυστιδίων, και ως εκ τούτου είναι πιο πυκνό. Η διαφορά είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα του χαμηλότερου ιξώδους του μάγματος, που επιτρέπει την ταχεία διάχυση των πτητικών, την ανάπτυξη φυσαλίδων, τη συνένωση και τη διάρρηξη.

Καθώς το αυξανόμενο μάγμα συναντά χαμηλότερες πιέσεις, τα διαλυμένα αέρια μπορούν να διαλυθούν και να σχηματίσουν κυστίδια. Μερικά παγιδεύονται όταν το μάγμα ψύχεται και στερεοποιείται. Τα κυστίδια είναι συνήθως μικρά, σφαιροειδή και δεν προσκρούουν το ένα πάνω στο άλλο. Αντίθετα ανοίγουν το ένα μέσα στο άλλο με μικρή παραμόρφωση.

Οι ηφαιστειογενείς κώνοι της σκορίας μπορούν να μείνουν πίσω μετά από εκρήξεις, σχηματίζοντας συνήθως βουνά με κρατήρα στην κορυφή. Ένα παράδειγμα είναι το Maungarei στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας , το οποίο όπως και το Te Tatua-a-Riukiuta στα νότια της ίδιας πόλης έχει εξορυχθεί εκτενώς. Το Quincan, μια μοναδική μορφή Scoria, εξορύσσεται στο όρος Quincan στο Άπω Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας .

Το Scoria έχει πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον τρόπο χρήσης του. Είναι κάπως πορώδες, έχει μεγάλη επιφάνεια και αντοχή για το βάρος του και συχνά έχει εντυπωσιακά χρώματα. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιείται συχνά σε εργασίες εξωραϊσμού και αποχέτευσης. Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε ψησταριές μπάρμπεκιου αερίου.

Το Scoria μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνωση υψηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιείται επίσης σε πετρελαιοπηγές για τον περιορισμό των προβλημάτων λάσπης που προκύπτουν από την κυκλοφορία βαρέων φορτηγών.Βασισμενο https://hmn.wiki/el/Scoria ΠΡΟΣΟΧΗ εχει πολλες διαφημησεις που ειναι ψευτικες. Για αυτο γραφτηκε και εδω λογο περιεργων των διαφημισεων