Σερμερσόοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Sermersooq Municipality
Kommuneqarfik Sermersooq
Δήμος
Sermersooq Municipality
Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Νουούκ, Κουλουσούκ, Τασιιλάκ, Κανγκερτιττιβάκ
Έμβλημα Sermersooq Municipality
Έμβλημα
Location of Sermersooq within Greenland
Location of Sermersooq within Greenland
Location of Sermersooq within Greenland
Location of Sermersooq within Greenland
Κυρίαρχο κράτος Flag of Denmark.svg Δανία
Χώρα Flag of Greenland.svg Γροιλανδία
Δήμος Sermersooq-coat-of-arms.png Sermersooq
Established 1 January 2009
Municipal center Νουούκ
Διακυβέρνηση[1]
 • Δήμαρχος Ασίι Τσέμνιτζ Ναρούπ (Πρότυπο:Polparty)
Περιοχή[2]
 • Σύνολο 531.900 km2 (205,400 sq mi)
Πληθυσμός (2013)[3]
 • Σύνολο 21.868

Το Κομμουνεκαρφίκ Σέρμερσοοκ (Πρότυπο:Lang-kl, "Χώρα των Πάγων") είναι ένας νέος δήμος στην Γροιλανδία και ιδρύθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2009. Η έδρα είναι το Νουούκ (παλαιότερα ονομαζόταν Godthåb), την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας και ο πιο πολυπληθής δήμος της χώρας με 21.868 κατοίκους τον Ιανουάριο του 2013. Ο δήμος απαρτίζεται από πρώην δήμους στην ανατολική και νοτιοδυτική Γροιλανδία, ο καθένας ονομασμένος από τον μεγαλύτερο οικισμό κατά την περίοδο σχηματισμού:[4]

Πόλεις και οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος βρίσκεται στην νοτιοκεντρική και ανατολική Γροιλανδία με έκταση 531.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (205,367.7 τετραγωνικά μίλια). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος παγκοσμίως σε έκταση, μετά το επίσης στην Γροιλανδία Καασουϊτσούπ. Στο νότο πλαισιώνεται από τον δήμο Κουτζαλλέκ, με τα σύνορα να υπάρχουν γύρω από το φιόρδ Αλαννγκορσουάκ. Τα νερά που υπάρχουν γύρω από την δυτική ακτή του δήμου είναι της θάλασσας του Λαμπραντόρ που στα βόρεια σχηματίζει ένα στενό που χωρίζει την Γροιλανδία από την γη του Μπάφιν

Στα βορειοδυτικά, ο δήμος συνορεύει με τον δήμο Κεκκάτα, και βορειότερα με τον δήμο Καασουϊτσούπ. Το σύνορο ωστόσο κινείται βόρια-νότια στο κέντρο (45ος μεσημβρινός δυτικά) από το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας (Πρότυπο:Lang-kl) και είναι ελεύθερη σε κυκλοφορία. Στα βόρεια συνορεύει με το εθνικό πάρκο της Βορειοανατολικής Γροιλανδίας. Στα ανατολικά, κοντά στον οικισμό Ιττοκκορτοορμιίτ, οι δημοτικές ακτές διασκελίζουν το φιόρδ Κανγκερτιττιβάκ, το οποίο αδειάζει μέσα στην κρύα Θάλασσα της Γροιλανδίας. Οι νοτιοανατολικές ακτές συνορεύουν με το φιόρδ Ανοριτούουπ Κανγκερλούα της θάλασσας Ίρμινγκερ στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σέρμερσοοκ είναι ο ένας από τους δύο δήμους στο δυτικό και ανατολικό μέρος του νησιού, αλλά είναι ο μόνος δήμος όπου οι οικισμοί συνδέονται με προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Νουούκ στα αεροδρόμια Κουλουσούκ και Νερλερίτ Ινάατ και το αντίστροφο, και είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο από την Air Greenland.[5] Υπάρχουν επίσης τοπικές πτήσεις μεταξύ των αεροδρομίων Νουούκ και Πααμιούτ στην δυτική ακτή. 

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καλαάλισουτ, η δυτική Γροιλανδική διάλεκτος ομιλείται στις πόλεις και οικισμούς της δυτικής ακτής. Τα δανικά είναι σε χρήση στις μεγαλύτερες πόλεις. Η Τουνουμιίτ οραασιάτ, η ανατολική Γροιλανδική διάλεκτος, ομιλείται στην ανατολική ακτή. 


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sermersooq Municipality: Administration
  2. «Welcome to Kommuneqarfik Sermersooq». Sermersooq Municipality, Official Website. Ανακτήθηκε στις 16 July 2010. 
  3. Greenland in Figures 2013. Statistics Greenland. ISBN 978-87-986787-7-9. ISSN 1602-5709. http://www.stat.gl/publ/en/GF/2013/pdf/Greenland%20in%20Figures%202013.pdf. Ανακτήθηκε στις 2 September 2013. 
  4. Sermersooq Municipality (Danish)
  5. «Booking system». Air Greenland. Ανακτήθηκε στις 12 June 2010.