Σασούι και Πουνούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σασούι και Πουνούν (ούρντου: سسی پنوں‎‎ ) είναι ο τίτλος μιας ιστορίας αγάπης από τη λαϊκή παράδοση των Σίντι και των Βαλούχων. Η ιστορία αφορά μια πιστή σύζυγο που είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία αναζητώντας τον αγαπημένο σύζυγό της, από τον οποίο την χώρισαν οι αντιξοότητες. [1][2]

Η ιστορία έχει περιληφθεί στην ποιητική συλλογή του Σάχη Αμπντούλ Λατίφ Μπιτάι με τίτλο «Ποιήματα του Σαχ» του 18ου αιώνα, και αποτελεί μέρος μίας σειράς από επτά δημοφιλείς ρομαντικές και τραγικές ιστορίες για τις «Επτά Βασίλισσες του Σινδ». Οι άλλες έξι ιστορίες είναι: Ουμάρ και Μαρβί, Σόνι και Μαχιβάλ, Λίλα και Τσανεσάρ, Νουρί και Τζαμ Ταμασί, Σοράθ Ράι και Ντιγιάχ, Μομάλ και Ρανό.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πουνούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πουνούν ήταν ο πρίγκιπας μιας φυλής του Βαλουχιστάν του 12ου αιώνα. Ο πατέρας του ήταν Βασιλιάς και είχε πολλά αδέλφια.

Σασούι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σασούι ήταν κόρη του Ράτζα της Μπαμπόρ στο Σινδ. Όταν γεννήθηκε η Σασούι οι αστρολόγοι πρόβλεψαν ότι το κορίτσι θα ήταν μια κατάρα για το κύρος της βασιλικής οικογένειας. Τότε, ο Ράτζα διέταξε να βάλουν το παιδί σε ένα ξύλινο κιβώτιο και να το πετάξουν στον Ινδό ποταμό. Ένας πλύστης του χωριού βρήκε το ξύλινο κιβώτιο και το παιδί που ήταν μέσα. Πίστεψε ότι το παιδί ήταν μια ευλογία από τον Θεό και το πήρε στο σπίτι του. Καθώς δεν είχε δικά του παιδιά, αποφάσισε να την υιοθετήσει.

Εναέρια άποψη της αρχαίας πόλης Μπαμπόρ

Όταν η Σασούι έγινε μεγάλη κοπέλα, ήταν τόσο όμορφη όσο οι νεράιδες του παραδείσου. Οι ιστορίες για την ομορφιά της έφθασαν στα αυτιά του Πουνούν και ήθελε απεγνωσμένα να την συναντήσει. Ο όμορφος νεαρός πρίγκιπας ξεκίνησε, λοιπόν, και ταξίδεψε στη Μπαμπόρ. Έστειλε τα ρούχα του στον πατέρα της Σασούι (τον πλύστη ρούχων) ώστε να την δει και να την γνωρίσει. Έτσι έγινε και ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Η κοπέλα φάνηκε ξεμυαλισμένη, και ο πατέρας της Σασούι αποδοκίμασε την σχέση της με έναν άγνωστο άντρα θεωρώντας ότι θα ήταν καλύτερα να παντρευτεί έναν από τους πλύστες. Αποφάσισε να γνωρίσει τον Πουνούν και του ανέθεσε να αποδείξει την αξία του πλένοντας ρούχα. Ο Πουνούν δέχτηκε να δοκιμαστεί για την αγάπη του. Όμως, ο νεαρός πρίγκιπας δεν είχε εμπειρία στο πλύσιμο, απέτυχε να πλύνει τα ρούχα και κατάφερε μόνο να τα σκίσει. Για να περάσει την δοκιμασία ο Πουνούν χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα: δίπλωσε τα ρούχα και έβαλε μέσα χρυσά νομίσματα, οπότε οι χωρικοί χάρηκαν που είδαν τα χρυσά νομίσματα και δεν παραπονέθηκαν για τα σχισίματα. Το κόλπο πέτυχε, και ο πατέρας της Σασούι συμφώνησε να γίνει ο γάμος.

Πλύστες ρούχων

Οι αδελφοί του Πουνούν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας και οι αδελφοί του Πουνούν ήταν ενάντιοι σε αυτόν τον γάμο, επειδή μία ζωή στο πλυσταριό ρούχων ήταν ανάξια του ευγενούς πρίγκιπα, και ήθελαν μόνο να γυρίσει σπίτι. Για να καθησυχάσουν τον Βασιλιά, οι τρεις αδελφοί του Πουνούν αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Μπαμπόρ και να τον φέρουν πίσω με οποιονδήποτε τρόπο. Όταν έφτασαν εκεί, πρώτα προσπάθησαν να τον πείσουν με λόγια και τον απείλησαν ότι ο πατέρας τους είναι άρρωστος και θα πεθάνει από τη στενοχώρια του, αλλά η δήλωση του Πουνούν ήταν κατηγορηματική και δεν ήθελε να ξαναγυρίσει πίσω. Αφού τα λόγια δεν είχαν αποτέλεσμα αποφάσισαν να δοκιμάσουν πιο δραστικές και παραπλανητικές μεθόδους. Ο Πουνούν ξαφνιάστηκε όταν οι αδελφοί του είπαν ότι θα στηρίξουν τον γάμο του, και το βράδυ φάνηκαν να διασκεδάζουν και να συμμετέχουν στους εορτασμούς. Ο Πουνούν άρχισε να δοκιμάζει τους διάφορους τύπους κρασιών, κατέληξε να πιει πολύ και μέθυσε. Οι αδελφοί του έμειναν νηφάλιοι, και όταν ο Πουνούν σωριάστηκε κάτω μεθυσμένος, τον σήκωσαν, τον φόρτωσαν σε μία καμήλα και διακριτικά ξεκίνησαν το ταξίδι του γυρισμού για το σπίτι τους.

