Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ραδοάλδος του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραδοάλδος του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Καμπανία Ιταλίας
Θάνατος651
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
Οικογένεια
ΓονείςΓισούλφος Β΄ του Φρίουλι και Ρομίλδα του Φρίουλι
ΑδέλφιαΚάκκος του Φρίουλι
Τάσσο του Φρίουλι
Γριμοάλδος των Λομβαρδών
ΟικογένειαΟίκος των Γκαουζιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας

Ο Ραδοάλδος, γερμ. Radolad (απεβ. 651) από τον Οίκο των Γκαουζιδών ήταν δούκας του Μπενεβέντο (του νοτιότερου δουκάτου των Λομβαρδών στη μεσαιωνική Ιταλία) από το 646 ως το 651.

Ο σταυρός του Γισούλφου Α΄ δούκα του Φρίουλι, πάππου του Ραδοάλδου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γισούλφου Β΄ δούκα του Φρίουλι και της Ρομίλδας των Αγιλολφιδών, κόρης του Γαριβάλδου Α΄ δούκα της Βαυαρίας.

Ο μεγαλύτερος "αδελφός" του Άιουλφ Α΄ ήταν διανοητικά ασταθής και ο Ραδοάλδος με το νεότερο αδελφό του Γριμοάλδο υπηρέτησαν ως αντιβασιλείς. Ο Ραδοάλδος και ο Γριμοάλδος είχαν υιοθετηθεί από τον Αρέχι Α΄ δούκα του Μπενεβέντο, του οποίου ο Αϊούλφος Α΄ ήταν φυσικός γιος του.

Το 646 Σλάβοι επιδρομείς εισέβαλλαν κοντά στο Σιπόντο της Αδριατικής. Ο Αϊούλφος οδήγησε προσωπικά τον στρατό του εναντίον των επήλυδων, αλλά το άλογό του έπεσε σε μία τάφρο, που είχαν σκάψει οι Σλάβοι γύρω από το στρατόπεδό τους και, αφού τον περικύκλωσαν, τον σκότωσαν. Ο Ραδοάλδος τον διαδέχθηκε με την υποστήριξη του Ροθάριου ηγεμόνα των Λομβαρδών. Ο Ραδοάλδος γνώριζε τη Σλαβική γλώσσα και τους παρακίνησε να αποχωρήσουν. Τον διαδέχθηκε ο Γριμοάλδος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Paul the Deacon. Historia Langobardorum. Available at Northvegr.