Γαριβάλδος Α΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαριβάλδος Α΄ της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας ή 540
Βαυαρία
Θάνατος593 (περίπου)[1] ή 591 (περίπου)[2] ή 593[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
αριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒαλδράδα[4][5]
ΤέκναΘεοδελίνδη της Βαυαρίας[6]
Γουνδοάλδος του Άστι[6]
Τάσιλος Α΄ της Βαυαρίας[6]
Ρομίλδα του Φρίουλι[6]
Grimoald I[6]
Tochter von Bayern[6]
ΟικογένειαΟίκος των Αγιλολφιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας της Βαυαρίας

Ο Γαριβάλδος Α΄, λατιν. Garibaldus, γερμ. Garibald/Garivald I, (γενν. 540) ήταν δούκας (ή βασιλιάς) της Βαυαρίας το διάστημα 555-591. Ήταν ο γενάρχης του Οίκου των Αγιλολφιδών βασιλέων των Λομβαρδών και ο πρώτος του κλάδου των δουκών της Βαυαρίας.

Η Θεοδελίνδα, κόρη του Γαριβάλδου Α΄ δούκα της Βαυαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από το τέλος του Θευδεβάλδου των Μεροβιγγείων βασιλιά της Αυστρασίας, ο διάδοχός του Χλωτάριος Α΄ είχε αρχίσει να έχει ερωτικές επαφές με τη χήρα εκείνου Βαλδράδα (531-572), κόρη του Βάσχο βασιλιά των Λομβαρδών. Οι επίσκοποι του Χλωτάριου αντιτέθηκαν, έτσι έδωσε τη Βαλδράδα στον Γαριβάλδο Α΄ ως σύζυγο το 556. O γάμος, όχι μόνο έδωσε κύρος στον Γαριβάλδο Α΄, αλλά δημιούργησε με διάρκεια πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των Βαυαρών και των Λομβαρδών της Παννονίας και της Βοημίας. Αυτό είχε συνέπειες έπειτα από τη μετακίνηση των Λομβαρδών στην Ιταλία το 568.

Λίγο πριν το 585 η Αυλή των Μεροβιγγείων προσπάθησε να σχετίσει τον Γαριβάλδο Α΄ πιο στενά με τα ενδιαφέροντά της, κανονίζοντας τον γάμο της κόρης του Θεοδελίνδης με τον Χιλδεβέρτο Β΄ βασιλιά βασιλιά της Αυστρασίας (εγγονό του Χλωτάριου Α ). Την ίδια εποχή οι Μεροβίγγειοι προσπαθούσαν να κανονίσουν τις σχέσεις τους με τον Αυθάριο βασιλιά των Λομβαρδών, νυμφεύοντάς τον με την αδελφή του Χιλδεβέρτου Β΄. Και οι δύο προτάσεις δεν ευοδώθηκαν. Ο προσβεβλημένος Αυθάριος μνηστεύθηκε τη Θεοδελίνδα το 588. Φοβούμενοι έναν αντι-Φραγκικό άξονα, οι Φράγκοι έστειλαν έναν στρατό στη Βαυαρία. Τα παιδιά του Γαριβάλδου Α΄, η Θεοδολίνδα και ο Γουνδοάλδος, διέφυγαν στην Ιταλία. Ο Αυθάριος νυμφεύτηκε την Θεοδελίνδα τον Μάιο του 589 και ονόμασε τον Γουνδοάλδο ως δούκα του Άστι. το 590 οι Φράγκοι εισέβαλαν στη Λομβαρδία με την επικουρία των Ρωμαίων, αλλά ηττήθηκαν.

Το 591 ο Χιλδεβέρτος Β΄ τακτοποίησε τις σχέσεις του με τους Λομβαρδούς και τους Βαυαρούς. Έπειτα από το τέλος του Αυθάριου το 590, οι Λομβαρδοί δούκες ζήτησαν από τη Θεοδελίνδα να ξαναπαντρευτεί. Επέλεξε τον Αγιλούλφο, ανιψιό του Αυθάριου, ως σύζυγό της και αυτός έγινε δεκτός ως ο επόμενος βασιλιάς. Έπειτα διαπραγματεύτηκαν ειρήνη με τον Χιλδεβέρτο Β΄, που κράτησε δεκαετίες. Σύμφωνα με τον Παύλο τον Διάκονο η ειρήνη με τη Βαυαρία αποκαταστάθηκε, όταν ο Χιλδεβέρτος Β΄ ονόμασε τον Τάσιλο Α΄ βασιλιά (rex). Δεν είναι γνωστό αν ο Γαριβάλδος Α΄ εκτοπίστηκε ή απεβίωσε. Ούτε είναι σαφές τι σχέση είχε ο Τάσιλο Α΄ με τον Γαριβάλδο· αν δεν ήταν γιος του, σίγουρα θα ήταν στενός συγγενής του. Αναφέρεται ως πατέρας της Ρομίλδας του Φρίουλι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Βαλδράδα 531-572, κόρη του Βάσχο βασιλιά των Λομβαρδών και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gregory of Tours, History of the Franks: Books I-X, Book IV, Chapter 9
  • Störmer, Wilhelm. "Die Baiuwaren: Von der Völkerwanderung bis Tassilo III." pp 59 – 64. Verlag C. H. Beck, 2002, ISBN 3-406-47981-2.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαριβάλδος Α΄ της Βαυαρίας
Γέννηση: 540 Θάνατος: 591
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
(νέος τίτλος)
Δούκας της Βαυαρίας

π.555 - 591
Διάδοχος
Τάσιλος Α΄