Σερμερσόοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 66°N 40°W / 66°N 40°W / 66; -40

Σερμερσόοκ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σερμερσόοκ
66°0′0″N 40°0′0″W
ΧώραΓροιλανδία
Διοικητική υπαγωγήΓροιλανδία
Ίδρυση2009
Έκταση531.900 km²
Πληθυσμός22.480 (2016)
Ταχ. κωδ.3900[1]
Ζώνη ώραςUTC−01:00
UTC−03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κομμουνεκαρφίκ Σέρμερσοοκ (γροιλανδικά: Kommuneqarfik Sermersooq‎‎, "Χώρα των Πάγων") είναι ένας νέος δήμος στη Γροιλανδία και ιδρύθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2009. Η έδρα είναι το Νουούκ (παλαιότερα ονομαζόταν Godthåb), την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας και ο πιο πολυπληθής δήμος της χώρας με 21.868 κατοίκους τον Ιανουάριο του 2013. Ο δήμος απαρτίζεται από πρώην δήμους στην ανατολική και νοτιοδυτική Γροιλανδία, ο καθένας ονομασμένος από τον μεγαλύτερο οικισμό κατά την περίοδο σχηματισμού:[2]

Πόλεις και οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος βρίσκεται στη νοτιοκεντρική και ανατολική Γροιλανδία με έκταση 531.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (205,367.7 τετραγωνικά μίλια). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος παγκοσμίως σε έκταση, μετά το επίσης στη Γροιλανδία Καασουϊτσούπ. Στο νότο πλαισιώνεται από τον δήμο Κουτζαλλέκ, με τα σύνορα να υπάρχουν γύρω από το φιόρδ Αλαννγκορσουάκ. Τα νερά που υπάρχουν γύρω από τη δυτική ακτή του δήμου είναι της θάλασσας του Λαμπραντόρ που στα βόρεια σχηματίζει ένα στενό που χωρίζει τη Γροιλανδία από τη γη του Μπάφιν

Στα βορειοδυτικά, ο δήμος συνορεύει με τον δήμο Κεκκάτα, και βορειότερα με τον δήμο Καασουϊτσούπ. Το σύνορο ωστόσο κινείται βόρια-νότια στο κέντρο (45ος μεσημβρινός δυτικά) από το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας (γροιλανδικά: Sermersuaq‎‎) και είναι ελεύθερη σε κυκλοφορία. Στα βόρεια συνορεύει με το εθνικό πάρκο της Βορειοανατολικής Γροιλανδίας. Στα ανατολικά, κοντά στον οικισμό Ιττοκκορτοορμιίτ, οι δημοτικές ακτές διασκελίζουν το φιόρδ Κανγκερτιττιβάκ, το οποίο αδειάζει μέσα στην κρύα Θάλασσα της Γροιλανδίας. Οι νοτιοανατολικές ακτές συνορεύουν με το φιόρδ Ανοριτούουπ Κανγκερλούα της θάλασσας Ίρμινγκερ στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σέρμερσοοκ είναι ο ένας από τους δύο δήμους στο δυτικό και ανατολικό μέρος του νησιού, αλλά είναι ο μόνος δήμος όπου οι οικισμοί συνδέονται με προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Νουούκ στα αεροδρόμια Κουλουσούκ και Νερλερίτ Ινάατ και το αντίστροφο, και είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο από την Air Greenland.[3] Υπάρχουν επίσης τοπικές πτήσεις μεταξύ των αεροδρομίων Νουούκ και Πααμιούτ στη δυτική ακτή. 

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καλαάλισουτ, η δυτική Γροιλανδική διάλεκτος ομιλείται στις πόλεις και οικισμούς της δυτικής ακτής. Τα δανικά είναι σε χρήση στις μεγαλύτερες πόλεις. Η Τουνουμιίτ οραασιάτ, η ανατολική Γροιλανδική διάλεκτος, ομιλείται στην ανατολική ακτή. 


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. sermersooq.gl/da/indflydelse/.
  2. Sermersooq Municipality Αρχειοθετήθηκε 2012-11-18 στο Wayback Machine. (Danish)
  3. «Booking system». Air Greenland. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2010.