Το τέλος μιας αγάπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επόμενο πρωί, η Σασούι ξύπνησε μόνη της και κατάλαβε ότι εξαπατήθηκε. Απεγνωσμένη και τρελαμένη από πόνο για τον αγαπημένο της άρχισε να τρέχει για να τον βρει, χωρίς καν να φορέσει τα παπούτσια της. Ξυπόλητη, στο δρόμο για το βασίλειο του Πουνούν διέσχισε πολλά μίλια στην έρημο. Μόνη, συνέχισε το ταξίδι και πέρασε από τη ζούγκλα, από βουνά και γκρεμούς, με τα πόδια πρησμένα, φωνάζοντας: «Πουνούν, Πουνούν!». Διψασμένη με ξηρό λαιμό, πεινασμένη και πληγωμένη έφτασε μπροστά στην καλύβα ενός βοσκού. Αυτός της πρόσφερε νερό να πιει, αλλά βλέποντας την απίστευτη ομορφιά της προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί και της επιτέθηκε. Η Σασούι έτρεξε μακριά για να ξεφύγει προσευχόμενη στο Θεό να την κρύψει. Οι προσευχές της εισακούστηκαν και η γη κουνήθηκε και άνοιξε. Η ρωγμή μεγάλωσε και την σκέπασε, και μετά έκλεισε ξανά, με την Σασούι παγιδευμένη εκεί μέσα, θαμμένη σε μια κοιλάδα στα βουνά. Ο Πουνούν ξύπνησε στη Μακρανία και άρχισε να τρέχει αδιάκοπα για να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του στην Μπαμπόρ, φωνάζοντας «Σασούι, Σασούι!». Η διαίσθησή του τον οδήγησε στον ίδιο βοσκό που γνώριζε την ιστορία. Οι χειρότεροι φόβοι του βγήκαν αληθινοί και κατάλαβε ότι η Σασούι ήταν θαμμένη στη Γη. Πεσμένος στα γόνατα ικέτευε και προσευχόταν στο Θεό να του φέρει πίσω την αγαπημένη του όλο το απόγευμα. Τελικά, η γη κουνήθηκε και πάλι και άνοιξε, και ο Πουνούν έπεσε μέσα και θάφτηκε στην ίδια κοιλάδα με την Σασούι. Τρομοκρατημένοι, ο βοσκός και οι αδελφοί του Πουνούν που τον ακολούθησαν, βρέθηκαν μπροστά στον τάφο των δύο εραστών. Οι αδελφοί συνειδητοποίησαν το λάθος που είχαν κάνει όταν πρόδωσαν την αγάπη του Πουνούν, και συντετριμμένοι για το θανάσιμο σφάλμα τους και με βαριά καρδιά ξεκίνησαν το ταξίδι του γυρισμού για το σπίτι τους.

Η Μακρανική οροσειρά στο Πακιστάν.

Ο θρυλικός τάφος εξακολουθεί να υπάρχει σε αυτήν την κοιλάδα. Για τον ποιητή Σάχη Αμπντούλ Λατίφ Μπιτάι, η ιστορία του ποιήματός του ήταν ένα παράδειγμα αιώνιας αγάπης και ένωσης με το Θείο. Αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες παραλλαγές της ιστορίας. Στα ποιήματα του Σάχη Χασίμ, η Σασούι έχασε τη ζωή της διασχίζοντας την έρημο.

Τοποθεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως λέει ο θρύλος, το βασίλειο του Πουνούν βρισκόταν στο Κεχ Μακράν. Αυτή η τοποθεσία βρίσκεται στην επαρχία Κεχ, κατά μήκος του Μακρανικού παράκτιου αυτοκινητόδρομου στο Βαλουχιστάν του Πακιστάν. Εκεί υπάρχει το θρυλικό φρούριο του Πουνούν, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται από το 6000-8000 π.Χ.[3]

Ο υποτιθέμενος τάφος της Σασούι και του Πουνούν βρίσκεται κοντά στη Λασμπέλα του Βαλουχιστάν, στην οροσειρά στα δυτικά του Καράτσι.[4] .

Στις τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 ο Βρετανός μουσικός Panjabi MC κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο "Jogi" που ήταν βασισμένο στην ιστορία της Σασούι.[5] Ο Βασιλιάς της μουσικής Καβάλι, ο Νουσρατ Φατεχ Αλι Χαν, έχει τραγουδήσει ένα κομμάτι εμπνευσμένο από την ιστορία, ενώ πολλοί άλλοι διάσημοι ποιητές έχουν αντλήσει έμπνευση από την ιστορία της Σασούι και του Πουνούν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dr.Nabi Bux Khan Baloach (1976). Popular Folk Stories:Sassui Punhun. Hyderabad, Sindh, Pakistan: Sindhi Adabi Board. 
  2. «The Eternal Love of Sassi Punnu – Good Times». www.goodtimes.com.pk. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  3. http://www.kahopakistan.com/showthread.php?10750-Turbat[νεκρός σύνδεσμος]
  4. «The Eternal Love of Sassi Punnu». www.goodtimes.com.pk. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  5. «jogi lyrics + English translation». lyricstranslate.com. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016.