Σαν Λορένσο ντε Αλμάγρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαν Λορένσο ντε Αλμάγρο
Επίσημη ονομασίαClub Atlético San Lorenzo de Almagro
Ίδρυση1  Απριλίου 1908
ΈδραΜπουένος Άιρες, Αργεντινή
ΣτάδιοΕστάδιο Πέδρο Μπιδεγάιν και Estadio Gasómetro, Μπουένος Άιρες
ΠρόεδροςHoracio Arreceygor
ΠροπονητήςRubén Darío Insúa
ΠρωτάθλημαΠριμέρα Ντιβισιόν και Metropolitano de Hockey (men)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Σαν Λορένσο (ισπανικά: San Lorenzo, ισπανική προφορά ΔΦΑ: san loˈɾenso) είναι ποδοσφαιρικό σωματείο της Αργεντινής. Εδρεύει στο Μποέδο του κεντρικού Μπουένος Άιρες και έχει στεφθεί δεκαπέντε φορές πρωταθλήτρια.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς τα τραμ και τα λεωφορεία εξαπλώνονταν στις εργατογειτονιές Αλμάγρο και Μποέδο (πρόκειται για όμορες συνοικίες), η κατάσταση γινόταν επικίνδυνη για τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο δρόμο.

Μετά από ένα ατύχημα, ο ιερέας Λορένσο Μάσα τους παραχώρησε την αυλή του ναού του Αγίου Λαυρεντίου για να παίζουν με ασφάλεια. Σύντομα οι παρέες που συναντιόντουσαν εκεί συγκρότησαν ομάδα, η οποία ονομάσθηκε «Σαν Λορένσο» προς τιμήν του ναού, του ιερέα που τους προστάτευε και της Μάχης του Σαν Λορένσο (1813). Επίσημη ημερομηνία ίδρυσης είναι η 1η Απριλίου 1908. Ως χρώματα επιλέχθηκαν το μπλε και το κόκκινο, επειδή συμβόλιζαν αντίστοιχα το ιδανικό και τον αγώνα.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική έδρα του σωματείου ήταν το Στάδιο Γκασόμετρο στο Μποέδο. Είχε χωρητικότητα 55.000 θεατών και συμπεριλαμβανόταν στις πιο καυτές έδρες της Αργεντινής. Πουλήθηκε το 1979 λόγω χρεών (πιθανά έπαιξαν ρόλο και οι κακές σχέσεις της ομάδας με τη χούντα) και ο νέος ιδιοκτήτης το κατεδάφισε για να χτίσει πολυκατάστημα.

Σήμερα η Σαν Λορένσο αγωνίζεται στο Στάδιο Πέδρο Μπιδεγάιν ή Νέο Γκασόμετρο, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Νουέβα Πομπέγια. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1983 και παραδόθηκε μετά από 10 χρόνια. Χωράει 47.964 θεατές.

Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαν Λορένσο έχει πολλά προσωνύμια. Επειδή ο ιδρυτής της ήταν ιερέας, τους αποκαλούν Αγίους (Santos) και Κοράκια (Cuervos). Η πρωταθλήτρια Αργεντινής ομάδα του 1933 που διέθετε πολλούς επαρχιώτες ποδοσφαιριστές, αποκλήθηκε Χωριάτες του Μποέδο (Gauchos de Boedo). Οι παίκτες που κατέκτησαν τον τίτλο αήττητοι το 1968, χαρακτηρίσθηκαν Φονιάδες (Matadores). Τέλος, οι οπαδοί της αποκαλούνται Κυκλώνες κατ' αντιστοιχία προς την αιώνια αντίπαλο Ουρακάν που σημαίνει Τυφώνας.

Στη δεκαετία του '30, πολλοί ποδοσφαιριστές ήταν Βάσκοι μετανάστες. Έκτοτε υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ της Σαν Λορένσο και της βασκικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες.

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1946, η ομάδα επισκέφθηκε την Ισπανία όπου εντυπωσίασε σε φιλικούς αγώνες. Η Μπαρτσελόνα κατέθεσε πρόταση για τον επιθετικό Ρενέ Ποντόνι, αλλά ο παίκτης δίστασε να εγκαταλείψει την Αργεντινή. Μετά την άρνησή του, η Μπαρτσελόνα αγόρασε από τη Ρίβερ Πλέιτ τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο που έμελλε να γίνει ο πρώτος παγκόσμιος σταρ της μεταπολεμικής περιόδου.

Εθνικοί Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωτάθλημα Αργεντινής (15) - οι ονομασίες αναφέρονται στα διαφορετικά συστήματα διεξαγωγής, όλοι οι τίτλοι είναι ισοδύναμοι
    Asociación Amateur de Football: 1923, 1924, 1927
    Καμπεονάτο: 1933, 1936, 1946, 1959
    Μετροπολιτάνο: 1968 (αήττητη), 1972
    Νασιονάλ: 1972 (αήττητη), 1974
    Κλαουσούρα: 1995, 2001, 2007
    Ινισιάλ: 2013
  • Κύπελλα Αργεντινής (2)
Copa de la República: 1943
Σούπερ καπ Αργεντινής: 2015

Διεθνείς Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λοιπές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]