Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρικ Άνουντσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρικ Άνουντσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση849
Gamla Uppsala
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΜπιορν Έρικσον
Ring of Sweden
Emund Eriksson
ΓονείςΆνουντ της Ουψάλα
ΟικογένειαΔυναστεία του Μούνσε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας

Ο Έρικ Άνουντσον (Eric Anundsson, πέθανε το 882) ήταν ημιμυθικός βασιλιάς της Σουηδίας τον 9ο αιώνα γιος του Άνουντ της Ουψάλα. Σε αντίθεση με τη Σουηδική Εγκυκλοπαίδεια το Νορβηγικό λεξικό ταυτίζει τον Έρικ με τον ημιμυθικό βασιλιά Έρικ Γουίδερχατ, τα Σάγκας του Ερβαράρ αναφέρουν :

"Ο Έρικ ήταν γιος του βασιλιά Άνουντ και διαδέχθηκε τον πατέρα του στην Ουψάλα, ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς, στη διάρκεια της βασιλείας του ο Χάραλντ Χορφάγκρε αναδείχτηκε βασιλιάς στη Νορβηγία, ο Χάραλντ ήταν ο πρώτος από τους ευγενείς του που βασίλευσε στη Νορβηγία".

Ο Έρικ ήταν σύγχρονος με τον Χάραλντ Χορφάγκρε και ο Σνόρρι Στούρλουσον τον αποκαλεί Έιμουντσον, ο προκάτοχος του έχει καταγραφεί από ιστορικούς όπως ο Ρίμπερτ και ο Αδάμ της Βρέμης ως Άνουντ γι'αυτό το δικό του πατρώνυμο ήταν Άνουντσον. Τα ονόματα Έιμουντ και Άνουντ είναι παρόμοια σε μετέπειτα βασιλείς όπως ο Άνουντ Ιάκωβος ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο του Βέστεργκετλαντ λεγόταν Έμουντ, το πατρώνυμο του Έρικ συνεπώς θα μπορούσε να είναι διπλό με αναφορά και στα δυο ονόματα του πατέρα του. Σύμφωνα με τα Σάγκας του Ερβεράρ προκάτοχοι του στον θρόνο ήταν ο πατέρας του Άνουντ της Ουψάλα και ο θείος του Μπγερν πο Χέγεν, τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπιορν Έρικσον ο πατέρας του Ερρίκου του Νικηφόρου του πρώτου ιστορικού βασιλιά της Σουηδίας. Το Βιβλίο του Αποικισμού μας παρέχει την πληροφορία ότι ο ίδιος ο Έρικ και ο γιος του Μπγιορν βασίλευσαν την εποχή των παπών Ανδριανού Β΄ και Ιωάννη Η΄ δηλαδή την περίοδο 867 - 883 που έγινε η πρώτη εγκατάσταση στην Ισλανδία. Τα Σάγκας του Χάραλντ Χορφάγκρε αναφέρουν ότι ο Έρικ πέθανε την περίοδο που ο Χάραλντ Χορφάγκρε έγινε βασιλιάς όλων των Νορβηγών για 10 χρόνια γύρω στο 882. Ο Έρικ αναφέρεται πολλές φορές στα Νορβηγικά Σάγκας, στα Σάγκας του Όλαφ Χάραλντσον ο Θόργκνι ο νομοθέτης σημειώνει :

"Ο παππούς μου Θόργκνι μου είχε υπενθυμίσει τον βασιλιά της Ουψάλα Έρικ Έιμουνδσον και συνήθιζε να μου μιλάει συνέχεια για εκείνον ο οποίος όταν ήταν νέος είχε κατακτήσει τη Φινλανδία, την Κουρλάνδη, την Εσθονία και όλες τις ανατολικότερες χώρες. Κατασκεύασε πολλά έργα, γέφυρες και φράγματα ενώ άκουγε όλες τις γνώμες του απλού κόσμου χωρίς καμιά υπεροψία γι'αυτό όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια γι'αυτόν".

Στα Σάγκας του Χάραλντ Χορφάγκρε ο Σνόρρι Στούρλουσον αναφέρει ότι ο Έρικ είχε κατορθώσει να επεκτείνει τη Σουηδία πολύ δυτικότερα, την έφτασε στην ακμή που είχε την περίοδο του Σίγκουρντ Ίρινγκ και του γιου του Ράγκναρ Λόθμπροκ, κατέκτησε τη Βερμλανδς, τη δυτική Γκότλαντ διεκδικώντας ακόμα και τις ακτές του Βικέν. Τοποθέτησε τον Ίραν τον Γέτη σαν Γιαρλ στην Γκότα Άλβ αναγκάζοντας τον λαό της περιοχής να δεχτεί τον ίδιο τον Έρικ σαν βασιλιά.

