Σκυλάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σκυλάκι ή Αντίρρινο - Antirrhinum majus

Σκυλάκι ή Antirrhinum majus[1][2][3] είναι πολυετές φυτό. Το ύψος του φτάνει τα 20 με 120 εκατοστά, έχει μακρόστενα σκούρα πράσινα φύλλα που το μήκος τους φτάνει έως 5 εκατοστά και ευδοκιμεί σε χώρες με μεσογειακό κλίμα. Το όνομα του οφείλεται στα άνθη του, που όταν πιέζονται ανοίγουν και σχηματίζουν ένα σχήμα, το οποίο ομοιάζει με τα σαγόνια ενός σκύλου.

Καλλιέργεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκυλάκι καλλιεργείται μέσω του σπόρου. Σπέρνεται είτε στις αρχές του φθινοπώρου, είτε στις αρχές της άνοιξης. Για ν' αναπτυχθεί χρειάζεται άφθονο ήλιο, καλά στραγγιζόμενο και δουλεμένο έδαφος. Μερικές ποικιλίες του μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε γλάστρες.

Ανθοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Antirrhinum majus

Ανθοφορεί κυρίως κατά τη θερμή περίοδο,από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου. Οι χαμηλές ποικιλίες ανθίζουν σε 10 περίπου εβδομάδες και σε 20 με 24 εβδομάδες οι ψηλές ποικιλίες. Τα άνθη του είναι μεγάλα και έχουν πολλές αποχρώσεις όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και άσπρο. Επίσης, σχηματίζουν ταξιανθίες τύπου «στάχεις» επάκρια, επάνω στους επιμήκεις ζωηρούς βλαστούς του.

Πολλαπλασιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολλαπλασιασμός του πραγματοποιείται σε σπορεία και μεταφυτεύεται όταν τα νεαρά φυτάρια φθάσουν το ύψος των 10 εκατοστών και αποκτήσουν 3 με 4 φύλλα. Μπορεί ο πολλαπλασιασμός τους να πραγματοποιηθεί και με μοσχεύματα, όμως, αυτό είναι δυνατό μονάχα σε συγκεκριμένες ποικιλίες.

Χρησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκυλάκι είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην κηποτεχνία για φύτευση παρτεριών, για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες ή για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών. Επίσης χρησιμοποιείται σε βραχόκηπους και οι χαμηλές ποικιλίες του δημιουργούν όμορφες μπορντούρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αντίρρινο το Μέγα (Antirrhinum majus. gardenmagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2015. 
  2. «Αντίρρινο ή Σκυλάκι». gardenmagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2015. 
  3. «Αντίρρινο (Σκυλάκι)». anthorama.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2015.