Προτεκτοράτο του Σάαρλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτεκτοράτο του Σάαρλαντ
Saarprotektorat (Σάαρπροτεκτοράτ)
Γαλλικό προτεκτοράτο

1947 – 1957
 

Σημαία του Σάαρλαντ Έμβλημα του Σάαρλαντ
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Πρωτεύουσα Σααρμπρύκεν
Γλώσσες Γαλλική
Γερμανική
Πολίτευμα Προτεκτοράτο υπό τον έλεγχο της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας
Ιστορία
 -  Ίδρυση 15 Δεκεμβρίου 1947
 -  Δημοψήφισμα ΔΕΕ 23 Οκτωβρίου 1955
 -  Συμφωνία του Ζάαρ 27 Οκτωβρίου 1956
 -  Ένωση με τη Δυτική Γερμανία 1 Ιανουαρίου 1957
Νόμισμα Μάρκο του Σάαρ
Φράγκο του Σάαρ
Σήμερα  Γερμανία

Το Προτεκτοράτο του Σάαρλαντ (γερμανικά:Saarprotektorat) ήταν ένα βραχύβιο προτεκτοράτο υπό Γαλλική κυριαρχία από το 1947 ως το 1956 οπού μετά από δημοψήφισμα πέρασε υπό Δυτικό Γερμανικό έλεγχο ως ομοσπονδιακό κρατίδιο.

Η περιοχές γύρω από τον ποταμό Σάαρ και οι παραποτάμιες κοιλάδες είναι πλούσιες σε μεταλλεύματα, οικονομικά σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό η περιοχή είναι βιομηχανοποιημένη. Έχει καλά αναπτυγμένες υποδομές μεταφορών. Ήταν ένα από τα κέντρα της βιομηχανικής επανάστασης στη Γερμανία και το 1900 σχηματίστηκε η τρίτη μεγαλύτερη έκταση άνθρακα, σιδήρου[ασαφές]. Από το 1920 έως το 1935, ως αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο της Κοινωνίας των Εθνών ως το έδαφος της λεκάνης Σάαρ. Κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε έντονα από τους Συμμάχους.

Γεωγραφικά, το προτεκτοράτο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιστοιχεί στο γερμανικό κρατίδιο του Σάαρλαντ (το οποίο συστάθηκε μετά την ενσωμάτωσή του στη Δυτική Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου 1957). Μια πολιτική βιομηχανικού αφοπλισμού και της διασποράς των βιομηχανικών εργατών συνεχίστηκε επίσημα από τους Συμμάχους μετά τον πόλεμο μέχρι το 1951 και η περιοχή έγινε προτεκτοράτο υπό γαλλικό έλεγχο το 1947.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]