Ρουσουδάν (κόρη του Γεωργίου Γ΄ της Γεωργίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρουσουδάν (κόρη του Γεωργίου Γ΄ της Γεωργίας)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
რუსუდანი (Γεωργιανά)
Γέννηση1158
Θάνατος13ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜανουήλ Κομνηνός
ΤέκναΑλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός
Δαυίδ Κομνηνός
ΓονείςΓεώργιος Γ΄ της Γεωργίας και Μπουρντουχάν της Αλανίας
ΑδέλφιαΤάμαρ της Γεωργίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Βαγρατιδών της Γεωργίας (Μπαγκρατιόνι)

Η Ρουσουδάν (γενν. 1158) από τον βασιλικό Οίκο των Βαγρατιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Γεωργίας και έγινε πριγκίπισσα της Ρωμανίας μετά τον γάμο της με τον Μανουήλ Κομνηνό, γιο του Ανδρονίκου Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η νεότερη κόρη του βασιλιά Γεωργίου Γ΄ της Γεωργίας και της συζύγου του Μπουρντουχάν της Αλανίας. Αδελφή της ήταν η Τάμαρ, που διαδέχτηκε τον πατέρα τους και έγινε βασίλισσα της Γεωργίας.

Γεννημένη γύρω στο 1158/1160, η Ρουσουδάν παντρεύτηκε, ίσως το 1180, τον σεβαστοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό (γενν. 1145), μεγαλύτερο γιο του Ανδρόνικου Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων από το 1183 ως το 1185. Ο Μανουήλ και η Ρουσουδάν είχαν δύο γιους[1], τον Αλέξιο, ιδρυτή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και τον Δαυίδ (1184-1214).

Όταν ο Ανδρόνικος Α΄ σκοτώθηκε, ο Μανουήλ τυφλώθηκε και απεβίωσε από τις πληγές του. Τότε η Ρουσουδάν έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με τους γιους της, καταφεύγοντας είτε στη Γεωργία είτε στην πρώην βυζαντινή επαρχία του Πόντου.

Ενώ οι σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας κατασκήνωσαν έξω από την Κωνσταντινούπολη από το 1203 και το 1204 κατέλαβαν την πόλη, η αδελφή της και βασίλισσα της Γεωργίας Θαμάρ έστειλε Γεωργιανά στρατεύματα για να βοηθήσουν τον Αλέξιο και τον Δαυίδ να πάρουν τον έλεγχο του Πόντου τον Απρίλιο του 1204. Σε συνδυασμό με τις πρόσθετες κατακτήσεις τους, δημιουργήθηκε η νέα Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας Ο Αλέξιος έγινε ο Αλέξιος Α΄ της Τραπεζούντας, διεκδίκησε τον αυτοκρατορικό τίτλο και άλλαξε το επώνυμό του από Κομνηνός σε Μέγας Κομνηνός. Οι απόγονοί του θα κυβερνήσουν για τις επόμενες οκτώ γενεές, το κράτος που δημιούργησε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Μανουήλ Κομνηνό σεβαστοκράτορα και είχε τέκνα:

  • Αλέξιος Α΄ 1182-1222, πρώτος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, ιδρυτής του κλάδου των Μεγάλων Κομνηνών.
  • Δαυίδ 1184-1212, συνιδρυτής και συναυτοκράτορας της Τραπεζούντας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Byzant 1». genealogy.euweb.cz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2018. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]