Σκάλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σκάλες είναι οικοδομική κατασκευή που έχει σχεδιαστεί για την γεφύρωση μιας μεγάλης κατακόρυφης απόστασης διαιρώντας την σε μικρότερες κατακόρυφες αποστάσεις, που ονομάζονται σκαλοπάτια. Οι σκάλες μπορούν να είναι ίσιες, στρογγυλές ή να αποτελούνται από δύο ή περισσότερα ίσια κομμάτια συνδεδεμένα σε γωνίες. Ειδικοί τύποι σκάλων περιλαμβάνουν κυλιόμενες σκάλες και ανεμόσκαλες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα κτίρια, οι σκάλες είναι ένας όρος που εφαρμόζεται σε μια πλήρη ακολουθία βημάτων μεταξύ ορόφων. Μια ή περισσότερες σκάλες που οδηγούν από τον ένα όροφο σε άλλο και περιλαμβάνουν χειρολισθήρες, κιγκλιδώματα και πρόσθετα εξαρτήματα. Το κλιμακοστάσιο είναι ο χώρος που εκτείνεται κάθετα μέσα από ένα κτίριο στο οποίο τοποθετούνται σκάλες, και περιέχει τις σκάλες, παράθυρα και κατώφλια.

Οι σκάλες μπορεί να είναι σε ευθεία γραμμή, οδηγώντας από τον ένα όροφο στον άλλο χωρίς στροφή ή αλλαγή στην κατεύθυνση. Μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση, συνήθως με δύο ευθείες που συνδέονται σε γωνιακή κλίση 90 μοιρών. Οι σκάλες μπορούν επίσης να επιστρέψουν πάνω σε τους με κλίση γωνίας 180 μοιρών σε κάθε άκρο ευθείας σχηματίζοντας μια κάθετη σκάλα που χρησιμοποιείται συνήθως σε πολυώροφα κτίρια. Παραλλαγές των γεωμετρικών σκαλοπατιών μπορούν να σχηματιστούν από κυκλικές, ελλειπτικές και ακανόνιστες κατασκευές.

Οι σκάλες μπορεί να είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο εξόδου από τις κατασκευές και τα κτίρια. Παρέχονται επίσης σκάλες για την ευκολία πρόσβασης στα δάπεδα, τις στέγες, τα επίπεδα και τις επιφάνειες πεζοπορίας που δεν είναι προσβάσιμες με άλλα μέσα.