Διεθνής Αερολιμένας Τιράνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διενές Αεροδρόμιο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα»
Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës
Nënë Tereza
Aeroporti Ndërkombëtar Nënë Tereza.svg
IATA: TIAICAO: LATI
Σύνοψη
Τύπος αεροδρομίουΕπιβατικό αεροδρόμιο
Πόλη που εξυπηρετείΤίρανα,
ΤοποθεσίαΡίνα Τιράνων
Έναρξη λειτουργίας2016
Αεροπορικές εταιρείεςAir Albania
Albawings
Adria Airways
Alitalia
Blu-express
Mistral Air
Διάδρομοι αεροδρομίου
Διάδρομος Μήκος Επιφάνεια
μέτρα πόδια
18/36 9,022[1] Άσφαλτος
Στατιστικά στοιχεία
Επιβάτες2,195,100
Passenger change 15–16Αύξηση11.3%
Κίνηση αεροσκαφών22,352[1]
Movements change 15–16Αύξηση7.1%

Ο Διεθνής Αερολιμένας Τιράνων «Μητέρα Τερέζα» (Αλβανικά: Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës Nene Tereza, IATΑ) είναι προς το παρόν μόνο διεθνές αεροδρόμιο της Αλβανίας. Είναι κοινώς γνωστό ως Διεθνές Αεροδρόμιο Ρίνας, καθώς βρίσκεται στο χωριό της Ρίνας 11 χιλιόμετρα, βορειοδυτικά των Τιράνων.

Το αεροδρόμιο πήρε την ονομασία του από την πασίγνωστη Αλβανή ιεραπόστολο Μητέρα Τερέζα. Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμιο στα Βαλκάνια, αφού διακινεί σχεδόν 2,2 εκατομμύρια επιβάτες το 2016. Χρησιμεύει ως ένα κομβικό σημείο για την τοπική αεροπορική εταιρεία Albawings και την Air Albania και ως πόλη εστίασης για Blue Panorama Airlines, Adria Airways, Alitalia και Mistral Air.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tirana International Airport Nene Tereza κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ετών, από το 1955 έως το 1957. Ωστόσο, Τίρανα είχε εμπορικές αεροπορικές υπηρεσίες πριν. Ήδη από το 1938, Γιουγκοσλαβικής φορέα Aeroput εισήγαγε τακτικές εμπορικές πτήσεις που συνδέουν τα Τίρανα με το Βελιγράδι με την προσγείωση στο Ντουμπρόβνικ. Με την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία το 1991, και την επακόλουθη απελευθέρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στο εξωτερικό για τους Αλβανούς, ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν στο αεροδρόμιο αυξηθεί.

Ανάπτυξη από τη δεκαετία του 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της εναέριας κυκλοφορίας έχουν σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονιστεί ακόλουθες επενδύσεις από Tirana International Airport SHPK, μια κοινοπραξία με επικεφαλής τη Hochtief AirPort. Hochtief ανέλαβε τη διαχείριση του αερολιμένα στις 23 Απριλίου του 2005, για περίοδο παραχώρησης 20 ετών.

Η παραχώρηση περιελάμβανε την κατασκευή ενός εντελώς νέου τερματικού σταθμού επιβατών και διάφορες βελτιώσεις των υποδομών, μεταξύ των οποίων την κατασκευή ενός νέου δρόμου πρόσβασης, νέων χώρων στάθμευσης, και μια γέφυρα πάνω από τον παλιό δρόμο πρόσβασης προς το αεροδρόμιο. Η επέκταση οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των επιβατών ετησίως, υπολογίζεται σε 1,5 επιβάτες για το 2009. Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε ουσιαστικά σε περισσότερα από 1,5 το 2010. Το κτίριο του τερματικού και η δεύτερη επέκτασή του, το κτίριο Cargo, εξωραϊσμού και πάρκινγκ στέγαστρα της σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Μαλαισίας Hin Tan της Hintan Associates.

Το 2016, η κυβέρνηση της Αλβανίας κατέληξε σε συμφωνία με το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων για τον τερματισμό του μονοπωλίου της στις πτήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για το αεροδρόμιο στους Kukës στο βορρά για να ανοίξει.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθες εταιρείες ήταν οι ιδιοκτήτες της Tirana International Airport Nene Tereza μέχρι το 2016:

47% AviAlliance

31,7% η γερμανική Investment Corporation

21,3% Αλβανικό-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ταμείο

Αφού η κυβέρνηση της Αλβανίας κατέληξε σε συμφωνία με το αεροδρόμιο για τον τερματισμό του μονοπωλίου της στις πτήσεις, το αεροδρόμιο πωλήθηκε στην Κίνα Everbright Limited, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, άμεσων επενδύσεων, χρηματιστηριακές και επενδυτικής τραπεζικής.

Συμβάντα και ατυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 3 Οκτωβρίου, 2006: Turkish Airlines Flight 1476, που πετούν από τα Τίρανα στην Κωνσταντινούπολη, έγινε αντικείμενο καπηλείας από Hakan Ekinci στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος, με 107 επιβάτες και έξι πληρώματος επί του πλοίου, που μεταδίδονται δύο κωδικοποιημένα σήματα αεροπειρατείας που συνελήφθησαν από την ελληνική πολεμική αεροπορία. η πτήση προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.
  • 30, Ιουνίου 2016: Τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι οι άνθρωποι εισήλθαν στο τερματικό φορτίου, όπου λήστεψαν ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων που έπρεπε να μεταφερθούν στο εξωτερικό για αεροπλάνα. Το ποσό των μετρητών θα μπορούσε να είναι έως και 3 εκατομμύρια ευρώ. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχίες εθνικής ασφάλειας

Επίγεια μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο συνδέεται με το SH60 αυτοκινητόδρομο (10 χιλιόμετρα) με οδική πρόσβαση SH2 Δυρράχιο -Tirana. Τα ταξί και εγκαταστάσεις ενοικίασης αυτοκινήτων είναι διαθέσιμα στο αεροδρόμιο. Τα ταξί είναι διαθέσιμα στο αεροδρόμιο. Η διαδρομή από τα Τίρανα για το αεροδρόμιο διαρκεί 20-25 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση.

Bus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Rinas Express λεωφορείο για το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται έξω από τερματικό αφίξεις, αφήνει στην ώρα κάθε ώρα (8 π.μ. έως 19:00), στο κέντρο της πόλης, και το ταξίδι διαρκεί περίπου 25 με 30 λεπτά. Rinas Express λειτουργεί 12 ώρες (6 π.μ. έως τις 6 μ.μ.) ως ωριαίο λεωφορείο μεταξύ του αεροδρομίου και το Εθνικό Μουσείο στο κέντρο των Τιράνων. Το ενιαίο εισιτήριο είναι 250 Αλβανικά Λεκ. Από το Δυρράχιο, το ποσοστό για ένα ενιαίο εισιτήριο είναι 480 Αλβανικά Λεκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]