Σενγκίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σενγκίν
Άποψη της πόλης από την ακτή
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σενγκίν
41°48′49″N 19°35′38″E
ΧώραΑλβανία[1]
Διοικητική υπαγωγήΣεντσίν
Υψόμετρο0 μέτρο
Πληθυσμός8.091 (2011)[2]
Ταχ. κωδ.4503
Ζώνη ώραςθερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης
ώρα Κεντρικής Ευρώπης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σενγκίν (αλβανικά: Shëngjin‎‎, Άγιος Ιωάννης στα αλβανικά, τουρκικά: Şingin‎‎, ιταλικά: San Giovanni di Medua‎‎) είναι παράκτια πόλη και πρώην δήμος στον νομό της Λέζα στη βορειοδυτική Αλβανία. Στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2015 έγινε δημοτική ενότητα του δήμου Λέζα.[3] Ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 2011 ήταν 8.091 κάτοικοι.[4] Το Σενγκίν είναι ένας αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός, γνωστός για τις παραλίες και τα καταλύματά του. Το Σενγκίν είναι μια από τις πολλές πόλεις του νομού της Λέζα και διαθέτει ένα από τα λιμάνια εισόδου της Αλβανίας στην Αδριατική Θάλασσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σενγκίν είναι μέρος του νομού της Λέζα, και έχει χιλιάδες χρόνια αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Λέζα θεωρείται ως η τοποθεσία του Συνδέσμου της Λέζα, όπου ο Σκεντέρμπεης σύστησε τη συμμαχία των Αλβανών ηγεμόνων στον αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ακτογραμμή του Σενγκίν παρείχε πάντοτε ένα σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα στην περιοχή για πάνω από χίλια χρόνια. Η πόλη ήταν γνωστή ως Σινγκίν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Το 1924, η αλβανική κυβέρνηση μετονόμασε το Σενγκίν σε Ουίλσον, προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου Γούντροου Ουίλσον για την υποστήριξη του στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.[5]

Τα τελευταία χρόνια, το Σενγκίν έχει γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός στην Αλβανία. Η πρώην Κομούνα του Σενγκίν είχε το προνόμιο να φιλοξενεί στην πόλη τους εθνικούς ηγέτες καθώς και τους ξένους αξιωματούχους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σεντσίν και οι κοντινές προστατευόμενες περιοχές
Η ακτή Ράνα ε Χεντχούν
Αεροφωτογραφία του Σενγκίν

Το Σενγκίν βρίσκεται περίπου 100 μέτρα μακριά από τις ακτές της Αδριατικής και κάτω από μια πλάγια που ονομάζεται Ρέντσι και έχει ύψος περίπου 159 μέτρων. Το Σενγκίν βρίσκεται επίσης περίπου 60 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων.

Στα νότια της πόλης βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή του φυσικού πάρκου Κούνα-Βάιν-Τάλε, ένας παράκτιος υδροβιότοπος. Ομοίως, βόρεια της πόλης, βρίσκεται το «Ράνα ε Χεντχούν», ένας παράκτιος αμμόλοφος.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του Σενγκίν επικεντρώνεται γύρω από δύο μεγάλες βιομηχανίες: το λιμάνι και τον τουρισμό. Το λιμάνι του Σενγκίν είναι το βορειότερο και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας και εξυπηρετεί φορτηγά και αλιευτικά σκάφη. Το λιμάνι του Σεντσίν παρέχει στην περιοχή μια ισχυρή βιομηχανική βάση.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Shëngjin στο Wikimedia Commons