Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιαροπόλκ Α΄ του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάροπολκ A΄ του Κιέβου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ꙗропълъкъ Свѧтославличь (unsupported language)
Θάνατος11  Ιουνίου 978
Κάνιβ
Τόπος ταφήςΕκκλησία της Δεκάτης
Χώρα πολιτογράφησηςΚράτος των Ρως
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςIrina
ΤέκναΣβιατοπόλκ Α΄ του Κιέβου
ΓονείςΣβιάτοσλαβ A΄ του Κιέβου[1][2] και Predslava
ΑδέλφιαΒλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου[1]
Ολέγκ της Ντρέλινια
ΟικογένειαΡουρικίδες
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςSvyatoslaviches' feud
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Κιέβου (972–978)
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιαροπόλκ Α' του Κιέβου ή Γιαροπόλκ Σβιατασλάβιτς ήταν ένας νεαρός και μάλλον αινιγματικός κυβερνήτης του Κιέβου μεταξύ 972 και 980. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Σβιατοσλάβ Α΄ του Κιέβου με την Πρεντσλάβα. Ο βασιλικός τίτλος του (Князь) παραδοσιακά μεταφράζεται ως "Ηγεμόνας".

Στον Γιαροπόλκ δόθηκε το Κίεβο από τον πατέρα του Σβιατοσλάβ, ο οποίος πήγε σε μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίων των Βουλγάρων του Δούναβη. Ωστόσο, λίγο μετά τον θάνατο του Σβιατοσλάβ ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ του Γιαροπόλκ και των αδελφών του. Ο Γιαροπόλκ σκότωσε τον Όλεγκ και στη συνέχεια έστειλε στρατιώτες στο Νόγκβοροντ, από το οποίο ο άλλος αδελφός του Βλαδίμηρος είχε φύγει, όταν έμαθε για τον θάνατο του Όλεγκ. Ο Γιαροπόλκ έγινε ο μοναδικός ηγεμόνας των Ρως.

Το 980, ο Βλαδίμηρος επέστρεψε με Βαράγγους μισθοφόρους και επιτέθηκε στον Γιαροπόλκ. Στον δρόμο για το Κίεβο, ο Βλαδίμηρος κατέκτησε το Πόλοτσκ, επειδή η Ρογκνέντα, η κόρη του πρίγκιπα Ρόγκβολοντ, είχε επιλέξει τον Γιαροπόλκ αντί γι' αυτόν. Ο Βλαδίμηρος ανάγκασε την Ρογκνέντα να τον παντρευτεί. Στη συνέχεια, κατέκτησε το Κίεβο με τη βοήθεια ενός συμβούλου του Γιαροπόλκ. Ο Βλαδίμηρος πολιόρκησε την πόλη Ρόντυα και οδήγησε τον Γιαροπόλκ σε διαπραγματεύσεις. Ο Γιαροπόλκ επισκέφτηκε τον σύμβουλό του και τις υποσχέσεις του Βλαδίμηρου και κατευθύνθηκε για το αρχηγείο του Βλαδίμηρου, όπου σκοτώθηκε σε ενέδρα από δύο Βαράγγους.

Πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν χριστιανός.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ο Γιαροπόλκ παντρεύτηκε μια Ελληνίδα μοναχή και είχαν έναν γιο: