Σίντι Γκάμπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Σίντι Γκάμπερ
Ένας από τους κυριότερους δρόμους του Σίντι Γκάμπερ
Η προκυμαία της Αλεξάνδρειας στο Σίντι Γκάμπερ

Το Σίντι Γκάμπερ είναι παραθαλάσσια συνοικία της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και μία από της ομορφότερες της πόλης. Ονομάστηκε από έναν τοπικό άγιο που σύμφωνα με τη παράδοση τα βράδια φυλάει τα παιδιά. Στην περιοχή υπάρχει και το ομώνυμο τζαμί. Συνορεύει στα ανατολικά με τη συνοικία του Μουσταφά Καμέλ, στα δυτικά με τη Κλεοπάτρα και στα νότια με τη Σμούχα.

Το έσω τμήμα της συνοικίας περιλαμβάνει τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίντι Γκάμπερ, στον οποίον φτάνει το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών που έρχονται στη πόλη με τραίνο. Ο σταθμός αυτός είναι ένας από τους παλαιότερους όλης της Αιγύπτου, ο οποίος εξυπηρετούσε τα ανατολικά τμήματα της πόλης πολύ πριν αστικοποιηθούν, όταν ήταν ακόμη εξοχικές περιοχές στις οποίες παραθέριζαν Ευρωπαίοι και αστοί και μεγαλοαστοί από το Κάιρο. Το 2011 στον σιδηροδρομικό σταθμό αρχίσανε επεκτατικά έργα έτσι ώστε τα παλιότερα τμήματα του σταθμού να μετατραπούν σε σιδηροδρομικό μουσείο και να δημιουργηθεί χώρος για εμπόρειο στα νεότερα τμήματα.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Σίντι Γκάμπερ βρίσκεται το αρχηγείο της Βόρειας Περιοχής του Αιγυπτιακού Στρατού καθώς και ένα Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θάνατος του Χαλίντ Μοχάμεντ Σαΐντ ο οποίος πυροδότησε την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011 έλαβε χώρα στο αστυνομικό τμήμα του Σίντι Γκάμπερ. Στη συνέχεια έγιναν σοβαρά επεισόδια στη συνοικία τα οποία καταστάλθηκαν βίαια από την αστυνομία.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]