Σκάλες Αγίου Νικολάου (Πάτρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκάλες Αγίου Νικολάου (Πάτρα)
Χάρτης
Είδοςσκάλα
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°14′43″N 21°44′22″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πατρέων
ΤοποθεσίαΠάτρα
ΧώραΕλλάδα

Οι Σκάλες της Οδού Αγίου Νικολάου βρίσκονται στην Πάτρα και πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης. Αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, αλλά εντούτοις ο αρχικός σκοπός της κατασκευής τους διατηρείται ωστόσο αναλλοίωτος έως σήμερα. Πρόκειται, συν τοις άλλοις, για χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκαν το 1934[1], στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου[2], αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο. Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη, τις περιοχές δηλ. που συνδέουν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου. Αριθμούν 206 σκαλοπάτια.


Στη βάση της Κλίμακας της Αγίου Νικολάου βρίσκεται ενοριακός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο[3], καθώς και παρεκκλήσι, δίπλα από αυτόν, αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη[4]. Η αρχική θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου ήταν ελαφρώς νοτιότερα της σημερινής, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι σκάλες, αλλά, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε το 1885, η θεμελίωσή του πραγματοποιήθηκε στη σημερινή του θέση[5].

Στην κορυφή τους βρίσκεται το δυτικό μέρος του Φρουρίου της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν το συνδετήριο μέσο μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου και Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, που επεκτείνονται προς τα βορειοδυτικά (κάτω) και νοτιοανατολικά (πάνω) αντίστοιχα.

Αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς τι κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ' όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους. Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό, ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση[6], ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τις νυκτερινές ώρες φωταγωγούνται, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έχουν ιδιαίτερη νυχτερινή χρωματική φωταγώγηση. Ακόμη, κατά τις περιόδους των εθνικών επετείων συχνά σημαιοτολίζονται.

Στις σκάλες πραγματοποιούνται κατά καιρούς ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις[7][8], ενώ χρησιμοποιούνται συχνά ως χώρος εκδήλωσης πολιτικών μηνυμάτων και διαμαρτυριών[9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μουτζάλη 2016.
  2. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα κλίμακες.
  3. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου - Πάτρα. enromiosini.gr. 07/02/2015. Ανακτήθηκε: 17/07/2018.
  4. Πάτρα: Γιορτάζει το παρεκκλήσιο του Οσίου Παϊσίου, δίπλα από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου. patrasevents.gr. 11/07/2017. Ανακτήθηκε: 17/07/2018.
  5. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα Άγιος Νικόλαος.
  6. Αράζοντας στις σκάλες της Αγίου Νικολάου!. patrasevents.gr. 29/06/2016. Ανακτήθηκε: 17/07/2018.
  7. "Πολιτισμός σε κρίση"; Οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών της Πάτρας δίνουν διεξόδους!. patrasevents.gr. 29/05/2014. Ανακτήθηκε: 17/07/2018.
  8. Kινηματογράφος στις σκάλες της Αγίου Νικολάου!. patrasevents.gr. 20/05/2016. Ανακτήθηκε: 17/07/2018.
  9. Πάτρα: Πάει να γραφτεί στο… βιβλίο Γκίνες το πανό του ΚΚΕ. patrasevents.gr. 03/07/2015. Ανακτήθηκε: 17/07/2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικό λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Άγιος Νικόλαος», λήμμα «κλίμακες».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]