Ρογκνέντα του Πολότσκ

From Βικιπαίδεια
Jump to navigation Jump to search
Ρογκνέντα του Πόλοτσκ
Rahvałod, Rahnieda (Połacak). Рагвалод, Рагнеда (Полацак).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση962 (περίπου)
Θάνατος1000 (περίπου)
Ζασλάβιε[1][2]
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία Ανατολική Σλαβική Γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒλαδίμηρος Α΄ του Κιέβου (από 979)[3][4][5]
ΤέκναΙζυασλάβ του Πόλοτσκ[6][7][8]
Γιαροσλάβ Α΄ Σοφός[6]
Μστισλάβ του Τσερνίγκοφ[6]
Πραμισλάβα Σβιατοσλάβα[6]
Βσεβολόντ Βλαντιμιρόβιτς[6]
Πρεντσλάβα Βλαντιμίροβνα
Mstislava Vladimirovna
Pryamyslava Volodymyrivna
ΓονείςΡογκβολόντ
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρογκνέντα του Πολότσκ (Рогнеда Рогволодовна, 960-1000) είναι η σλαβική ονομασία για την Ράνγκχιλντ, της οποίας ο πατέρας Ρόγκβολοντ ήταν πρίγκιπας του Πολότσκ.

Ζωή[edit | edit source]

Περίπου το 980, ο Βλαδίμηρος Α' του Κιέβου, όταν έμαθε ότι αυτή αρραβωνιάστηκε με τον ετεροθαλή αδερφό του Γιαροπόλκ Α΄ του Κιέβου, κατέκτησε το Πολότσκ και ανάγκασε την Ρογκνέντα να τον παντρευτεί. Αφού τη βίασε μπροστά στους γονείς της, διέταξε να εκτελεστούν, μαζί με δύο από τους αδελφούς της.

Η Ρογκνέντα τού έδωσε πολλά παιδιά. Οι τέσσερις γιοι ήταν ο Ιζιασλάβ του Πολότσκ, ο Γιαροσλάβ Α΄ ο Σοφός, ο Βσέβολοντ και ο Μστιστλάβ του Τσέρνιγοφ. Γέννησε επίσης δύο κόρες· η πρώτη ονομάστηκε από τον Νέστορα τον χρονογράφο ως Πρεντσλάβα, μετέπειτα παλλακίδα του Μπόλεσλαβ Α΄ της Πολωνίας, σύμφωνα με τον Gallus. Ένα μεταγενέστερο χρονικό αφηγείται την ιστορία, πιθανότατα από ένα Νορβηγικό έπος, με τη Ρογκνέντα να συνομωτεί εναντίον του Βλαδίμηρου Α΄ και να ζητάει από τον μεγαλύτερο γιο της Ιζιασλάβ να τον σκοτώσει. Όπως ήταν το σκανδιναβικό βασιλικό έθιμο, πήγε με τον γιο της να κυβερνήσει τη γη των γονιών της, δηλαδή το Πολότσκ.

Όταν ο Βλαδίμηρος έγινε Χριστιανός και νυμφεύτηκε την Άννα Πορφυρογέννητη, έπρεπε να χωρίσει όλες τις προηγούμενες συζύγους του, ανάμεσά τους και την Ρογκνέντα. Τότε η Ρογκνέντα πήγε σε ένα μοναστήρι και πήρε το όνομα Αναστασία.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rogneda of Polotsk της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).