Σημαία του Σάαρλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία του Σάαρλαντ
Αστική σημαία του Σάαρλαντ
Χρήση
Χαρακτηριστικά
Υιοθέτηση9 Ιουλίου 1956
Σχέδιοτρίχρωμη γερμανική σημαία με, από πάνω, τον θυρεό του κρατιδίου

Η αστική και μαζί κρατική σημαία του κρατιδίου του Σάαρλαντ καθιερώθηκε στις 9 Ιουλίου του 1956. Οι διαστάσεις της είναι 3:5. Περιέχει τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, καταδεικνύοντας την ιστορική σχέση του κρατιδίου με τη Γερμανία. Στο μέσο της υπάρχει ο θυρεός του κρατιδίου, ο οποίος, με την σειρά του, αποτελείται από άλλους τέσσερις.

Συγκεκριμένα:

Ιστορικές Σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδαφος (1920-1935)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του Εδάφους (2:3)

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919, η διοίκηση της περιοχής του Σάαρλαντ ανατέθηκε στην Κοινωνία των Εθνών, μέσω της δημιουργίας του Εδάφους της Λεκάνης του Σάαρλαντ.

Η σημαία που υιοθετήθηκε, τότε, ήταν μία σημαία αποτελούμενη από τέσσερις οριζόντιες λωρίδες μπλε-λευκής-μαύρης απόχρωσης, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με την σημαία της Εσθονίας, της οποίας τα χρώματα δεν είναι κατά αυτή την σειρά. Οι χρωματικές επιλογές εικάζεται ότι είχαν ως πηγή έμπνευσης τις σημαίες του Βασιλείου της Βαυαρίας και του Βασιλείου της Πρωσίας, όμως η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή στην επίσημη τοποθέτησή της επί του θέματος εξήγησε την επιλογή της αναφέροντας ότι επρόκειτο για τα χρώματα που εμφανίζονται και στον θυρεό του Εδάφους[1].

Η σημαία αυτή, ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνταν από τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος την θεωρούσε ως κατοχική και προτιμούσε στην θέση της την γερμανική. Το Σάαρλαντ επανήλθε εντός του Γερμανικού Ράιχ το 1935, έπειτα από σχετικό δημοψήφισμα.

Προτεκτοράτο (1947-1956)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του Προτεκτοράτου (2:3)

Το Σάαρλαντ αποτέλεσε μεταξύ του 1947 και του 1956 προτεκτοράτο το οποίο τέθηκε υπό γαλλική διοικητική αρμοδιότητα μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν επανασυνδέθηκε με την RFA παρά την 1 Ιανουαρίου 1957, έπειτα από δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 1955. Η σημαία ορίστηκε από το Σύνταγμα του Σάαρλαντ στις 15 Δεκεμβρίου 1947[2].

Λόγω του σχεδιασμού του, η σημαία έμοιαζε αρκετά με έναν σκανδιναβικό σταυρό, του οποίου το αριστερό τμήμα, κοντά στον ιστό, είναι μπλε, ενώ το κυματιστό τμήμα κόκκινο. Τα χρώματα μπλε-άσπρο-κόκκινο που εμφανίζονται σε αυτή θύμιζαν έντονα την τρίχρωμη σημαία της Γαλλίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]