Σινούιτζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σινούιτζου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σινούιτζου
40°6′0″N 124°24′0″E
ΧώραΒόρεια Κορέα
Διοικητική υπαγωγήΠιόνγανμπουκ-ντο
Ίδρυση2002
Έκταση1.309 km²
Υψόμετρο1 μέτρο
Πληθυσμός359.341 (2008)[1][2]
Ζώνη ώραςUTC+09:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σινούιτζου (κορεατικά: 신의주시, προφέρεται: [si.nɰi.dzu]) είναι πόλη στη Βόρεια Κορέα απέναντι από το Ταντούνγκ της Κίνας στα διεθνή σύνορα του ποταμού Γιαλού. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Πιόνγαν. Μέρος της πόλης περιλαμβάνεται στην Ειδική Διοικητική Περιφέρεια Σινούιτζου, η οποία ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τον πειραματισμό με την εισαγωγή της οικονομίας της αγοράς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπτυσσόμενο ως ένας σημαντικός οικισμός κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας στο τέρμα μιας σιδηροδρομικής γέφυρας στον ποταμό Γιαλού (Άμροκ), το Σίνουιτζου βρίσκεται 7 μίλια νότια νοτιοδυτικά του Ούιτζου, η παλιά πόλη από την οποία προέρχεται η ονομασία Σινούιτζου (που σημαίνει "Νέο Ούιτζου"). Ως ανοιχτό λιμάνι, αναπτύχθηκε εμπορικά με τη βιομηχανία υλοτομίας που χρησιμοποιούσε τον ποταμό Γιαλού για τη μεταφορά ξυλείας. Επιπλέον, αναπτύχθηκε μια χημική βιομηχανία μετά την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Σούπουνγκ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, μετά την αποχώρησή του από την Πιονγιάνγκ, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ και η κυβέρνησή του μετέφεραν προσωρινά την πρωτεύουσά τους στο Σινούιτζου[3][4] - αν και οι δυνάμεις του UNC προσέγγισαν, η κυβέρνηση κινήθηκε και πάλι - αυτή τη φορά στο Κάνγκε.[4] Επίσης, η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές από εναέριο βομβαρδισμό, ως μέρος των στρατηγικών βομβαρδισμών της Βόρειας Κορέας από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η πόλη ξαναχτίστηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. data.un.org.
  2. 2008 North Korean census.
  3. Sandler, Stanley (1999). The Korean War: No Victors, No Vanquished. The University Press of Kentucky. σελ. 108. 
  4. 4,0 4,1 Mossman, Billy (29 Ιουνίου 2005). United States Army in the Korean War: Ebb and Flow November 1950-July 1951. University Press of the Pacific. σελ. 51. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]