Σίγκουρντ Ίρινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σίγκουρντ Ίρινγκ
Fridthjof und Ingeborg in Sigurd Hrings Burg.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sigurðr hringr (Παλαιά Νορβηγικά)
Γέννηση8ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςÁlfhildr Gandálfsdóttir of Álfheimr
ΤέκναΡάγκναρ Λόθμπροκ
ΓονείςΡάντβερ
ΟικογένειαScylding
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας
μυθικός βασιλιάς

Ο Σίγκουρντ Ίρινγκ (Sigurd Hring, π. 750 - ...) ήταν ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας ο οποίος αναφέρεται σε πολλά αρχαία Σκανδιναβικά Σάγκας. Στις παλιές πηγές αναφέρεται η συμμετοχή και η νίκη του στη μάχη του Μπραβάλλα εναντίον του Χάραλντ του Πολεμοδόντη όπως επίσης και το γεγονός ότι ήταν ο πατέρας του Ράγκναρ Λόθμπροκ, η περίπτωση του έχει πολλές ομοιότητες με τον ιστορικό βασιλιά της Δανίας Ζίγκφρηντ.

Τα Σάγκας του Ερβαράρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Σάγκας του Ερβαράρ γράφουν ότι μετά τον θάνατο του Βάλντερ ο γιος του Ράντβερ έγινε βασιλιάς της Σουηδίας και ο Χάραλντ ο πολεμοδόντης βασιλιάς της Δανίας, ο Χάραλντ στη συνέχεια κατέκτησε όλες τις περιοχές του παππού του Άιβαρ Βίντφαμν. Μετά τον θάνατο του Ράντβερ ο γιος του Σίγκουρντ Ίρινγκ έγινε βασιλιάς της Σουηδίας πιθανότατα ως υποτελής του Χάραλντ, ο Σίγκουρντ Ίρινγκ πολέμησε με τον Χάραλντ στη μάχη της Μπραβάλλα στις πεδιάδες της Έστεργετλανδς, εκεί έπεσε ο Χάραλντ με πολλούς από τους άντρες του. Ο Σίγκουρντ Ίρινγκ βασίλευσε στη Σουηδία και τη Δανία μέχρι τον θάνατο του, τον διαδέχθηκε ο γιος του Ράγκναρ Λόθμπροκ. Ο γιος του Χάραλντ του πολεμοδόντη Έιστειν Μπελί κυβέρνησε τη Σουηδία ως Γιαρλ δηλαδή υποτελής του Ράγκναρ μέχρι την εποχή που βρήκε τον θάνατο από τους γιους του.

Νορβηγικά Σάγκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένα θραύσμα του "Σάγκας των Αρχαίων βασιλέων" που βρέθηκε στο Σόγκουμπρο ο Σίγκουρντ αναφέρεται ως ανιψιός από πατέρα του Δανού βασιλιά Χάραλντ του πολεμοδόντη και προφανώς γιος του Ράντβερ. Ο Χάραλντ άρχισε να αισθάνεται ηλικιωμένος ήθελε να κάνει τον Σίγκουρντ βασιλιά στη Σουηδία και στο Βέστεργκετλαντ αλλά ο Σίγκουρντ χτύπησε τον θείο του στη μάχη της Μπραβάλλα και έγινε και βασιλιάς της Δανίας. Ο Σίγκουρντ παντρεύτηκε την Άλφχιλντ κόρη του βασιλιά Αλφ του Άλφχειμ και απέκτησε μαζί της τον Ράγκναρ Λόθμπροκ, όταν έγινε υπερήλικας πολλά τμήματα του βασιλείου του στην Αγγλία χάθηκαν. Μια μέρα στο Βέστεργκετλαντ δέχτηκε επίσκεψη από τους κουνιάδους του οι οποίοι του ζητούσαν να ενωθεί μαζί τους για επίθεση στον βασιλιά Έιστεν στον Βεστφόλντ αλλά δυστυχώς οι πληροφορίες του θραύσματος σταματούν εκεί και δεν είναι γνωστή η απάντηση του. Τα Νορβηγικά Σάγκας του Σκζόλντουνγκα του 1200 αναφέρουν ότι ο Σίγκουρντ Ίρινγκ παντρεύτηκε την Άλφχιλντ κόρη του Αλφ του Άλφχειμ και απέκτησε μαζί της τον Ράγκναρ Λόθμπροκ αλλά δυστυχώς η Άλφχιλντ πέθανε. Ο Σίγκουρντ σε μεγάλη ηλικία έφτασε στο Σκίρινγκσαλ όπου συνάντησε ένα πανέμορφο κορίτσι την Άλφσολ κόρη του βασιλιά Αλφ του Βεντέλ αλλά οι δυο αδελφοί της του αρνήθηκαν να την παντρευτεί, ο Σίγκουρντ τους πολέμησε και τους σκότωσε αλλά η Άλφσολ είχε δηλητηριαστεί από τους αδελφούς της και ο γάμος δεν έγινε. To κορμί της ο Σίγκουρντ το τοποθέτησε σε ένα μεγάλο πλοίο μαζί με τα κορμιά των αδελφών της, το οδήγησε στη θάλασσα και το έκαψε. Ο γιος του Σίγκουρντ Ράγκναρ Λόθμπροκ διαδέχθηκε τον πατέρα του αλλά τοποθέτησε σαν υποτελή του στον θρόνο της Σουηδίας τον Έιστειν Μπελί που αργότερα οι γιοι του τον σκότωσαν.

