Ραμπέρτο Μαλατέστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμπέρτο Μαλατέστα
Γενικές πληροφορίες
ΘάνατοςΙανουάριος 1330
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
Οικογένεια
ΓονείςΤζιοβάνι Μαλατέστα
ΑδέλφιαTino Malatesta

Ο Ραμπέρτο. ιταλ.: Ramberto Malatesta (απεβ. τον Ιανουάριο του 1330) από τον Οίκο των Μαλατέστα ήταν γιος του δύσμοιρου Πάολο ιλ Μπέλο και αδελφός του Γκουίντο του πρωτοπρεσβύτερου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στο 1323 ο Ραμπέρτο προσεγγίστηκε από τον εξάδελφό του Ουμπέρτο, κόμη του Τζιαγκόλο και προσκλήθηκε σε μία συνωμοσία, για να ανατρέψουν τον θείο τους Παντόλφο Α΄ Μαλατέστα κύριο του Ρίμινι και επικεφαλής του Οίκου των Μαλατέστα. Αλλά ο Ουμπέρτο ντα Τζιαγκόλο ήταν γιος του Τζιοβάνι/Τζιαντσιότο, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον πατέρα τού Ραμπέρτο, τον Πάολο τον Όμορφο σε μία περίοδο αντιζηλίας το 1285. Προσποιούμενος ότι θα έπρατταν μαζί, ο Ραμπέρτο κανόνισε ένα συμπόσιο στο σπίτι του για τους συνωμότες και στη συνέχεια έπεσε επάνω και σκότωσε τον Ουμπέρτο, μία ύστερη εκδίκηση για τη δολοφονία τού πατέρα του.

Με το τέλος του Παντόλφο Α΄ το 1326, η διαδοχή στις κυριότητες του Μαλατέστα μοιράστηκε μεταξύ των εξαδέλφων τού Ραμπέρτo: του Mαλατέστα Γ΄ του Καταστροφέα, που πήρε το Πέζαρο και του Φεραντίνο γιου του Μαλατέστα Β΄/Μαλατεστίνο, που έλαβε το Ρίμινι, αφήνοντας τον Ραμπέρτo έξω από την κληρονομία.

Όμως ο Ραμπέρτο δεν ήταν άνθρωπος που έπρεπε να αγνοηθεί. Τον Ιούλιο του 1326 και λίγο μετά τη διαδοχή, ο Ραμπέρτο κανόνισε ένα άλλο συμπόσιο στο σπίτι του στο Ρίμινι, προσκαλώντας τα δύο εξαδέλφια του και τις οικογένειές τους. Ευτυχώς ο Mαλατέστα Γ΄ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ματαιώνοντας τα σχέδια του Ραμπέρτo για μία οικογενειακή, μαζική δολοφονία. Ο Ραμπέρτο έκανε το μισό σχέδιό του: απελευθέρωσε τα μέλη της οικογένειας του Μαλατέστα Γ΄ και φυλάκισε μόνο τα μέλη της οικογένειας του Φεραντίνo, ελπίζοντας ότι ο Μαλατέστα Γ΄ θα μπορούσε να πειστεί και να τον ακολουθήσει στη συνωμοσία. Είναι πιθανό ο Mαλατέστα Γ΄ να το σκέφτηκε. Αλλά η Πολεντιζάνα ντα Πολέντα, σύζυγος τού γιου τού Φεραντίνο, τού Mαλατεστίνο Νοβέλλo, συγκέντρωσε τον λαό του Ρίμινι και έκανε έκκληση στη δική της Οικογένεια ντα Πολέντα, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσει τον σύζυγό της από τα νύχια του Ραμπέρτo. Ο Μαλατέστα Γ΄ μπήκε στο Ρίμινι με τον στρατό του και ανάγκασε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ο Ραμπέρτο δραπέτευσε στα κάστρα της εξοχής του.

Το 1327 ο καρδινάλιος Πουζέ κατάφερε να συμφιλιώσει τον Ραμπέρτο με τους υπόλοιπους Μαλατέστα. Αλλά τον επόμενο χρόνο ο Ραμπέρτο και ο αδελφός του Γκουίντο ο πρωτοπρεσβύτερος συνωμότησαν με την εξόριστη οικογένεια Παρτσιτάντι, μακροχρόνιους εχθρούς των Μαλατέστα, σε μία επίθεση στο Ρίμινι. Για άλλη μία φορά απέτυχε και για άλλη μία φορά έγινε η διαπραγμάτευση της συμφιλίωσης.

Αλλά ο Mαλατεστίνο Νοβέλλo (γιος του Φεραντίνo) είχε κορεστεί από τις πλεκτάνες και τις δολοπλοκίες του Ραμπέρτo. Τον Ιανουάριο του 1330 παρέσυρε τον Ραμπέρτο σε ένα κυνηγετικό ταξίδι, στο κάστρο του στο Ποτζιάνο. Σύντομα κατά την άφιξη, ο Ραμπέρτο έπεσε στα γόνατα και ικέτευσε τη συγχώρεση του Μαλατεστίνο για τις προδοσίες του στο παρελθόν. Η μόνη απάντηση του Mαλατεστίνo ήταν να βγάλει το στιλέτο του και να το βυθίσει στο λαιμό του Ραμπέρτo, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • J. Larner (1965) The Lords of Romagna: Romagnol society and the origins of the Signorie, Ithaca: Cornell University Press, σελ. 70-71
  • PH Wicksteed and EG Gardner, (1902) Dante and Giovanni del Virgilio, Westminster: Archibald Constable, σελ. 249

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]