Σβαντιστάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το δεύτερο γνωστό τσάκρα ονομάζεται ιερό τσάκρα ή αλλιώς Σβαντιστάνα (Σανσκριτικά: स्वाधिष्ठान) που είναι η έδρα του υποσυνείδητου νου όπου αποθηκεύονται όλες οι εμπειρίες της ζωής από την αρχή της ύπαρξής μας. Θεωρείται ως το ενεργειακό κέντρο που αφορά το συναισθηματικό πλούτο του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τους άλλους, τον ερωτισμό, τη σεξουαλικότητα, το πάθος, την οικειότητα, την ευχαρίστηση και τη δημιουργικότητα[1].

Η Σβαντιστάνα έχει έξι πέταλα και ένα μισοφέγγαρο.

Το Σβαντιστάνα βρίσκεται στην κάτω κοιλιακή χώρα, περίπου τρία δάκτυλα κάτω από τον αφαλό του καθενός. Συνδέεται με το στοιχείο του νερού που καθρεφτίζει την αρμονία όλων των πτυχών της ζωής, τη ροή και την ελαστικότητα. Το χρώμα που το αντιπροσωππεύει είναι το πορτοκαλί. Μέσω αυτού, ισορροπείται η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια και διαμορφώμεται η σεξουαλικότητα του ανθρώπου. Είναι το κέντρο της κτήσης, της φιλοδοξίας και η πηγή της βιολογικής ζωής[2].

Η λειτουργία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το τσάκρα Σβαντιστάνα βρίσκεται σε ισορροπία, ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά με τους άλλους, αποκτά θετικότητα, αισιοδοξία, ζει τη στιγμή, είναι πιο χαρούμενος, έχει περισσότερη όρεξη και τονώνεται η σεξουαλική του ζωή. Η επιτυχία, ο πλούτος, ο ενθουσιασμός, η αφθονία και ο αισθησιασμός είναι επίσης χαρακτηριστικά του Σβαντιστάνα.

Για να μπορέσει λοιπόν να διατηρηθεί το ιερό τσάκρα σε ισορροπία, μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή, η περιποίηση του σώματος και η ενασχόληση με κάποιο χόμπι, όπως ο χορός και το κολύμπι. Έτσι, ο άνθρωπος θα ανακαλύψει ότι έχει επεριόριστη δύναμη και ότι ακολουθεί έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Επιπλέον, θα κατανοήσει βαθύτερα συναισθήματα, θα γίνει πιο εκφραστικός και θα δει ότι η σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του λειτουργεί αρμονικά, ευχάριστα και χωρίς συγκρούσεις. Σημαντική είναι και η εξάσκηση της Ταντρικής Γιόγκα, η οποία συνδέει το σώμα με τον αισθησιασμό. Ορισμένες ασκήσεις της που βοηθούν το τσάκρα να παραμένει ανοιχτό είναι η στάση της κόμπρα και η κατηφορική στάση του σκύλου[3].

Από την άλλη πλευρά, αν το Σβαντιστάνα μπλοκαριστεί, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στον άνθρωπο. Μερικά από αυτά είναι οι φοβίες, η ανασφάλεια, ο υπερβολικός συναισθηματισμός, το πάθος με καταστάσεις και ανθρώπους, καθώς και η σεξουαλική εξάρτηση, οι εμμονές, οι ψυχαναγκασμοί και οι αγενείς συμπεριφορές. Όσον αφορά το σωματικό κομμάτι, δημιουργούνται πόνοι, σεξουαλικά θέματα, προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα, γυναικολογικά ή ανδρολογικά θέματα, αναιμία, χαλαρότητα της κοιλιάς, και δυσκοιλιότητα.  Για να ξεμπλοκαριστεί το τσάκρα αυτό, η στάση της πεταλούδας είναι ακόμα μία στάση που θα βοηθήσει, σύμφωνα με την οποία ο ασκούμενος κάθεται με ίσια σπονδυλική στήλη και με ενωμένες τις πατούσες του μπροστά του και κοντά στη λεκάνη. Η επαφή με το νερό και ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια αποτελούν ιδανικές επιλογές για να μπορέσει κανείς να ηρεμήσει και να ξαναβρεί τις ισορροπίες τους[4].

Ως θεραπεία του δεύτερου τσάκρα μπορούν να θεωρηθούν αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα, η σχέση που έχει ο άνθρωπος με το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο. Το να ξαπλώνει στο φως του ηλίου, να αγναντεύει τα φυσικά τοπία, να ακούει τους ήχους της φύσης και να διαλογίζεται, φέρνουν πίσω τη χαμένη ισορροπία. Ο σωστός τρόπος αναπνοής είανι κάτι που επίσης θα φέρει θετική ενέργεια και αποτελέσματα όσον αφορά το ξεμπλοκάρισμα του ιερού τσάκρα. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί η σημαντικότητα του ήχου, καθώς διαδραματίζει μεγάλο ρόλο για το τσάκρα αυτό.   

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Svadhishthana Chakra - Lower Abdominal Centre». Yoga In Daily Life. 
  2. Johari, Harish (2001). Chakras: Energy Centers of Transformation. Vermont: Destiny Books. σελ. 37. ISBN 978-0892817603. 
  3. «What You Need to Know About the Sacral Chakra». Yoga Journal. 27 Απριλίου 2021. 
  4. «Awaken Your Creativity With the Sacral Chakra, Svadhisthana». Chopra.