Σάτμπι
Το Σάτμπι ή Σάτμπυ (αραβικά: الشاطبي) είναι συνοικία της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Η ονομασία προέρχεται από τον ανδαλουσιανό λόγιο και επιστήμονα του 13ου αιώνα Σέχη Αμπού Αμπντουλάχ Αλ-Σάτμπι (1189-1273). Ο Αλ-Σάτμπι πέθανε στην Αλεξάνδρεια και θάφτηκε σε μαυσωλείο που χτίστηκε στη περιοχή. Το μαυσωλείο στους επόμενους αιώνες δέχτηκε χιλιάδες προσκυνητές, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να αναδειχτεί σε τοπονύμιο, δίνοντας το όνομα του Αλ-Σάτμπι σε ολόκληρη την συνοικία. Στη περιοχή βρίσκεται σήμερα και το λεγόμενο "ελληνικό τετράγωνο", στο οποίο δραστηριοποιείται η ελληνική κοινότητα της πόλης.
Στο Σάτμπι βρίσκεται επίσης το κυριότερο νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας, το οποίο σχεδιάστηκε το 1919 από τον Σερ Ρόμπερτ Λόριμερ. [1] Ένα τμήμα του νεκροταφείου είναι στρατιωτικό, στο οποίο έχουν θαφτεί οι στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. [2] 2.259 τάφοι στρατιωτών προέρχονται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και 503 από τον Δεύτερο. [2]
Κοντά στην θάλασσα και δίπλα στο Κολλέγιο του Αγίου Μάρκου, υπάρχει η αρχαία νεκρόπολη της Αλεξάνδρειας, η οποία χρονολογείται στα χρόνια της δυναστείας των Πτολεμαίων και θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη της πόλης.
Ιδρύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πολλά σημαντικά ιδρύματα και σύλλογοι εδρεύουν στο Σάτμπι. Κάποια από αυτά είναι:
- Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας
- Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
- Κολλέγιο του Αγίου Μάρκου
- Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας
- Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας
- Νοσοκομείο Παίδων του Σάτμπι
- Γαλλικό Λύκειο της Αλεξάνδρειας
- Σχολή Αρρένων Ελ Νασρ
- Σχολή Θηλέων Ελ Νασρ
- Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σάτμπι
- Ελ Σελάχ Κλαμπ
Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ Dictionary of Scottish Architects: Robert Lorimer
- ↑ 2,0 2,1 «Alexandria (Chatby) Military and War Memorial Cemetery». Cemetery details. Commonwealth War Graves Commission. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2013.CWGC spell Shatby in its English rendering 'Chatby'.