Άλλες αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάξων ο Γραμματικός στο έργο του "Γκέστα Ντανόρουμ" (Βιβλίο 7) αναφέρει ότι ο Ίρινγκ ήταν γιος του Δανού βασιλιά Ράντβερ και ανιψιός από μητέρα του Δανού βασιλιά Χάραλντ του πολεμοδόντη. Ο Ίνγκζαλντ βίασε την αδελφή του Χάραλντ αλλά ο Χάραλντ αδιαφόρησε προκειμένου να διατηρήσει τη φιλία του με τον Ίνγκζαλντ, ο Ρίνγκ πολέμησε με τον Χάραλντ τον πολεμοδόντη στη μάχη του Μπράβελλιρ και έγινε βασιλιάς της Δανίας. Ο Σάξων περιγράφει αναλυτικά για τους υποτελείς βασιλείς, στο βιβλίο 9 αναφέρεται στον Σίγκουρντ Ίρινγκ σαν Σιούαρντ και τον κατονομάζει πατέρα του Ράγκναρ Λόθμπροκ. Ο Σνόρρι Στούρλουσον στα Σάγκας που αναφέρονται στον Χάραλντ Χορφάγκρε γράφει ότι ο Χάραλντ μαθαίνει ότι Σουηδός βασιλιάς Έρικ Άνουντσον είχε επεκτείνει τόσο πολύ τη Σουηδία δυτικότερα που είχε φτάσει στα σύνορα την εποχή της βασιλείας του Σίγκουρντ Ίρινγκ και του γιου του Ράγκναρ Λόθμπροκ.

Τα "Σάγκας των γιων του Ράγκναρ Λόθμπροκ" καταγράφουν ότι ο Σίγκουρντ Ίρινγκ και ο Χάραλντ ο πολεμοδόντης πολέμησαν στη μάχη του Μπράβελλιρ στην οποία έπεσε ο Χάραλντ, ο Ίρινγκ έγινε βασιλιάς της Δανίας και ήταν ο πατέρας του Ράγκναρ Λόθμπροκ. Στα Σάγκας του Μπόσα γραμμένα το 1300 ο Σίγκουρντ Ίρινγκ, πατέρας του Ράγκναρ Λόθμπροκ πολέμησε με τον Χάραλντ τον πολεμοδόντη στη μάχη του Μπράβελλιρ στην οποία ο Χάραλντ σκοτώθηκε. Τα Δανικά Σάγκας του Λέθρενς του 12ου αιώνα αναφέρει ότι ο Χάραλντ ο πολεμοδόντης έκανε όλες τις χώρες κάτω από τη Μεσόγειο υποτελείς του ωστόσο όταν πολέμησε με τον Σουηδό βασιλιά Ρίνγκ στη μάχη του Μπραβελλίρ ο Χάραλντ έχασε και σκοτώθηκε, ο Ίρινγκ τοποθέτησε μια πολεμίστρια βασίλισσα της Δανίας. Τα Σάγκας του Γκρίμς του 14ου αιώνα συσχετίζουν αντίστοιχα σε λίγες γραμμές τον Σίγκουρντ Ίρινγκ με τον Χάραλντ τον πολεμοδόντη στη μάχη του Μπραβελλίρ. Στις "Ιστορίες του Νόρνα-Γκέστ" αναφέρεται ότι ο Σίγκουρντ Ίρινγκ ήταν πολύ ηλικιωμένος όταν οι γαμπροί του Σίγκουρντ και γιοι του Γκαντάλφ ζητούσαν τη βοήθεια του για να πολεμήσουν τον Σίγκουρντ Φαφνισμπάνι, ο ίδιος τους απάντησε ότι δεν μπορούσε να τους βοηθήσει επειδή ήταν απασχολημένος σε πόλεμο εναντίον των Κουρονιανών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nerman, B. Det svenska rikets uppkomst. Stockholm, 1925.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sigurd Hring της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).