Ρογκνέντα του Πολότσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρογκνέντα του Πόλοτσκ)
Ρογκνέντα του Πόλοτσκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Рогнѣдь (unsupported language)
Γέννηση962 (περίπου)
Θάνατος1000[1][2][3]
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου (978–986)[1][4][2]
ΤέκναΙζυασλάβ του Πόλοτσκ[5][6][7]
Γιαροσλάβ Α΄ Σοφός[5]
Μστισλάβ του Τσερνίγκοφ[5]
Πραμισλάβα Σβιατοσλάβα[5]
Βσεβολόντ Βλαντιμιρόβιτς[5]
Πρεντσλάβα Βλαντιμίροβνα
Mstislava Vladimirovna
ΓονείςΡόγκβολοντ
ΟικογένειαΡουρικίδες του Πολότσκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρογκνέντα του Πολότσκ (Λευκορωσικά: Рагнеда Рагвалодоўна, 960-1000) είναι η σλαβική ονομασία για την Ράνγκχιλντ, της οποίας ο πατέρας Ρόγκβολοντ ήταν πρίγκιπας του Πολότσκ.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου το 980, ο Βλαδίμηρος Α' του Κιέβου, όταν έμαθε ότι αυτή αρραβωνιάστηκε με τον ετεροθαλή αδερφό του Γιαροπόλκ Α΄ του Κιέβου, κατέκτησε το Πολότσκ και ανάγκασε την Ρογκνέντα να τον παντρευτεί. Αφού τη βίασε μπροστά στους γονείς της, διέταξε να εκτελεστούν, μαζί με δύο από τους αδελφούς της.

Η Ρογκνέντα τού έδωσε πολλά παιδιά. Οι τέσσερις γιοι ήταν ο Ιζιασλάβ του Πολότσκ, ο Γιαροσλάβ Α΄ ο Σοφός, ο Βσέβολοντ και ο Μστιστλάβ του Τσέρνιγοφ. Γέννησε επίσης δύο κόρες· η πρώτη ονομάστηκε από τον Νέστορα τον χρονογράφο ως Πρεντσλάβα, μετέπειτα παλλακίδα του Μπόλεσλαβ Α΄ της Πολωνίας, σύμφωνα με τον Gallus. Ένα μεταγενέστερο χρονικό αφηγείται την ιστορία, πιθανότατα από ένα Νορβηγικό έπος, με τη Ρογκνέντα να συνομωτεί εναντίον του Βλαδίμηρου Α΄ και να ζητάει από τον μεγαλύτερο γιο της Ιζιασλάβ να τον σκοτώσει. Όπως ήταν το σκανδιναβικό βασιλικό έθιμο, πήγε με τον γιο της να κυβερνήσει τη γη των γονιών της, δηλαδή το Πολότσκ.

Όταν ο Βλαδίμηρος έγινε Χριστιανός και νυμφεύτηκε την Άννα Πορφυρογέννητη, έπρεπε να χωρίσει όλες τις προηγούμενες συζύγους του, ανάμεσά τους και την Ρογκνέντα. Τότε η Ρογκνέντα πήγε σε ένα μοναστήρι και πήρε το όνομα Αναστασία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rahnieda of Polack στο Wikimedia Commons