Η φιλοξενία του Νορβηγού βασιλιά Χάραλντ Χορφάγκρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάραλντ Χορφάγκρε έμαθε τα νέα την περίοδο της μετάβασης του από το Τρόντχαϊμ στο Τένσμπεργκ και εξοργίστηκε, κατηγόρησε τον λαό για προδοσία και τον απείλησε με τιμωρία αν δεν δεχτεί την ηγεμονία του, πέρασε όλο το καλοκαίρι ασκώντας πίεση στο Βικέν και το Ρόμαρικ να δεχτούν τη βασιλεία του. Όταν έφτασε ο χειμώνας και έμαθε ότι ο Σουηδός βασιλιάς βρισκόταν στο Βέρμλανδς πήγε να τον συναντήσει στα δάση του Έντ και παρήγγειλε στον λαό να οργανώσει μια γιορτή για να τον τιμήσει. Ο ισχυρότερος ευγενής στην επαρχία του ήταν ο Άκ ο οποίος βρισκόταν στις υπηρεσίες του Χάλφνταν του Μελανού και είχε προσκληθεί τόσο από τον Σουηδό όσο και από τον Νορβηγό βασιλιά στις αίθουσες τους. Ο Άκ είχε οικοδομήσει μια νέα αίθουσα στη θέση της παλιάς και την είχε στολίσει με τον ίδιο επιβλητικό τρόπο με τη διαφορά ότι η παλιά αίθουσα ήταν διακοσμημένη με παλαιότερα στολίδια. Όταν έφτασαν οι δυο βασιλείς ο Σουηδός βασιλιάς μετέβη στην παλαιά αίθουσα και ο Νορβηγός βασιλιάς στη νέα, ο Νορβηγός βασιλιάς βρήκε επιβλητικά βάζα τα οποία ήταν επιχρυσωμένα και στολισμένα με φιγούρες και περιείχαν τα πιο πολύτιμα ποτά. Την επόμενη μέρα οι δυο βασιλείς ετοιμάστηκαν να αναχωρήσουν, ο Άκ έδωσε τον 12χρονο γιο του Ούμπε στην υπηρεσία του Χάραλντ ο οποίος ενθουσιάστηκε και του υποσχέθηκε τη στήριξη του.

Ο Άκ κατόπιν μίλησε με τον Σουηδό βασιλιά που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, του έδωσε πολύτιμα δώρα και τον ακολούθησε μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν μαζί στα δάση. Ο Έρικ ρώτησε τον Άκ γιατί είχε διαφορετική συμπεριφορά στον Νορβηγό βασιλιά σε σχέση με τον ίδιο, ο Άκ του απάντησε ότι τον σεβάστηκε περισσότερο σαν παλιό και ηλικιωμένο βασιλιά, στη συνέχεια ο Άκ προκάλεσε περισσότερο τον Έρικ όταν του είπε ότι θέλει τον ίδιο σεβασμό απέναντι του όπως του έχει και ο ίδιος. Η τελευταία απάντηση θεωρήθηκε από τον Έρικ σαν προδοσία απέναντι του και θανάτωσε τον Άκ. Όταν πληροφορήθηκε ο Χάραλντ τον φόνο του Άκ ζήτησε να συναντήσει τον Έρικ για να του δώσει εξηγήσεις στα σύνορα της Γκέταλαντ αλλά ο Έρικ θεώρησε καλύτερο να μην πάει και ο Χάραλντ σκότωσε όλους τους άντρες του Σουηδού βασιλιά. Τον χειμώνα ο Χάραλντ κυρίευσε και έκαψε τη Ράνρικ, οι Νορβηγοί επιτέθηκαν στην Γκέταλαντ και κέρδισαν τις περισσότερες από τις μάχες, σε μια από αυτές σκοτώθηκε και ο Ίραν Γκότσκ. Ο Χάραλντ ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά όλων των επαρχιών βόρεια του Γκότα και της λίμνης Βένερν και τοποθέτησε διοικητή τον γιο του Γκούττορμ Χάραλντσον με μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστεί την περιοχή.

Έρικ Άνουντσον
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μπγερν πο Χέγεν και Άνουντ της Ουψάλα
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

Τέλη 9ου αιώνα
Διάδοχος
Μπιορν Έρικσον