Ροτβάιλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροτβάιλερ
Χαρακτηριστικά
ΚαταγωγήΓερμανία
Βάρος50-60 κιλά (αρσενικό)
35-48 κιλά (θηλυκό)
Ύψος61–68εκ. (αρσενικό)
56–63 εκ. (θηλυκό)
ΕίδοςΣκύλος
ΤρίχωμαΚοντό, σκληρό και παχύ
ΧρώμαΜαύρο με Καφέ

Το Ροτβάιλερ (Rottweiler) είναι μια μεγάλου μεγέθους ράτσα σκύλου που προέρχεται από το Ρόττβαϊλ της Γερμανίας. Πρόκειται για μια ανθεκτική και πολύ ευφυή ράτσα. Η ράτσα αυτή κατατάσσεται στα σκυλιά εργασίας (working dog breeds) κατέχοντας μια θέση στους πρώτους 10 "λαμπρότερους" σκύλους εργασίας με 95% του χρόνου καλύτερη απόδοση συγκριτικά με τις άλλες φυλές που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, όσον αφορά την κατανόηση,την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα εκτέλεσης εντολών και καθηκόντων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ροτβάιλερ της αστυνομίας

Η ράτσα είναι αρχαία, της οποίας η ιστορία ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε εκείνα τα χρόνια συνόδευαν και προστάτευαν τα κοπάδια με πρόβατα και βοοειδή. Το χωριό Ρότβαϊλ της Ν. Γερμανίας, τον Μεσαίωνα, είχε εξελιχθεί σε κέντρο κτηνοτροφικού εμπορίου και τα σκυλιά αυτά ήταν απαραίτητα για να οδηγούν τα κοπάδια στα σφαγεία και στα σημεία πώλησης και να προστατεύουν τους αγοραστές και τους πωλητές από τους ληστές που είχαν βάλει στόχο τα μετρητά των αγοραπωλησιών. Μετά από χρόνια,όταν απαγορεύτηκε η μεταφορά ζώων από τους δρόμους τα σκυλιά αυτά άρχισαν να εξαφανίζονται μέχρι που αναγνωρίστηκε ξανά η αξία τους σαν σκυλί εργασίας. Σήμερα είναι ένα πολύ διαδεδομένο σκυλί σε όλο τον κόσμο.Το 1935 το ροτβάιλερ αναγνωρίστηκε επίσημα από το Αμερικανική Ένωση Κατοικιδίων (American Kennel Club). Το 1936, τα Ροτβάιλερ εκτέθηκαν στη Βρετανία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το 1966, ένα ξεχωριστό μητρώο άνοιξε για τη ράτσα. Στην πραγματικότητα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η δημοτικότητα του ροτβάιλερ εκτινάχθηκε στην υψηλότερη όλων των εποχών.

Ροτβάιλερ με ολόκληρη ουρά

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα μεγαλόσωμο και γεροδεμένο σκυλί με δυναμική που το ύψος του κυμαίνεται από 56 μέχρι 68 εκ. και το βάρος του από 38 μέχρι 55 κιλά, το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό. Διαθέτει φαρδύ και στρογγυλό κρανίο, το ρύγχος δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κοντό ούτε πολύ μακρύ,η ιδανική αναλογία σύμφωνα με το πρότυπο πρέπει να είναι 60% κρανίο και 40% ρύγχος , τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά ψηλά στο κεφάλι σε απόσταση μεταξύ τους. Έχει κοντή και δυνατή ουρά που τις περισσότερες φορές την συναντάμε κομμένη. Το τρίχωμα είναι πυκνό, τραχύ με πυκνό υπόστρωμα. Το χρώμα είναι μαύρο με συγκεκριμένα καφέ-κόκκινα σημάδια στα μάγουλα, τη μουσούδα, πάνω από τα μάτια, το στέρνο, τα πόδια και κάτω από την ουρά.

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει έμφυτη επιθυμία της προστασίας χώρου και της οικογένειας. Ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, γενναίο και αξιόπιστο, όχι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο ή στοργικό. Επιφυλακτικό με εκείνους που δεν γνωρίζει, έξυπνο, σκληρό και προσαρμόζεται εύκολα σε σχεδόν όλα τα περιβάλλοντα. Τείνει να είναι πεισματάρικο και κυριαρχικό (κυρίως το αρσενικό). Το Ροτβάιλερ είναι παιχνιδιάρικο με όλους, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αποφεύγεται η μετάδοση και εκδήλωση γενετικών νοσημάτων μέσω επιλεκτικής και υπεύθυνης εκτροφής, το Ροτβάιλερ τείνει να είναι μια υγιής και χαρούμενη φυλή, με προϋπόθεση την εξασφάλιση αρκετής σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης καθώς και κατάλληλης διατροφής. Μερικά προβλήματα που βασανίζουν τη φυλή τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι διαφόρου τύπου δυσπλασίες. Το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται από 8-11 χρόνια[1], με την επιλεκτική εκτροφή το προσδόκιμο ζωής σίγουρα παρατείνεται, με κάποια ροτβάιλερ να έχουν φτάσει μέχρι και τα 14 χρόνια ζωής.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Rottweiler: Πληροφορίες για Χαρακτήρα & Ιστορία!». allaboutpets.gr. 5 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.fci.be/en/nomenclature/ROTTWEILER-147.html

American Kennel Club Herding Regulations. The full document is available at AKC.org[νεκρός σύνδεσμος]

 • Australian National Kennel Council, Extended Breed Standard of the Rottweiler. Available online at ANKC.org.au[νεκρός σύνδεσμος]
 • Blackmore, Joan. A Dog Owners Guide to the Rottweiler
 • Brace, Andrew H. (Ed), The Ultimate Rottweiler, Ringpress Books, Surrey, 2003. ISBN 1-86054-263-8
 • Coren,Stanley. The Intelligence of Dogs, University of British Columbia, Vancouver. (1994).
 • Chardets: Know your Rottweiler
 • Fédération Cynologique Internationale-Standard N° 147/ 19. 06. 2000 / GB The Rottweiler. Translated by - Mrs C. Seidler Country of Origin – Germany.
 • Kaneene JB, Mostosky UV, Miller R. Update of a retrospective cohort study of changes in hip joint phenotype of dogs evaluated by the OFA in the United States, 1989-2003. Vet Surg 2009;38:398-405, Interscience.wiley.com Αρχειοθετήθηκε 2012-12-09 at Archive.is, abstract
 • National Dog - The Ringleader Way, Volume 12 Number 1 & 2, Jan/Feb 2009 Breed Feature "Bernese Mountain Dogs, Leonbergers & Rottweilers".
 • Pettengell, Jim. The Rottweiler
 • Pienkoss, Adolf. The Rottweiler, 3rd revised and updated edition, Internationale Föderation der Rottweilerfreunde (IFR) Wilhelmitenstr. 15a, 46354 Borken, Germany, 2008
 • Price, Les. Rottweilers: an owner's companion. Macmillan Publishing Company, New York 1991. ISBN 0-87605-297-9
 • Schanzle, Manfred, Studies In The Breed History Of The Rottweiler. German edition Published by Allgemeiner Deutscher Rottweiller - Klub (ADRK) E.V. 1967 English edition published jointly by Colonial Rottweiler Club & Medallion Rottweiler Club - Sept 1969. 1981 Printing (updated) - Published by Powderhorn Press 3320 Wonderview Plaza, Hollywood, CA90068.
 • Yrjola, J.A.U. & Tikka, Elvi. Our Friend the Rottweiler.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rottweiler στο Wikimedia Commons