Σεντρόπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του οργανισμού

Το Σεντρόπα (Centropa) είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, εγγεγραμμένος στις ΗΠΑ, με γραφεία στη Βιέννη (κεντρικά), στη Βουδαπέστη, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ και ως αντικείμενό του έχει τη μελέτη και τεκμηρίωση της ζωής των Εβραίων κατά τον 20ο αι. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και στα Βαλκάνια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός Σεντρόπα ιδρύθηκε το 2000 από τον Αμερικανό Έντουαρντ Σερόττα (Edward Serotta), έναν δημοσιογράφο, φωτογράφο, δημιουργό ταινιών και συγγραφέα βιβλίων με θέμα τη ζωή των Εβραίων της Ευρώπης και ο οποίος είναι ο Διευθυντής του ιδρύματος. Η ιδέα της ίδρυσης προέκυψε επειδή ασχολούμενος με αυτό το θέμα επί πολλά χρόνια θέλησε να καταγράψει και να αποτυπώσει ιστορίες όχι μόνο από το Ολοκαύτωμα, αλλά από τη ζωή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του 20ου αι. στην Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με ιστορικούς, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους και άλλους ειδικούς ώστε να καταγράψει με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες Εβραίων της Ευρώπης και να δημιουργήσει κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Από την ίδρυση του Σεντρόπα καταγράφηκαν 1263 συνεντεύξεις ηλικιωμένων Εβραίων και ψηφιοποιήθηκαν 23.234 οικογενειακές φωτογραφίες[1] και το υλικό αυτό όπως και ταινίες, βιβλία και παιδαγωγικό υλικό που προέκυψαν από αυτές τις συνεντεύξεις είναι ελεύθερα προσβάσιμα στον ιστότοπο του ιδρύματος[2]. Με βάση τις διηγήσεις που καταγράφηκαν δημιουργήθηκαν 51 σύντομες ταινίες που εξιστορούν ισάριθμες ιστορίες[3], ενώ από την Ελλάδα έχει γυριστεί σε ταινία η ιστορία της οικογενείας Μόλχο από τη Θεσσαλονίκη και του ιστορικού βιβλιοπωλείου της[4].

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σεντρόπα ενθαρρύνει την χρήση του οπτικοακουστικού υλικού του και το προσφέρει ελεύθερα μέσω του ιστοτόπου του μαζί με με σχέδια μαθήματος και άλλο εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα διοργανώνει τακτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με κύρια θεματολογία την διερεύνηση της ιστορίας των Εβραίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και μεθόδους και τεχνικές για τη διδασκαλίας της.

Δίκτυο σχολείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα δικτύωσης σχολείων, εβραϊκών και μη, από όλο τον κόσμο με την ονομασία "Border Jumping"[5]. Οι μαθητές καλούνται να αποτυπώσουν με εικόνες, βίντεο, κείμενα, παρουσιάσεις κ.α. ιστορίες από την εβραϊκή κοινότητα της πόλης τους, οικογενειακές και προσωπικές ιστορίες και να τις μοιραστούν με τους μαθητές των άλλων σχολείων του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στη Θερινή Ακαδημία του 2012

Θερινή Ακαδημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες συμπεριλαμβάνεται και ο ετήσιος θεσμός της "Θερινής Ακαδημίας". Η "Ακαδημία" λειτουργεί κάθε Καλοκαίρι για 8-10 ημέρες σε διαφορετική κάθε χρόνο χώρα και πόλη και συμμετέχουν περίπου 60-80 εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί και ειδικοί των επιστημών αγωγής τους οποίους το Σεντρόπα καλεί από τις χώρες που συνεργάζονται στα προγράμματά του (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ισραήλ). Σκοπός της "Θερινής Ακαδημίας" είναι η αλληλογνωριμία, η συνεργασία και η κοινή εκπαίδευση των συμμετεχόντων, η γνωριμία με τόπους όπου υπήρχε έντονη εβραϊκή παρουσία, καθώς και η δημιουργία σχεδίων μαθήματος και εκπαιδευτικού υλικού. Η "Θερινή Ακαδημία" λειτούργησε το 2011 σε Κρακοβία-Βιέννη-Σεράγεβο, το 2012 σε Φραγκφούρτη- Μανχάιμ-Βερολίνο, το 2013 στο Βερολίνο, το 2014 σε Βιέννη-Σεράγεβο, 2015 σε Κρακοβία-Βαρσοβία.

Εκπαιδευτικές δράσεις στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ίδρυμα Σεντρόπα πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου 2014, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας το πρώτο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος[6] και στις 28 Φεβρουαρίου 2015, επίσης στην Αθήνα, έγινε το δεύτερο σεμινάριο με την ίδια θεματολογία[7]. Sτις 16 και 17 Οκτωβρίου 2015 διοργάνωσε στην Καβάλα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich Ebert και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με θέμα: “20th Century Greek History Through Personal Narratives. Jewish Stories from Thessaloniki; Your Students’ Stories, Too. Video, Digital Story Telling And International Partnerships”[8].

Έκθεση του Σεντρόπα, Λιθουανία 2012

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2005 άρχισε να οργανώνει μεταφερόμενες εκθέσεις που βασίζονται σε φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο του ιδρύματος και οι οποίες πλαισιώνονται από μαρτυρίες και κείμενα που σχετίζονται με τις εικόνες. Το υλικό των εκθέσεων είναι προσβάσιμο και από το διαδίκτυο[9].

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δραστηριότητες του ιδρύματος Σεντρόπα συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση βιβλίων με θέματα που αφορούν την ιστορία εβραϊκών κοινοτήτων σε ευρωπαϊκές περιοχές αλλά και προσωπικών ιστοριών από τον 20ο αιώνα. Εκτός από τα βιβλία σε έντυπη μορφή, υπάρχουν και βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) με ελεύθερη διάθεση από τον ιστότοπο του Σεντρόπα[10].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Centropa-Jewish Witness to a European Century-Full Report» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2015. 
  2. «Centropa». Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2015. 
  3. «Browse our films». Centropa-Cinema. Centropa.org. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015. 
  4. «Ένα βιβλιοπωλείο σε έξι ενότητες-Η ιστορία του Σόλων και της Ρενέ Μόλχο». Centropa.org. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015. 
  5. «Border Jumping». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015. 
  6. «TEACHING ABOUT THE HOLOCAUST IN GREECE-CENTROPA WORKSHOP» (PDF). Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  7. «SEMINAR FOR EDUCATORS «TEACHING ABOUT THE HOLOCAUST IN GREECE»» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015. 
  8. Μπαζούκης, Ευάγγελος. «Σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με θέμα: "20th Century Greek History Through Personal Narratives. Jewish Stories from Thessaloniki; Your Students' Stories, Too. Video, Digital Story Telling And International Partnerships"». dide.xan.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2017. 
  9. «EXHIBITIONS». Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015. 
  10. «PUBLICATIONS». Centropa. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015.