Σκοτ Ίαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκοτ Ίαν
Ο Σκοτ Ίαν το 2013
Πληροφορίες
Γέννηση31  Δεκεμβρίου 1963
Τζαμάικα, Νέα Υόρκη
EίδοςHeavy Metal, Thrash Metal, Crossover Thrash
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΚιθάρα
Παρουσία1977 - σήμερα
ΣυμμετοχέςAnthrax, Stormtroopers of Death, Damnocracy, Pearl, The Damned Things, Mother Sister

Ο Σκοτ Ίαν (πραγ. όνομα "Scott Ian Rosenfeld") είναι Αμερικάνος κιθαρίστας της χέβι μέταλ μουσικής, γνωστός ως ιδρυτικό και ηγετικό μέλος του συγκροτήματος Anthrax. Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του crossover thrash συγκροτήματος Stormtroopers of Death.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίαν γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1963 από γονείς εβραϊκής καταγωγής στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Οι μουσικές του επιρροές προέρχονται από μεγάλα ονόματα της χαρντ ροκ και χέβι μέταλ μουσικής όπως οι Kiss, Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, Motörhead, αλλά και της αμερικάνικης πανκ σκηνής. Όταν φοιτούσε στο λύκειο "Bayside High School" γνώρισε τους μετέπειτα συναδέλφους του στους Anthrax, Ντάνι Λίλκερ και Νιλ Τάρμπιν.

Το 1981 δημιούργησε τους Anthrax, οι οποίοι αποτέλεσαν ένα εκ των μεγαλύτερων ονομάτων της thrash metal μουσικής και συναποτελούν τους Big Four του είδους μαζί με τους Metallica, Slayer και Megadeth. Μαζί τους έχει κυκλοφορήσει δέκα στούντιο άλμπουμ, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν βραβευθεί ως χρυσά, ενώ θεωρούνται ένας από τους δημιουργούς του Nu Metal λόγω της συνεργασίας τους με τους Public Enemy το 1991, για το τραγούδι "Bring the Noise".

Μετά την ακμή του συγκροτήματος στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές της επόμενης, η άνοδος του grunge ανάγκασε τους Anthrax να αλλάξουν τον ήχο τους, περιλαμβάνοντας alternative στοιχεία, ένα πείραμα που οδήγησε στο Top-10 άλμπουμ "Sound of White Noise". Παρ' όλα αυτά, η εμπορική ανταπόκριση προς το συγκρότημα έπεσε, με αποτέλεσμα τα "Volume 8: The Threat Is Real" (1998) και "We've Come for you All" (2003) να μην καταφέρουν να μπουν στο Top-100 του Billboard. Η επιτυχία επέστρεψε στο συγκρότημα με τον δίσκο "Worship Music" του 2011, ο οποίος σκαρφάλωσε ως το # 12 του καταλόγου επιτυχιών της πατρίδας τους.

Το 2001, ο Ίαν ανέλαβε ως παρουσιαστής του "Rock Show" του VH1, δίκτυο με το οποίο συνεργάστηκε για αρκετές εκπομπές και αφιερώματα όπου εμφανίστηκε ως σχολιαστής. Το καλοκαίρι του 2006, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ριάλιτι εκπομπή "SuperGroup", μαζί με τους Τεντ Νούτζεντ, Σεμπάστιαν Μπαχ, Τζέισον Μπόναμ και Έβαν Σάινφελντ.

Από το 2009 και έπειτα παίζει στους The Damned Things, με τους οποίους κυκλοφόρησε τον δίσκο "Ironiclast" τον Δεκέμβριο του 2010. Στο συγκρότημα συμμετείχε και ο Ρομπ Κατζιάνο των Anthrax, όπως και ο Κιθ Μπάκλεϊ και ο Τζος Νιούτον των Every Time I Die και ο Τζο Τρόμαν και ο Άντι Χάρλεϊ των Fall Out Boy.

Ο Ίαν έχει δύο δικά του μοντέλα κιθάρας, το ένα με την εταιρεία "Jackson Guitars" και ένα με την "Washburn Guitars". Είναι παντρεμένος με την Περλ Αντέι, κόρη του διάσημου τραγουδιστή Meat Loaf, με την οποία έχει μία κόρη.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Anthrax[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Stormtroopers of Death[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]