Σελεύκεια Σιττακινή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Σελεύκεια Σιττακινή, γνωστότερη σήμερα ως πρώην Κόχη ή Κοχ ή Μαχόζα (Coche ή Mahoza) και επίσης ως Βεχ Αρνταρσίρ ή Αρντασίρ (Veh Ardashir) - ήταν αρχαία ελληνική πόλη, κτισμένη στη Μεσοποταμία, την οποία υδροδοτούσε ο ποταμός Ευφράτης και κατά μήκος, έναντι του Τίγρη ποταμού, όπου βρισκόταν η άλλη συνονόματη πόλη η Σελεύκεια η επί του Τίγρη ή Σελεύκεια Επιτίγρεια, που ήταν και η πρωτεύουσα στην Αυτοκρατορία των Σελευκιδών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σελεύκεια Σιττακινή, μετά από την Σιττάκη, ήταν μια από τις πιο γνωστές πόλεις στην επαρχία Σιττακινή της Μεσοποταμίας. Κατά την ελληνιστική περίοδο την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σιττακινής είχαν κατοικήσει έποικοι από την Βοιωτία, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρει ο Διόδωρος Σικελιώτης (Xvii Diod. 110).

  • Μετά την ελληνιστική περίοδο και κατά τη διάρκεια της εξουσίας, από την Δυναστεία των Σασσανιδών (226-650 μ.Χ.) (δες και λήμμα Πέρσες), η πόλη ήταν αφιερωμένη στον πρώτο βασιλιά της δυναστείας αυτής Αρδασίρ Α΄.
  • Πάντως ο Barrington Atlas of The Greek and Roman World τοποθετεί τη Σελεύκεια Σιττακινή στη σημερινή πόλη Σλικ Κχαράφτα (Sliq Kharawta) στο κεντρικό Ιράκ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]